UE cere Republicii Moldova să respecte „integral” obligațiile din Acordul de liber schimb

Uniunea Europeană a avertizat miercuri Republica Moldova să respecte Acordul de liber schimb cu blocul comunitar, în contextul în care președintele Igor Dodon încearcă să apropie Chișinăul de blocul rival condus de Rusia, Uniunea Economică Eurasiatică, transmite Reuters citat de Agerpres.

Republica Moldova a primit recent statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) — din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan—, în care președintele Dodon vede o opțiune la acordul de liber schimb cu UE.

UE a precizat că, deși își încurajează partenerii să întrețină o serie de alianțe de afaceri, “se așteaptă ca Republica Moldova  să-și respecte integral obligațiile’, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt în cadrul unui briefing de presă, întrebată fiind despre reacția UE față de primirea de către Chișinău a statutului de observator la Uniunea Economică Eurasiatică.

Acordul de liber schimb cu UE oferă Chișinăului acces la cel mai mare bloc comercial din lume. Concomitent, țara trebuie să rămână deschisă pentru bunurile provenite din Uniunea Europeană.

Reamintim: pe 14 aprilie Igor Dodon a anunţat că Republica Moldova va deveni stat-observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Decizia a fost luată de președinții celor cinci state membre ale uniunii, la reuniunea Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, care s-a desfășurat vineri, 14 la aprilie, la Bişkek.

Cu toate acestea, preşedintele Parlamentului de la Chişinău Andrian Candu a declarat presei că acest statut are un caracter mai mult simbolic şi are valoare juridică nulă.

„Este un gest politic. Președintele Igor Dodon continuă mesajul promovat în campania electorală. Nu aduce un beneficiu, pentru că societatea este iarăși divizată, în loc să fie identificate soluții și proiecte pentru a o consolida”, a declarat președintele Parlamentului.

Andrian Candu a spus că acesta nu va aduce niciun prejudiciu relaţiei noastre cu Uniunea Europeană.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.