Trebuie să ţinem cont de schimbarea realităţilor în conflictul transnistrean, declaraţie

Schimbările politice de la Tiraspol după venirea la putere a lui Evgheni Șevciuc, dar și aspirațiile de integrare tot mai intense ale Chișinăului sunt principalii factori pozitivi identificaţi de fostul negociator al UE pentru Transnistria, Kalman Mizsei, dinaintea unei noi runde de negocieri în formatul 5+2, care începe azi la Viena.

În cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă, fostul emisar special european la Chișinău a declarat că nu a remarcat schimbări pozitive la Rusia, dar speră că aceasta „să vină şi ea cu anumite iniţiative pozitive, cu o anume flexibilitate pentru negocierea unei soluţii”.

Referindu-se la noua rezoluţie a Adunării Parlamentare a OSCE în care i se cere Federaţiei Ruse să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor şi muniţiilor sale de pe teritoriul R. Moldova, Kalman Mizsei a calificat situaţia drept o „mai mare presiune asupra Rusiei”, menţionând că „ceea ce e adevărat este că după 20 de ani, aceasta formă de implicare internaţională de către forţele ruseşti de menţinere a păcii este demult depăşită”.

Acesta a precizat că la momentul actual „este important ca implicarea internaţională să pună un accent mai mic pe aspectul militar şi mai mare pe dimensiunea juridică, pe operaţiunile poliţiei de a menţine ordinea, în timp ce negocierile de pace progresează, şi ar trebui să fie şi o implicare mai mare internaţională şi mai puţin doar rusească şi care sa ţină cont de schimbarea realităţilor în conflictul transnistrean”.

„Cred ca SUA ar trebui să fie mult mai implicate decât sunt. Aceasta chestiune nu va fi decisă prin convorbiri între Chişinău şi Tiraspol. Pentru că este vorba de implicarea armatei si de simbolismul implicării militare, şi Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să discute mult, nu neapărat în convorbiri oficiale, dar şi neoficiale, pentru că există o mulţime de probleme între aceşti parteneri şi misiunea de menţinere a păcii trebuie să îşi găseasca loc în agenda acestor convorbiri”, a menţionat fostul negociator al UE pentru Transnistria.

Acesta a adăugat că nu trebuie să uităm că „ideea „mitică” a legăturilor speciale ale Transnistriei cu Rusia, este şi ea o idee relativă, pentru că, aşa cum ştim, în Transnistria sunt moldoveni, dar Uniunea Europeana ar putea face multe pentru respectarea drepturilor vorbitorilor de rusă, a ruşilor sau etnicilor ucraineni din regiune, dîndu-le drepturi lingvistice generoase, ceea ce cred că va fi foarte necesar. Asta cred că va fi foarte important pentru a îndeplini şi aspiraţiile celor din regiune. Mai mult, o eventuala integrare în Uniunea Europeană va întări şi legăturile economice puternice ale Transnistriei cu Rusia, pentru că investitorii ruşi vor fi interesaţi să investească aici, pentru a beneficia şi ei de o piaţa de desfacere mai mare, căci în ciuda actuale”, a conchis fostul emisar special european la Chișinău.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare