Traian Băsescu: Vă propun ca următorul obiectiv de țară să fie unirea României cu Republica Moldova

Fostul președinte, Traian Băsescu, a propus sâmbătă, participanților la lucrările Școlii de vară a Organizației de tineret a Partidului Mișcarea Populară (PMP), să-și asume ca obiectiv de țară și obiectiv politic al partidului, unirea României cu Republica Moldova.

Băsescu a explicat că în perioada post-revoluționară România a avut două mari obiective naționale pe care le-a îndeplinit prin coeziunea și acțiunea necondiționată a întregii clase politice. „Acum a venit rândul obiectivului de țară pentru generația voastră iar eu vă propun ca acesta să fie: Unirea României cu Republica Moldova”, a menţionat Băsescu, citat de Agerpres.

Potrivit ex-preşedintelui, acest proiect ar fi caracterizat de avantaje bilaterale: Moldova ar obține certitudinea de aderare la UE, dar și se va repara o nedreptate istorică (Pactul Ribbentrop — Molotov) prin care Republica Moldova a fost separată de România precum și capitalul uman și potențialul agricol cu care Republica Moldova ar contribui.

“Nu vreau să credeți că ezit să pronunț Transnistria. Nouă celor care vrem unirea cu Republica Moldova ne este clar că nu este posibil ca acest lucru să se facă cu Transnistria înglobată. Istoric, nu a fost teritoriu românesc. A fost integrată administrativ RSS Moldova, în interiorul URSS , când s-a cedat un alt teritoriu din sudul Republicii Moldova către Ucraina. Dar acesta este un subiect care nu trebuie abordat acum”, a concluzionat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că acesta este un proiect pe care PMP poate să și-l asume ca proiect de țară pentru următorii ani. „Este un proiect pentru o perspectivă de 4-5 ani, care trebuie bine susținut, argumentat și finanțat de către guvern, pentru realizarea interconectării energetice (…) În cei zece ani de mandat eu am lucrat la acest proiect cu gândul că vom ajunge să spunem că noul nostru proiect de țară este unirea României cu Republica Moldova”, a adăugat Băsescu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.