Connect with us

Social

Uimitor! Un grup de elevi japonezi intonează imnul Republicii Moldova// VIDEO

Surpriză plăcută pentru ambasadorul Republicii Moldova în Japonia Vasile Bumacov. În timpul unei lecţii de prezentare a ţării noastre ce a avut loc într-o şcoală din Tokyo, elevii japonezi au intonat imnul ţării noastre.

Potrivit unei postări a Ambasadei noastre  pe Facebook este vorba de elevii şcolii elementare Kita-Jujonakahara din Tokyo.

Evenimentul a avut loc pe 13 februarie. Copiii au intonat imnul, citind cuvintele de pe hârtie, şi ajutaţi de ambasadorul Vasile Bumacov.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Cazul Braguţa: Cum se moare de “pneumonie” în detenţie preventivă// VIDEO

Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, vor compărea pe banca acuzaţilor.

Procuratura a anunțat astăzi că trei polițiști și patru deținuți vor compărea pe banca acuzaților în cazul lui Andrei Braguța. Totodată, procuratura a făcut publice înregistrări video, în care se vede cum tânărul era bătut cu cruzime în celulă de către patru deținuți, iar în acest timp polițiștii din tură se plimbau pe coridoare fără a interveni.

Astfel, poliţiştii sunt acuzaţi de manifestarea consimţământului tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane.

În acţiunile codeţinuţilor procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţămîntul tăcit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţei, tratamentului inuman şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale, comise în privinţa cetăţeanului Braguţa.

În prezent, codeţinuţii sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, ei riscă de la 8 pînă la 15 ani închisoare.

Amintim că Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de detenție preventivă, iar pe 18 august, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile.

Bărbatul a solicitat de mai multe ori intervenția medicilor de la Urgență, care l-au diagnosticat cu tulburare psihică, schizotipală, și ar fi solicitat transferul de urgență la Spitalul Clinic de Psihiatrie, fapt care nu s-a întâmplat. Pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Ulterior, rezultatele finale ale expertizei medico-legale au arătat că Andrei Braguța a murit din cauza pneumoniei. Anchetatorii au declarat că, bărbatul s-a îmbolnăvit în penitenciar, pentru că a stat în celulă fără haine şi nu i-a fost oferită plapumă.

Citește mai departe

Social

Un ucrainean, reținut în flagrant în timp ce intenționa să exporte ilegal deşeuri de cupru în valoare de 300 000 lei

Un ucrainean a fost arestat pentru 30 de zile, după ce a încercat să exporte ilegal resturi şi deşeuri de cupru în valoare de peste 300 000 lei.

Un bărbat de 35 de ani, cetățean al Ucrainei, a fost reținut în flagrant în timp ce intenționa să exporte ilegal prin punctul de trecere al frontierei de stat „Cosăuţi”, resturi şi deşeuri de cupru în valoare totală de peste 300 000 lei. Bărbatul a fost arestat pentru 30 de zile.

Astfel, timp de trei luni de documentare, poliţiştii şi procurorii moldoveni au stabilit că suspectul a exportat ilegal din Republica Moldova în Ucraina, o cantitate de metale neferoase în valoare de peste 3 000 000 lei.

În cadrul efectuării percheziţiilor la locul păstrării mărfii, precum şi în automobil, polițiștii  au  depistat şi ridicat: marfă (resturi şi deşeuri de cupru) fără documente de provenienţă, înscrisuri de ciornă referitor la activitatea persoanelor respective, telefoane mobile, două bancnote cu valoarea nominală a câte 100 dolari cu suspiciuni de a fi false.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Contrabanda” se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Citește mai departe

Social

Atenţie: încercare de deturnare a campaniei STOP FALS!

Asociaţia Presei Independente (API) semnalează un caz grav de falsificare a realităţii şi  încercare de deturnare a identităţii, întreprins de către persoane şi grupuri de interese care doresc să manipuleze opinia publică.

