UE va aloca 81 milioane euro pentru proiecte transfrontaliere R.Moldova-România

Uniunea Europeană va aloca 81 milioane de euro, până în anul 2020, pentru proiectele transfrontaliere gestionate de Republica Moldova şi România, a anunţat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola. „Este o alocaţie care va trebui să fie folosită în mod eficient şi sunt sigur că, având experienţa trecută, aşa va fi”, a spus Pirkka Tapiola.

Oficialul european a precizat că programul de susţinere a proiectelor transfrontaliere va fi modificat faţă de cel anterior. Nu va mai fi unul trilateral – România-Ucraina-Republica Moldova, ci vor exista două programe separate – România-Republica Moldova şi România-Ucraina. Pentru programul România-Republica Moldova sunt prevăzute 81 milioane de euro, a precizat Pirkka Tapiola, la o conferinţă naţională, unde au fost discutate realizările Republicii Moldova în cooperarea transfrontalieră în perioada 2007-2013.

„Republica Moldova îşi doreşte ca programul de proiecte transfrontaliere 2015-2020 să fie ultimul în care participă în calitate de vecin al Uniunii Europene”, a menţionat premierul Iurie Leancă. Potrivit şefului de Guvern, există și proiecte care nu se văd, dar care vor avea un impact solid în creșterea capacității instituțiilor statului de a gestiona anumite procese. „Este vorba preponderent de managementul de frontieră și de afacerile interne”, a precizat prim-ministrul.

Printre proiectele realizate în cadrul programului de cooperare transfrontalieră finanţat de Uniunea Europeană figurează crearea serviciului de urgenţă SMURD, construcţia gazoductului Iași-Ungheni, renovarea barajului Costești-Stânca, restaurarea Cetății Soroca, construcția unui complex agricol modern în Sângerei şi a unui complex expozițional modern în Ialoveni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.