Connect with us

Social

Tragic! Un băiat de 17 ani din Chișinău a murit din cauza gripei

Publicat

pe

Un adolescent în vârstă de 17 ani din Chișinău a decedat ieri la spitalul V.Ignatenco” din cauza gripei. Cu o zi mai devreme băiatul s-a adresat la  Urgență, unde medicii au evaluat starea acestuia ca extrem de gravă, cu semne de șoc toxico – bacterian, febră 38,3 C  el fiind transportat la orele 19.51 la spitalul  ”V.Ignatenco”.

Pacientul a fost luat urgent în zona de resuscitare, unde imediat au fost efectuate măsuri  de reanimații cardio-respiratorie. În pofida tuturor măsurilor, starea copilului progresa spre agravare, creștea hipoxia tisulară, dereglări circulatorii pronunțate și la data 13 februarie, ora 8.25, a fost stabilită moartea biologică.

Din spusele rudelor, copilul aproximativ de pe data 8-9 februarie  a avut tusă uscată, rară, dar a fost activ, la medic nu s-a adresat. La 12 februarie dimineața au apărut frisoane, slăbiciuni, febră până la 38,5 C.

Rezultatul examenului virusologic la materialul biologic prelevat atestă prezența  ARN-ului a virusului gripal B.

În cazul decesului se efectuează expertiza medico-legală.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor și complicațiilor acestora, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atrage atenția la exigența sporita a cetățenilor în această perioadă, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea încăperilor de serviciu, de studii și la domiciliu.

La apariția primelor simptome de răceală  este necesar de a întreprinde următorii pași: adresarea imediată la medicul de familie, izolarea timpurie a bolnavului, utilizarea măștilor de protecție, dereticarea umedă cu folosirea dezinfectanților și alte măsuri recomandate de specialiști și administrarea tratamentului indicat de medic.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

„Marş al pacificatorului”: 100 de militari au parcurs în marș forțat 22 kilometri, purtând rucsacuri cu greutatea de 22 kilograme

Publicat

pe

De către

Militarii Batalionului 22 de menţinere a păcii au executat un marş forţat cu genericul „Marşul pacificatorului”. Acţiunea s-a desfăşurat în contextul aniversării a 19-a de la crearea unităţii.

Astfel, potrivit maiorului Vladislav Draguţa, la marş au participat 100 de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Batalionului, care au parcurs o distanţă de 22 de kilometri, purtând în spate rucsacuri de campanie cu greutatea de 22 kilograme.

Maiorul a specificat că militarii au pornit de la Centrul de instruire al Brigăzii „Moldova” din municipiul Bălţi, urmând traseul satul Elizaveta – satul Biruinţa – satul Alexăndreni, după care au revenit la poligon.

Prezent la ceremonia de premiere, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, a felicitat efectivul participant pentru finalizarea cu succes a misiunii.

„Astăzi, marcaţi Ziua Batalionului altfel – printr-un marş forţat, echipaţi corespunzător. Deci, sunteţi tot la datorie. Mă bucur că şi de această dată aţi demonstrat că sunteţi bine-pregătiţi, gata să îndepliniţi orice misiune şi să înfruntaţi orice provocare”, a declarat generalul Cutie.

De menţionat că este pentru prima dată când militarii Batalionului 22 sărbătoresc ziua unităţii printr-un marş al pacificatorului.

Citește mai departe

Social

Avea o datorie față de statul ucrainean și a încercat să traverseze clandestin hotarul. Un moldovean riscă doi ani de închisoare

Publicat

pe

De către

Pentru că avea o datorie de stat față de autoritățile ucrainene, un cetățean moldovean a încercat să traverseze clandestin hotarul moldo-ucrainean. Planul acestuia a fost deconspirat de polițiștii de frontieră din Valea Perjei, fiind reținut și pornită cercetare penală pentru trecerea ilegală a frontierei de stat.

La o distanță de câțiva kilometri de punctul de trecere Ceadîr-Lunga-Maloiaroslaveț a fost văzută o persoană care grăbit, înainta pe jos, spre linia de frontieră.

O perioadă de timp au fost monitorizate acțiunile acesteia și în momentul când persoana s-a îndreptat spre ieșirea din țară prin ocolirea punctului de trecere, polițiștii de frontieră au acționat după competență.

Astfel, a fost reținut un bărbat de 42 de ani, cu viza de domiciliu în sat. Hănăsăni, r-nul Cantemir, însă de circa 10 ani este locuitor al unui sat din Ucraina.

Acesta și-a justificat intențiile de a traversa ilegal frontiera prin faptul că avea o datorie față de statul ucrainean și evita orice contact cu autoritățile de drept din țara vecină.

Ca urmare a cercetărilor suplimentare s-a aflat că moldoveanul nu este la prima sa abatere, bărbatul în aceeași zi a ajuns în mod fraudulos în R. Moldova.

În prezent, cetățeanul moldovean este cercetat pentru trecerea ilegală a frontierei de stat și riscă pentru fapta sa amendă în mărime de până la 37 mii lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Citește mai departe

Social

Lidia Chireoglo a primit votul de încredere al Parlamentului pentru funcţia de director-adjunct al CNA

Publicat

pe

De către

Lidia Chireoglo a fost votată astăzi de Parlament pentru funcţia de director-adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie.

Aceasta după ce candidatura ei a fost desemnată câştigătoare a concursului, organizat de directorul Centrului cu implicarea mediului academic, iar ulterior aprobată de Comisia juridică, numiri şi imunităţi.

Lidia Chireoglo are 37 de ani, este absolventă a facultăţii de drept economic a ULIM, are o experienţă profesională de 13 ani în domeniul jurisprudenţei, este căsătorită şi are doi copii.

Directorul CNA este asistat de doi adjuncţi. Recent, directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, a organizat concursul pentru selectarea candidaţilor pentru funcţiile de director-adjunct, în urma acestuia fiind desemnat un singur candidat.

Prin urmare, va mai fi organizat un concurs pentru ocuparea celei de-a doua funcţie de director-adjunct.

Citește mai departe