Trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse în Transnistria – Monitorul Săptămânal #4, 2018

Moldova.org va publica săptămânal rapoarte de monitorizare a activității trupelor de ocupație ale Federației Ruse (TOFR sau GOTR) staționate ilegal în regiunea transnistriană, dar și activitatea pacificatorilor ruși și a trupelor armate ale așa-numitei Republicii Moldovenești Nistrene. Autorul rapoartelor este domnul Rosian Vasiloi, expert în securitate națională și management de frontieră la IDIS “Viitorul”.

***

REZUMATUL ACTIVITĂȚII 22 IANUARIE –  4 FEBRUARIE 2018

În perioada săptămânii trecute TOFR au desfășurat exercițiile militare stabilite în planurile de pregătire de luptă a DMVFR (Districtul Militar Vest a Federației Ruse). Vă aduc aminte că conform documentelor de stat major a DMVFR, sarcina principală a GOTR (Grupul Operativ de Trupe Ruse) este – acțiuni militare în caz de destabilizare a situaţiei militar-politice din regiune, în acest sens pretinsa sarcină de “pacificare” nu se înscrie în planurile TOFR.

În perioada menționată, GOTR a desfășurat 6 exerciții, din care care 3 fac parte din clasamentul combatant, 2 din clasamentul combatant-comun și 1- umanitar. La rândul său, trupele paramilitare a regimului separatist a desfășurat 3 exerciții, câte unul la fiecare clasament, cel combatant-comun cu compania de tancuri fiind cel mai de amploare și impact.

Dar să le luăm pe rând.

TOFR

29/01/2018

Săptămâna începe în forță cu antrenamente în teatrele de operații a DMVFR. Toate structurile militarea a DMVFR au fost ridicate pe alarmă, inclusiv și GOTR cu tot cu forțele paramilitare a regimului separatist de la Tiraspol.

Exercițiile prevăd:

  • Ridicarea pe semnalul “ALARMA”;
  • primirea armamentului din dotare;
  • deplasarea către raionale de concentrare și desfășurare a trupelor pentru apărare și asalt.

Per total au fost implicați între 2500 – 3000 militari și circa 1000 piese de tehnică militară. Exercițiul a durat în perioada 29/01/2018 – 4/02/2018.

Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant-comun.

30/01/2018

Exercițiul de consolidare a capacităților în combaterea terorismului. 
Conform legendei, exercițiul a fost organizat în condiții urbane, cu blocarea și nimicirea inamicului, lichidarea zonelor minate și evacuarea personalului bazei militare. Au fost antrenate toate forțele antitero a GOTR – circa 100 militari.

Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant.

31/01/2018

Exercițiul tactic de APĂRARE ADM (armele de distrugere în masă)- armament radiologic, chimic și bacteriologic.

Conform legendei, exercițiul prevedea acțiuni militare în condiții de utilizare a inamicului a ADM (OARE CINE ESTE ACEST INAMIC?). Au fost simulate condiții apropiate de luptă, sectoarele contaminate și mijlocare de imitare. La finalul exercițiului tactic au fost petrecute antrenamente de decontaminare și degazare a echipamentului individual, armamentului și tehnicii militare folosind kitul specializat DK-4.

Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant.

01/02/2018 

Exercițiul tactic cu echipajele tehnicii de luptă (BTR-80/70BRDM-2).

Exercițiul s-a desfășurat la poligonul de la Tiraspol, militarii fiind antrenați în schimbarea pozițiilor de luptă în caz de foc intensiv, aplicarea focului pe pozițiile inamicului, tehnicii militare, etc. La finalul exercițiului au fost desfășurate trageri de luptă din toate tipurile de armament disponibile pe BTR-80/70BRDM-2 –KPVT şi PKT.

Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant.

02/02/2018

Participarea la activitățile de la un an de lansare a corpului de cadeți de la Tiraspol Putin Jugend. Evenimentul a avut loc la corpul de cadeți cu participarea pretinșilor lideri a forțelor paramilitare a regimului separatist.

Conform informațiilor, între 10 și 20 de copii din dreapta Nistrului sunt cadeți la această “instituție de învățământ”. Autoritățile oare știu despre asta? Dacă nu întrebați elitele de la Comrat.

Evenimentul face parte din caracterul umanitar. 


3/02/2018

Exercițiul tactic a echipelor de salvatori și pompieri a TOFR.

