Connect with us

Publicat

pe

Tragedie în satul Danu, raionul Glodeni. Trei copii de 7 ani,  4 ani și respectiv un bebeluş de o lună, şi-au pierdut viaţa în urma unui incendiu. Tragedia a avut loc în această noapte, când la ora 00:16 Serviciul de Dispecerat Nord a fost alertat despre izbucnirea incendiului.

La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri, salvatorii stabilind că o casă de locuit este cuprinsă de flăcări.

În timpul intervenției de stingere, pompierii au depistat în interiorul locuinței, corpurile neînsuflețite a trei minori, două fete și un băiat. S-a constatat că minorii aveau vârste de: o fată de 7 ani, un băiat de 4 ani și o altă fetiţă de o lună de zile.

Localizarea incendiului a fost anunțată către ora 00:37, suprafața de ardere fiind estimată la aproximativ 12 metri pătrați.

Circumstanțele izbucnirii incendiului și cauza urmează să fie cercetate și stabilite, organele de drept cercetând alte date și cauza decesului celor trei minori.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

O femeie din Sângerei a fost mușcată de un jder bolnav de rabie

Publicat

pe

De către

O femeie din satul Drăgăneşti, raionul Sângerei, a fost muşcată de un jder, bolnav de rabie. Incidentul a avut loc acum zece zile, în timp ce femeia a mers în coteţ să ia ouăle, anunţă Publika TV.

Aceasta s-a adresat imediat medicilor şi este acum sub supraveghere. Faptul că animalul este bolnav a fost confirmat de analizele de laborator făcute de specialiştii de la Direcţia raională pentru Siguranţa Alimentelor.

Ana Ţutenco a povestit că s-a dus într-o zi să ia ouăle din coteţ. Pentru că înăuntru este întuneric, nu a observat animalul. Femeia a spus că, deşi i-a fost frică, a reuşit totuşi să prindă animalul şi să-l omoare.

Primul lucru pe care ea l-a facut, imediat după ce a fost muşcată, a fost să se spele pe mâini cu săpun şi să se adreseze  la medic. Acum femeia face un tratament pentru a nu se îmbolnăvi de rabie.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Siguranţa Alimentelor spun că acesta este primul caz de rabie înregistrat în Sângerei în ultimii doi ani. Anterior, se înregistrau câte trei sau patru cazuri anual, mai scrie Publika TV.

Citește mai departe

Social

Valabilitatea pașapoartelor ar putea fi extinsă cu trei ani, iar grupa sangvină și naționalitatea ar putea fi excluse

Publicat

pe

De către

Valabilitatea pașapoartelor ar putea fi extinsă cu trei ani, până la 10 ani, iar grupa sangvină și noțiunea de naționalitate ar putea fi excluse din actele de identitate. Prevederile se regăsesc într-un document de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte.

O altă modificare se referă la faptul că părinții sau reprezentanții minorilor nu vor mai semna în pașapoartele copiilor, care au împlinit 14 ani, scrie bizlaw.md.

În proiect se menţionează că în prezent tehnologiile de înscriere și citire a datelor ce se conțin în mediul de stocare electronică a datelor au avansat esențial și asigură un nivel sporit de securitate a datelor cu caracter personal. Din aceste considerente, se propune extinderea termenului de valabilitate al pașaportului de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani.

Totodată, pentru corelarea cu prevederile Legii privind actele de stare civilă, care operează cu termenul ”naționalitate” în sens de apartentență etnică, se propune excluderea cuvântului ”naționalitate” la art. 2 alin. (7), care este utilizat cu sensul de cetățenie și are caracter confuz.

Cât priveşte excluderea mențiunii privind grupa sangvină din buletinul de identitate și din pașaportul cetățeanului, din cel diplomatic și din cel de serviciu, autorii spun că grupa sangvină nu este un identificator unic al persoanei, deoarece aceeași grupă sangvină o poate avea mai multe persoane.

În plus, informația despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu întotdeauna este un element definitoriu de stabilire a corelației fiabile dintre deținătorul actului de identitate și grupa sangvină propriu-zisă.

Citește mai departe

Social

Reforma sectorului de apărare discutată de ministrul Eugen Sturza şi ambasadorul SUA James Pettit

Publicat

pe

De către

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit. Cu acest prilej, oficialii au trecut în revistă cooperarea dintre cele două ţări pe dimensiunea apărării şi au discutat despre noi oportunităţi de intensificare a parteneriatului dintre armatele Republicii Moldova şi SUA.

Ministrul Sturza i-a prezentat oficialului american agenda de reforme pe care îşi propune s-o realizeze în calitate de ministru, în special aprobarea documentelor strategice – Strategia Naţională de Apărare şi Strategia Militară, majorarea bugetului apărării şi intensificarea participării militarilor Armatei Naţionale în operaţiuni de menţinere a păcii.

Eugen Sturza a mulţumit Guvernului SUA pentru sprijin în cadrul programelor de asistenţă şi instruire, care au avut ca finalitate consolidarea sistemului de apărare al Republicii Moldova. Ministrul Apărării s-a referit, în acest sens, la pregătirea militarilor în instituţiile specializate de învăţământ din SUA, dotarea cu echipament şi unităţi de tehnică, precum şi activităţi şi exerciţii desfăşurate în comun de Armata Naţională cu Garda Naţională a Statului Carolina de Nord.

Ministrul Apărării a apreciat contribuţia SUA la reconstrucţia Bazei militare de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca în cadrul Iniţiativei Globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI). Eugen Sturza a menţionat că datorită acestui proiect, militarii moldoveni detaşaţi în misiuni externe vor avea condiţii optime de pregătire.

La rândul său, ambasadorul James D. Pettit a salutat numirea lui Eugen Sturza în funcţie şi şi-a exprimat încrederea că iniţiativele noului ministru vor impulsiona reformele în sectorul de apărare. Oficialul a adăugat că SUA vor continua să sprijine eforturile de modernizare a Armatei Naţionale.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social1 minut în urmă

Tragedie în raionul Glodeni. Trei copii și-au pierdut viața într-un incendiu// VIDEO

Tragedia s-a produs în această noapte, la ora 00:16.

Externe14 minute în urmă

69 sticle de whisky cu o valoare de 700.000 euro au fost furate dintr-un magazin de lux din Paris

Un număr de 69 de sticle de whisky de o valoare totală de 700.000 de euro au fost furate duminică...

Externe40 de minute în urmă

Guvernul grec împarte 1,4 miliarde de euro cetățenilor

Cabinetul condus de Alexis Tsipras va distribui suma sub formă de dividende sociale și ajutoare excepționale. Vizați sunt pensionarii și...

Economie12 ore în urmă

BERD este dispusă să susţină R.Moldova în identificarea potențialilor investitori în băncile comerciale

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este dispusă să susţină R.Moldova în identificarea potențialilor investitori în băncile comercial. De...

Social13 ore în urmă

O femeie din Sângerei a fost mușcată de un jder bolnav de rabie

O femeie din satul Drăgăneşti, raionul Sângerei, a fost muşcată de un jder, bolnav de rabie. Incidentul a avut loc...

Social15 ore în urmă

Valabilitatea pașapoartelor ar putea fi extinsă cu trei ani, iar grupa sangvină și naționalitatea ar putea fi excluse

Valabilitatea pașapoartelor ar putea fi extinsă cu trei ani, până la 10 ani, iar grupa sangvină și noțiunea de naționalitate...

Social17 ore în urmă

Reforma sectorului de apărare discutată de ministrul Eugen Sturza şi ambasadorul SUA James Pettit

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit. Cu acest...

Advertisement

Opinii