UE a oferit cinci automobile pentru serviciile sociale „Echipă mobilă” de pe ambele maluri ale Nistrului

Echipele mobile din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, UTA Găgăuzia, Slobozia și Tiraspol au fost dotate cu automobile noi, cu suportul Uniunii Europene. Automobilele au fost oferite în cadrul proiectului „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilităţi pentru susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Keystone Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Proiectul prevede crearea și dezvoltarea a șase servicii noi, 5 echipe mobile și un centru de zi, pentru  persoanele cu dizabilități și activități de capacitare a administrațiilor publice locale, organizațiilor nonguvernamentale, personalului serviciilor noi create în vederea prevenirii instituționalizării  persoanelor cu dizabilități  și incluziunii lor sociale.

Astfel, în cadrul evenimentului, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș au înmânat cheile automobilelor reprezentanților  administrațiilor publice locale din unitățile administrativ teritoriale  menționate mai sus.

În ultimii 5 ani, cu suportul Uniunii Europene, au fost create 10 Echipe mobile pentru persoanele cu dizabilităţi. Aceste servicii se axează pe îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi prin servicii de consiliere, recuperare şi reabilitare psihosocială, în vederea creşterii gradului de autonomie personală, de prevenire a instituţionalizării şi incluziune socială”, a declarat Stela Grigoraș.

Sperăm că, oferind automobile noi pentru Echipele mobile care prestează servicii sociale persoanelor cu dizabilități și familiilor lor, creăm condiții mai bune de lucru pentru activitățile lor și acest fapt va duce la îmbunătățirea serviciilor sociale oferite celor care au nevoie de ele”, a subliniat ambasadorul Peter Michalko.

Totodată, acest proiect încurajează transferul de cunoștințe și experiențe  în domeniul dezvoltării  serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilități între reprezentanții comunităților de pe ambele maluri ale  Nistrului,  urmărind obiectivul final de  stabilire a relațiilor interumane și de consolidare a încrederii.

Datorită acestui proiect, Keystone Moldova are posibilitatea de a dezvolta parteneriate cu administrațiile publice locale și organizațiile non-guvernamentale din UTA Gagauzia și din Transnistria, fapt ce va contribui la realizarea multor inițiative frumoase în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități în viitor”, a menționat Ludmila Malcoci, director executiv Keystone Moldova.

Echipa mobilă este un serviciu care oferă asistență socială la domiciliu persoanelor cu dizabilități și familiilor lor din localităţi izolate, cu acces limitat la servicii specializate. Serviciile prestate de Echipa mobilă variază în funcţie de necesităţile beneficiarilor și pot include: asistenţă şi consiliere psihologică, servicii medicale și de reabilitare / recuperare (kinetoterapie, asistenţă logopedică), instruire specială în scopul dezvoltării abilităţilor pentru o viaţă independentă în comunitate etc.

 Proiectul „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilităţi pentru susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” este evaluat 559 968,45 euro, dintre care 80% sunt bani oferiți de Uniunea Europeană și 20% reprezintă contribuția partenerilor de implementare și a IM Swedish Development Partner.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.