Tradițiile naționale, cultivate în cadrul taberei de vară DOR// VIDEO

Cea dea cincea ediție a Programului DOR (Diasporă, Origini, Reveniri), care a reunit o sută de copii din 14 țări, cu vârste cuprinse între 1217 ani, a fost lansată pe 22 august la Holercani. Timp de o săptămână, participanții la Program sunt antrenați în activități artistice, sportive, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii Republicii Moldova.

Conform agendei, tinerii din diasporă au participat la atelierul „Tainele costumului popular”, unde împreună cu specialistul etnograf, Mariana Dobzeu, au descoperit modalitatea de confecţionare a hainelor tradiţionale şi s-au convins de importanța promovării creației autentice locale și păstrării identităţii naţionale etnice.

Programul vast pregătit pentru copii a mai inclus atelierul de robotică, atelierul teatral, cercul de pictură, precum și lecții de dans popular. Activitățile de creație au avut drept scop consolidarea legăturilor emoționale cu țara de baștină și sensibilizarea oaspeților taberei de vară privind necesitatea cunoașterii originilor lor.

De asemenea, copiii au făcut o excursie la complexul culturalnatural „Orheiul Vechi”, în cadrul căreia au vizitat mănăstirea rupestră, muzeele de pe teritoriul complexului și au escaladat stâncile rezervației.

Pe parcursul următoarelor zile, participanţii la tabăra DOR vor cunoaște mai multe lucruri despre cioplitul în lemn, baterea monedelor și ornamentarea sticlei.

La ediția a cincea a Programului DOR sau înregistrat 197 de copii, fiind selectați 100 de participanți, dintre care 80 de copii din diaspora și 20 din Republica Moldova. Participanții la DOR 2017 au sosit din Canada, Kazahstan, Cehia, Franța, Germania, Italia, Ucraina, Portugalia, Irlanda, Austria, Grecia, România, Spania și Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.