Trei redactii locale din Balti vor primi bani publici in 2006

Autoritatile municipiului Balti vor aloca, anul viitor, circa 900 mii de lei pentru sustinerea mediilor de informare oficiale locale, informeaza Agentia Monitor Media.

Astfel, pentru sustinerea ziarelor municipale „Golos Balti” si „Vocea Baltiului” sunt prevazute alocatii in valoare de 382.000 lei. Restul surselor financiare – 500 mii lei, potrivit Bugetului pentru anul 2006, care a fost adoptat la finele saptamanii trecute de Consiliul municipal, vor fi utilizate pentru „timpii de antena oferiti de posturile municipale de televiziune si de radio”.

Finantarea mediilor locale, editate de autoritatile baltene, a starnit discutii controversate in ajunul adoptarii bugetului pentru anul viitor. A fost pentru prima oara cand reprezentanti ai presei independente le-au cerut deschis autoritatilor sa inceteze finantarea propriilor mijloace de informare. In ajunul audierilor publice (1 decembrie) pe marginea Bugetului-2006, redactorul-sef al ziarului de expresie rusa „SP”, Slava Perunov, le-a sugerat autoritatilor sa le ofere posibilitati jurnalistilor angajati in presa oficiala sa privatizeze ziarele la care lucreaza. Impotriva finantarii ziarelor editate de Consiliul municipal s-a pronuntat si un reprezentant al fractiunii de opozitie „Plai”. Este vorba de Semion Gutu (consilier PPCD), care a declarat ca „bugetul nu trebuie sa suporte cheltuieli pentru intretinerea a trei medii de informare”. Autoritatile trebuie sa puna in conditii egale toate mediile de informare locale, a mentionat Gutu.

La ora actuala in municipiul Balti se editeaza sase publicatii. Doua sunt finantate din bani publici. Aici activeaza un post de radio si doua de televiziune, dintre care unul este controlat de autoritati. In prezent, in Republica Moldova sunt editate circa 30 de ziare locale finantate din bugetul public. Deetatizarea presei in Republica Moldova are titlu de recomandare intr-un raport din 2004 al OSCE. Potrivit recomandarilor OSCE, „conceptul unei prese sprijinite din bani publici este incompatibil cu democratia avansata si nu este nevoie de a restabili asa-zisele “gazete raionale”. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.