Treizeci de ofiţeri CNA şi procurori anticorupţie învaţă de la FBI tactici de luptă contra corupţiei

Treizeci de ofiţeri ai CNA şi procurori anticorupţie vor învăţa timp de două zile de la serviciile speciale americane cele mai eficiente tactici de luptă contra corupţiei, de investigare a faptelor de corupţie la nivel înalt şi a fraudelor financiare, precum şi de contracarare a infracţiunilor de spălare de bani.

Aceasta în cadrul unui atelier de lucru, organizat la iniţiativa FBI şi susţinut de Ambasada SUA la Chişinău, care are loc la Centrul Naţional Anticorupţie.

Prezent la deschiderea workshop-ului, directorul în exerciţiu al CNA, Viorel Chetraru, a apreciat iniţiativa FBI de a transmite propria experienţă ofiţerilor moldoveni, menţionând că Biroul Federal de Investigații a manifestat, în permanenţă, deschidere faţă de CNA şi procurori.

De asemenea, Chetraru a mulţumit pentru sprijin Ambasadei SUA care a făcut posibilă venirea experţilor FBI în Republica Moldova. “Este o bună oportunitate pentru colegii mei să beneficieze de experienţa dumneavoastră în investigarea fraudelor şi a corupţiei.  Suntem convinşi că vom putea prelua de la specialiştii FBI cele mai bune tactici şi modele de combatere a infracţiunilor atât la nivel naţional, cât şi transfrontalier”, a spus directorul CNA.

Biroul Federal de Investigații din SUA (Federal Bureau of Investigation – FBI) și Ambasada SUA la Chișinău colaborează de mai mult timp cu Centrul Naţional Anticorupţie şi procurorii din Republica Moldova.

În primăvara acestui an, un Memorandum de înţelegere a fost semnat între Serviciul prevenirea şi combaterea spălării banilor (SPCSB) al CNA şi FBI. Documentul prevede cooperarea dintre servicii în domeniul schimbului de informaţii referitoare la prevenirea legalizării veniturilor infracţionale, finanţarea terorismului şi crimelor asociate cu acestea.

Pe parcursul săptămânii curente, delegaţia FBI va avea mai multe întâlniri cu reprezentanţii diferitor subdiviziuni ale CNA, dar şi cu procurori.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.