API aduce la cunoştinţa consumatorilor de produse mass-media şi a comunităţii jurnalistice din ţară şi de peste hotare că site-ul www.stopfals.com este un site-clonă care nu are nicio legătură cu organizaţiile care realizează campania împotriva informaţiilor false şi tendenţioase STOP FALS!: Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI). Acest site-clonă a fost înregistrat la 19 septembrie 2017 pe un server din SUA, în aceeaşi zi fiind creat şi grupul cu aceeaşi denumire din reţeaua de socializare Facebook, care au preluat neautorizat logotipul şi disclaimerul campaniei STOP FALS! cu scopul de deturnare a identităţii organizaţiilor care realizează campania şi de a da credibilitate unor ştiri false şi informaţii distorsionate pe care le publică. Astfel, pentru a-şi masca propriile falsuri şi informaţii manipulatorii, persoana care administează site-ul clonă şi pagina din Facebook, la comanda grupului de interese care l-a angajat, preia neautorizat unele materiale originale ale campaniei STOP FALS!, inclusiv logotipul şi diclaimerul, încercând să inducă în eroare opinia publică de faptul că falsurile lor, de asemenea, sunt parte a campaniei STOP FALS!, realizată de cele trei organizaţii neguvernamentale de media.

API informează că materialele originale ale campaniei împotriva informaţiilor false şi tendenţioase STOP FALS! pot fi văzute pe paginile web:

  • http://api.md/category/stop-fals,
  • http://mediacritica.md,
  • în unele documentare video şi audio din ciclul „Reporter de Gardă” şi în suplimentul STOP FALS! la săptămânalul „Ziarul de Gardă”,
  • materialele originale ale campaniei STOP FALS! se publică în unele ziare şi pe site-uri de ştiri şi informaţii, cunoscute în Republica Moldova, în niciun caz pe site-uri necunoscute sau clone ale unor instituţii media sau organizaţii,
  • în grupul oficial STOP: FALS! din reţeaua de socializare Facebook.

API atrage atenţia Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii şi altor autorităţi publice cu responsabilităţi în domeniul securităţii informaţionale că în ultima perioada a apărut un număr mare de site-uri care realizează şi distribuie ştiri false şi site-uri clonă care încearcă să deturneze identitatea unor instituţii şi organizaţii media. Cerem autorităţilor competente să identifice şi să sancţioneze persoanele care desfăşoară aceste acţiuni ilegale în scopul dezinformării şi manipulării opiniei publice.

API face apel către jurnaliştii şi redacţiile instituţiilor mass-media să ne solidarizăm împotriva falsificatorilor realităţii care lovesc în esenţa profesiei noastre şi să desfăşurăm activităţi de informare corectă a publicului despre fenomenul „ştirilor false” pentru a-i ajuta pe concetăţeni să nu devină victime ale manipulărilor informaţionale, puse la cale de persoane şi grupuri de interese politice sau de altă natură.

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

Citește mai departe

Ultimile Știri

Politică11 minute în urmă

Eugen Sturza, învestit în funcţia de ministru al Apărării

Eugen Sturza a fost învestit astăzi în funcţia de ministru al Apărării. Președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat, în calitate...

Politică1 oră în urmă

Eugen Sturza depune jurământul de ministru al Apărării// VIDEO

Ministrul desemnat al Apărării, Eugen Sturza, depune jurământul de învestire la Reședința de Stat.

Diverse1 oră în urmă

Mai multe controale în domeniul alocațiilor sociale pentru “a scoate din sistem profitorii”

Guvernul va demara mai multe controale în domeniul alocațiilor sociale pentru a elimina eventuale fraude la acordarea indemnizațiilor sociale. Anunțul...

Social2 ore în urmă

Cazul Braguţa: Cum se moare de “pneumonie” în detenţie preventivă// VIDEO

Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat...

Economie3 ore în urmă

Sărăcia rurală, înghite agricultura Republicii Moldova

Dezvoltarea rurală merge mână în mână cu agricultura, dar locurile de muncă prost plătite, infrastructura slab dezvoltată, lipsa serviciilor publice...

Cultură3 ore în urmă

Surprize mari pentru cei mici la Anim’est Chișinău 2017// FOTO

Cea de-a șaptea ediție a festivalului Anim’est la Chișinău, ce va avea loc în perioada 26-29 octombrie, aduce pe lângă...

Social3 ore în urmă

Un ucrainean, reținut în flagrant în timp ce intenționa să exporte ilegal deşeuri de cupru în valoare de 300 000 lei

Un ucrainean a fost arestat pentru 30 de zile, după ce a încercat să exporte ilegal resturi şi deşeuri de...

Advertisement

Opinii