Connect with us

Publicat

pe

Circa 80.000 de elevi și peste 2.200 de profesori vor deveni beneficiarii celui mai ambițios proiect de educație din Republica Moldova. TwentyTu – proiectul care va oferi cursuri extracurriculare gratuite în peste 10 domenii ale viitorului – a fost lansat de către Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, un expert recunoscut pentru inițiative educaționale de amploare. TwentyTu se va desfășura până în anul 2022 și are ca misiune să pună în valoare capitalul uman al țării și să educe o generație cu abilități practice solicitate pe piața muncii la nivel național și global.

Ana Chirița, director executiv, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul
Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ATIC):

„TwentyTu transformă educația din țară, oferind programe educaționale extracurriculare gratuite, adaptate noilor cerințe de pe piața muncii. Cursurile vor fi orientate pe învățarea practică, dezvoltarea creativității, a gândirii critice, abilităților de comunicare interpersonală, a spiritului de echipă și le va cultiva elevilor competențele necesare pentru a aplica într-un mod interactiv concepte științifice, inginerești și antreprenoriale. Transformarea educației este un angajament comun și poate fi realizată doar cu ajutorul eforturilor depuse de membrii întregii comunități. De aceea ne propunem să colectăm, în următoarele trei luni, jumătate de milion de euro, cu ajutorul cetățenilor din țară și de peste hotare, al companiilor private și al donatorilor internaționali. Astfel vom crește capitalul uman al țării noastre.”

Angela Cutașevici, secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Membru al Consiliului Consultativ TwentyTu:

„Proiectul TwentyTu este un program important pentru sectorul educației din Republica Moldova care va contribui la dezvoltarea educației din țară, inclusiv și a celei digitale. Școala trebuie să fie în pas cu noile provocări ale secolului XXI, iar modernizarea învățământului poate fi realizat doar prin eforturile comune ale întregii comunități.”

Despre cursurile din cadrul proiectului TwentyTu
Proiectul TwentyTu va oferi cursuri extracurriculare în domeniile viitorului, destinate copiilor (7- 13 ani) și adolescenților (14-19 ani), care vor fi livrate atât online, cât și offline în cele mai importante centre regionale ale țării: Bălți, Soroca,Chișinău, Căușeni și Cahul. Printre cursurile care urmează a fi predate se numără:

  • Discipline școlare (doar pentru copii): matematică distractivă, fizică experimentală,
    astronomie prin VR (realitate virtuală);
  • Programare și inginerie: robotică, programare interactivă, aplicații mobile, inteligență
    artificială;
  • Domenii creative: animație, realitate virtuală și design grafic;
  • Cursuri pentru adolescenți: inteligență emoțională, antreprenoriat, alfabetizare digitală.

Etapele proiectului
Proiectul TwentyTu se va desfășura în perioada ianuarie 2019 – mai 2022. Pentru a face posibilă realizarea acestuia, a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până la 22 iulie 2018.

Pentru asigurarea transparenței utilizării fondurilor acumulate, dar și pentru ghidarea strategică a proiectului, TwentyTu este susținut de două consilii consultative, compuse din lideri de opinie și persoane publice, atât din țară, cât și de peste hotare, care activează în educație, IT, afaceri, non-profit și alte domenii relevante.

Despre Tekwill
Tekwill este Centrul de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Misiunea sa este de a crea legătura necesară între ceea ce se studiază în programele de educație dedicate domeniului IT și necesitățile reale ale industriei. Centrul susține dezvoltrea talentelor locale în IT, transferul de cunoștințe, promovează o mai bună înțelegere și interesul față de sectorul tehnologic și încurajează crearea comunităților digitale din Moldova. Tekwill reprezintă un ecosistem complex, dotat cu resursele și tehnologiile necesare pentru ca oamenii să-și implementeze ideile, astfel sporind excelența în domeniile viitorului. Centrul a dezvoltat numeroase programe educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului. Tekwill a fost creat de Asociația Națională în Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Doi killeri de origine azeră, aflați în căutare internațională, reținuți în Republica Moldova// VIDEO

Publicat

pe

De către

Doi cetățeni de origine azeră, cu vârsta de 26 și respectiv 32 de ani, membri a unui grup criminal organizat, care aveau rolul de killeri, desfășurând activitatea infracțională pe teritoriul CSI, au fost reținuți în Republica Moldova.

Aceștia erau anunțați în căutare de către autoritățile de drept din Ucraina pentru comiterea unui atac armat la 29 martie 2018, asupra unui grup de persoane, cu utilizarea armelor de tip automat ”Kalașnikov”, soldat cu decesul unei persoane și rănirea alteia.

