Ucraina intenționează să construiască 6 hidrocentrale mici pe Nistru în regiunea Ternopol, Ivano-Frankovsc şi Cernăuți, anunţă ministrul Mediului Valeriu Munteanu. Potrivit lui, în urma construcției acestei cascade, precum și luând în considerație starea ecologică a Nistrului,  impactul asupra ecosistemului fluviului în aval de complexul hidroeneregtic Nistrean va fi unul dezastruos.

Valeriu Munteanu atenţionează că vor continua să dispară multe specii de pești, calitatea apei se va înrăutăţi, iar fluviul va fi înămolit.

În aceste condiţii, ministrul Mediului a anunţat că a semnat o scrisoare, prin care a solicitat Ucrainei să se conformeze prevederilor Convenției privind impactul asupra mediului în context transfrontier. Astfel, Ucraina este obligată să efectueze consultări transfrontiere în vederea evaluării impactului asupra mediului a construcției cascadei respective.

Valeriu Munteanu a precizat că în trecut între Moldova şi Ucraina au existat neînţelegeri în privința consultărilor transfrontaliere în domeniul mediului. De aceea în scrisoare a solicitat suplimentar finalizarea procesului de negocieri asupra unui Acord bilateral, fapt care va responsabiliza Ucraina în consultarea cu Republica Moldova asupra realizării proiectelor mari de infrastructură care ar putea avea efect negativ asupra mediului în context transfrontier.

“Azi lipsește și un Acord de colaborare între Ucraina și Republica Moldova privind funcționarea complexului actual de la Novodnestrovsk, care este gestionat de partea Ucraineana fără vreo coordonare cu Republica Moldova, fapt care duce la inundații (2008 și 2010) sau secetă hidrologică (2015, 2016)”, a precizat Valeriu Munteanu.