În cadrul exercițiului au fost simulate acțiuni de stingerea incendiului la depozitele de carburanți și lubrifianți cu folosirea tehnicii speciale din dotarea GOTR.

Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant-comun.

TRUPELE PARAMILITARE A REGIMULUI SEPARATIST TPMRS

29/01/2018 – 31/01/2018

Compania de Tancuri a trupelor paramilitare a regimului separatist a desfășurat exercițiu tactic la nivel de companie, conform dispozițiilor DMVFR, insist a DMVFR, conform căruia toate structurile militarea a DMVFR au fost ridicate pe alarmă, inclusiv şi #GOTR cu tot cu forțele paramilitare a regimului separatist de la Tiraspol (Exercițiile prevăd: – Ridicarea pe semnalul “ALARMA”;- primirea armamentului din dotare; – deplasarea către raionale de concentrare și desfășurare a trupelor pentru apărare și asalt).

Localitatea Vladimirovca, raionul Slobozia. Est de Tiraspol. compania de tancuri a TPMRS. Deplasarea spre Tiraspol se face pe șoseaua din dale de beton care unește orașul cu frontiera ucraineană. Coordonate: 46°49’53″N 29°47’30″E

Ce a făcut compania de tancuri de la Vladimirovca?

Militarii au pregătit vehiculele blindate, sau deplasat la poligonul din localitatea Coicovo, raionul Dubăsari, efectuând un marş de circa 100 km, unde au desfășurat mai multe procedee de luptă împotriva „inamicului” (tehnica blindată, artileria și infanteria). Localitatea Coicovo se află în nemijlocita apropiere de frontiera de stat cu Ucraina, poligonul fiind amplasat în defileul între localităţile Goianul Nou-Dubovo-Coicovo. Coordonatele centrului poligonului fiind 47°23’14″N   29°15’26″ESursele noastre din regiune menţionează că, după exerciţiu compania de tancuri a rămas pe poligon, fără a se întoarce în locul permanent de disclocare în localitatea Vladimirovca.


Fix ca în dispoziția Statului Major a DMVFR. Dar cel mai interesant este legenda acestui exercițiu – “Coloana de tancuri a inamicului a trecut frontiera de stat, sarcina pentru unitatea militară fiind – distrugerea coloanei.” Dar detali din prima sursa vedeți din captura video a FPMRS.

Eu acum vreau să întreb, dar cine este acel inamic? Moldova nu este, noi tancuri nu avem. În schimb are Ucraina, până la frontiera de stat între Moldova cu Ucraina sunt atenție între 3 și 5 km, depinde de direcție. În acest sens eu am și întrebări către autoritățile din Ucraina, dar asta mai târziu, mai lucrăm și la acest capitol.

Exercițiul a fost monitorizat de către liderii forțelor paramilitare a regimului separatist și s-a finisat cu trageri de luptă asupra țintelor care imită tancuri, TAB-uri, artilerie și infanterie.

Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant-comun

1/02/2018

Exercițiul tactic cu infanteriștii la nivel de grup

Conform legendei, exercițiu prevede acțiuni de apărare a unui aliniament. Totodată militarii s-au antrenat în pregătirea genistică a pozițiilor de apărare și face parte din măsurile de închegare a trupelor.

Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant.

Reacția autorităților

După mai mult de jumătate de an, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova a venit cu un comunicat de presă “Cu privire la exercițiile militare desfășurate în regiunea transnistreană de către trupele ruse și structurile de forță ale regimului de la Tiraspol”, unde MAEIE “își reiterează nedumerirea și indignarea fată de comportamentul provocator al trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană”, ba mai mult “Condamnă cu vehementă astfel de activități militare, care nu pot fi percepute altfel decât o amenințare directă și brutală la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.

Nu sunt sigur “cine a fost acel care a dat această indicație”, dar vrem să vedem consecventă în acțiuni a autorităților statului, și dacă spunem “A”, trebuie să spunem şi “B”, ajungând până la “Z”. Iată că la litera “Z” nu sunt sigur că ajung, dar mai știi?

Notă: Monitorul este redactat în baza informației din surse deschise din Federația Rusă, în special al DMVFR, regiunea transnistreană și nu în ultimul rând, confirmate de sursele independente din regiune, pentru ce le mulțumesc enorm.

Rapoartele precedente:

Monitorul #3

Monitorul #2

Monitorul #1