Trei secţii din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime” au fost renovate

Trei secţii din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime” au fost renovate. Este vorba de Secţia infarct miocardic, care deserveşte anual 1300 de pacienţi, Secţia gastrologie şi Secţia urologie.

Pentru reabilitarea acestor secţii din bugetul municipal pentru anul 2018 au fost alocate 6,6 milioane lei, iar contribuţia instituţiei medicale la lucrările de reparaţie a fost de peste 1 milion de lei.

Lucrările de reparaţie au durat circa 3 luni, începând cu luna iunie.

Cu această ocazie, primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a întreprins o vizită de documentare în cadrul Spitalului „Sf. Treime”. Primarul capitalei s-a arătat satisfăcut de calitatea lucrărilor de reparație, apreciind faptul că agentul economic a oferit o garanţie de bună execuţie pe un termen de 10 ani.

După ce a mers în secţiile renovate, Ruslan Codreanu a verificat situaţia în întregime din instituţia medicală şi a avut o discuţie cu managementul spitalului.

Potrivit directorului Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime”, Oleg Crudu, instituția medicală este renovată în proporție de 70 la sută.

Din cele 25 de secții existente, mai rămân nereparate 8, dar şi blocul de operații. În acelaşi timp, în 3 secţii deja se efectuează lucrări de reparaţie şi acestea vor fi deschise pe parcursul lunii octombrie.

În acelaşi timp, managerul SCM „Sf. Treime” a sesizat problema privind starea estacadei, care asigură accesul maşinilor de urgenţă către secţia de internare. Estacada actuală este destul de îngustă şi pe ea are acces o singură unitate de transport, spitalul fiind singura instituţie medicală din municipiu care oferă asistenţă medicală în cazul infarctului miocardic.

În context, Ruslan Codreanu a dat asigurări că Primăria se va implica şi va soluţiona problema, astfel încât accesul mașinilor specializate pe estacadă să fie organizat pe două benzi. În termen restrâns, specialiştii ÎM „Chișinău-Proiect” vor elabora proiectul de execuţie, iar surse financiare pentru executarea lucrărilor vor fi identificate din economiile subdiviziunilor administraţiei publice locale.

În altă ordine de idei,  Ruslan Codreanu a menţionat că în perioada următoare va fi elaborată şi un aşa-numit „paşaport” pentru fiecare instituție medicală municipală, pentru a stabili nivelul necesar de investiții pe perioadă medie şi a putea planifica surse financiare în bugetul municipal în acest sens.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.