Traian Băsescu: A fost o bătălie a noastră să introducem Republica Moldova în două programe NATO

„A fost o bătălie a noastră să introducem Republica Moldova în două programe NATO – crearea unei platforme de interoperabilitate a armatei sale cu armatele NATO şi construirea capabilităţii de apărare a Moldovei”, a declarat preşedintele României, Traian Băsescu, la finele Summit-ului NATO de la Celtic Manor în Ţara Galilor, citat de portalul hotnews.ro.

Răspunzând la întrebările ziariştilor, preşedintele român a menţionat că acum Republica Moldova rămâne responsabilă să vadă în ce măsura va utiliza aceste facilitaţi, pe care Ucraina nu le-a primit.

Moldova.ORG reaminteşte că la 5 septembrie, la Summit-ul NATO, Republica Moldova a fost acceptată la Iniţiativa Consolidării Capacităţilor de Apărare NATO. Potrivit ministrului Apărării, Valeriu Troenco, „acest lucru înseamnă că Alianţa ne poate oferi asistenţă privind analizarea capacităţilor noastre curente de apărare şi identificarea domeniilor care trebuie dezvoltate”.

Totodată, la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic a fost lansată Platforma de Interoperabilitate, iniţiativă ce vizează interacţiunea eficientă dintre militarii diferitelor ţări în cadrul operaţiunilor, la care va participa şi R.Moldova. Valeriu Troenco a declarat că Platforma va permite transformarea programelor de studii la „Academia Militară „Alexandru cel Bun” . De asemenea, Armata Naţională va beneficia de instruire în cadrul exerciţiilor militare desfăşurate de Alianța Nord-Atlantică.

Summit-ul NATO desfăşurat la 4 şi 5 septembrie a fost apreciat ca cea mai mare reuniune a liderilor internaţionali care a avut loc vreodată în Marea Britanie şi una din cele mai importante din istoria NATO. Ministrul Apărării Valeriu Troenco a participat în premieră la lucrările summit-ului NATO. La eveniment au fost prezenţi miniştrii Apărării ai celor 28 de ţări aliate şi 24 de ţări partenere. Reuniunea s-a axat pe subiecte ce ţin de intensificarea interoperabilităţii intre aliaţi şi parteneri prin educaţie, instruire și exerciţii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.