Suspecții, au fost reținuți la 8 mai 2018, în urma unei informații operative, parvenite în adresa Inspectoratului Național de Investigații. Acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

S-a stabilit că bărbații au traversat ilegal frontiera Republicii Moldova, intenționând să-și perfecteze acte false, după care să părăsească Moldova, cu destinația Turcia, pentru eschivarea de la răspunderea penală.

Suspecții sunt reținuți pe un termen de 72 de ore, ulterior, urmează a fi inițiată procedura de extrădare pentru a fi atrași la răspundere penală în Ucraina.

Citește mai departe

Social

Părinții și îngrijitorii vor beneficia de educație parentală în cadrul unei strategii dezvoltate cu sprijinul UNICEF

Publicat

pe

De către

Specialiștiii care interacționează cu familia – medicii, cadrele didactice, asistenții sociali și polițiștii vor fi instruiți în domeniul educației parentale, ca să poată oferi consultații părinților atunci când vor exista situații dificile în creșterea și educarea copiilor.

O astfel de prevedere se conține în proiectul Planului de acțiuni al Strategiei intersectoriale privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale pentru anii 2016-2022, elaborat cu sprijinul UNICEF. Documentul a fost consultat cu un grup de specialiști în domeniul protecției copiilor din UTA Gagauz-Yeri în cadrul unei dezbateri publice desfășurate la Comrat.

Potrivit Larisei Vârtosu, coordonatoare de program în cadrul reprezentanței UNICEF în Moldova, documentul prevede, între altele, că în universități și colegii vor fi introduse două module de educație parentală, obligatorii pentru viitorii medici, profesori, asistenți sociali și polițiști. Primul modul va fi unul general, urmând ca ulterior fiecare minister să elaboreze un curs specific domeniului său de activitate.

Totodată, cadrele deja angajate în sistem vor fi instruite în cadrul unui modul de educație parentală care va fi inclus în cursurile de perfecționare profesională.

În cazul părinților, cursurile vor fi opționale, iar autorii proiectului speră că mamele, tații și bunicii vor apela la ajutorul angajaților structurilor de stat ori de câte ori se vor confrunta cu situații dificile în educația copiilor.

În același timp, autorii proiectului își propun să extindă experiența „Școala părinților”, existentă în instituțiile medicale și în alte instituții publice. Părinții vor fi informați despre existența serviciului de educație parentală prin intermediul unui portal informațional, mesajele promoționale urmând să fie transmise și prin telefonia mobilă. În același timp, pentru promovare se va apela și la liderii de opinie din localități.

„Acest curs este o necesitate pentru părinți și pentru bunicii care au grijă de copii. Mulți dintre ei nu știu cum să reacționeze la anumite manifestări ale copiilor sau nu știu cum să le explice chestiuni inerente vârstei”, a menționat Polina Iachimenco, sefă adjunctă ad-interim al Direcției ocrotirea sănătății și protecția socială din Comrat.

Necesitatea unor programe de educație parentală este dictată de realitățile din Republica Moldova. Datele statistice arată că 57% din îngrijitori întâmpină diverse dificultăți în creșterea și educarea timpurie a copiilor, invocând lipsa de timp pentru copil, lipsa de cunoștințe sau informare, acces limitat la servicii de educație sau de sănătate.

Totodată, 70 % dintre părinți aplică metode violente – psihologice și fizice – de disciplinare a copiilor.

Planul de acțiuni al Strategiei intersectoriale privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale pentru anii 2016-2022 va intra în vigoare după ce va fi aprobat de către Guvern.

Citește mai departe

Social

1717 persoane vor beneficia de ajutor material unic cu prilejul împlinirii a 73 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial

Publicat

pe

De către

Cu prilejul împlinirii a 73 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial, 1717 persoane vor beneficia de ajutor material unic.

Ajutorul material va fi acordat participanților, precum și persoanelor cu dizabilități, în urma războiului mondial, în cuantum de 10.000 lei, persoanelor asimilate participanților – 5000 lei, soțiile (soții) supravețuitori, inapți de muncă, nerecăsătoriți ai participanților – 1000 lei.

Ajutoarele materiale vor fi oferite din mijloacele financiare ale Fondului de susținere socială a populației, în sumă de circa 8 000 000 (opt milioane) lei, care vor fi acordate prin intermediul oficiilor poștale.

Citește mai departe