Tot ce trebuie să știi despre prima ediție TIFF la Chișinău

În premieră pentru Republica Moldova, cel mai mare festival de film românesc va fi organizat și la Chișinău. Festivalul va avea loc în scurt timp, în perioada 6-9 octombrie, la cinematograful Odeon, din centrul Capitalei. 12 filme românești vor fi proiectate, alături de 6 povești care au impresionat publicul în această primăvară, la TIFF Cluj-Napoca.

Transilvania International Film Festival 2016 în cifre:

79 000 bilete vândute

248 filme selectate din 64 țări

400 proiecții

1100 regizori, actori, distribuitori, agenți de vânzări, producători și programatori de festival participanți

250 jurnaliști prezenți

330 voluntari

Tot în cadrul TIFF Chișinău, la Baker Street (Str. Mihai Eminescu, nr. 30), producătoarea Oana Giurgiu, cu o experiență de peste 15 ani în producție, va susține o lecție de cinema despre producția de film vineri, 7 octombrie, de la ora 12.00. Duminică, 9 octombrie, de la aceeași oră, regizorul Nicolae Constantin Tănase, premiat pentru debut la TIFF 2015 cu „Lumea e a mea”, va vorbi despre experiența realizării primului său film, alături de actrițele Oana Rusu și Ana Vătămanu. Intrarea la lecțiile de cinema este liberă.

[youtube id=”Rt9_JB5Xk4w” start=”0″]

Două filme de Oscar figurează în programul TIFF Chișinău. „Fiul lui Saul/ Son of Saul” (r. László Nemes), o dramă impresionantă despre Holocaust, a câștigat anul acesta Oscarul pentru Cel mai bun film străin, iar „Valul ucigaș/ The Wave” (r. Roar Uthaug), un disaster movie spectaculos ale cărui efecte speciale au fost parțial realizate în România, a fost propunerea Norvegiei la Premiile Academiei Americane de Film.

[youtube id=”3wMzPztPavs” start=”0:13″]

În România, lângă Sibiu, a fost filmată și producția germană „Aventurile lui Nelly” (r. Dominik Wessely), care urmărește peripețiile unei adolescente în vacanța din România. Filmul va fi proiectat ca parte a programului de educație cinematografică EducaTIFF și le este dedicat copiilor cu vârsta 8+. Despre educație, toleranță și un profesor care schimbă destinele unor copii din periferiile Braziliei, prin muzică, vorbește emoționantul film Profesorul de vioară, în regia lui Sérgio Machado.

[youtube id=”lMGc-FCAkQ8″ start=”0″]

Plin de emoție este și debutul regizoarei argentiniene Marina Seresesky, „Ușa deschisă/ La puerta abierta”, despre relația a două femei, mamă și fiică, ambele prostituate, care depind una de alta și duc o viață nefericită împreună. Totul până la apariția unui membru al familiei care le va schimba viața. Dragostea, copilăria și adolescența sunt în centrul noului film al celebrului regizor francez Arnaud Desplechin, Trei amintiri din tinerețe, cu Mathieu Amalric. Pelicula a fost selecționată la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, și a câștigat Premiul César pentru regie, anul acesta.

[youtube id=”J2KznXCOT6M” start=”0″]

În selecția de filme românești, spectatorii vor vedea „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, marele câștigător al Trofeului Transilvania, comedia Două lozuri (r. Paul Negoescu) București NonStop, în regia lui Dan Chișu, Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), desemnat Cel mai bun debut la TIFF 2015, documentarele Cinema, Mon Amour (r. Alexandru Belc) și În căutarea tatălui pierdut (r. Ionuț Teianu), precum și șase scurtmetraje noi.

PROGRAM TIFF LA CHIȘINĂU

6-9 octombrie | Cinema ODEON

Joi, 6 octombrie

18:00 – Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc) | România, Cehia, 70’ Q&A cu protagoniștii filmului, Victor Purice și Cornelia Chelmu

În căutarea tatălui pierdut (r. Ionuț Teianu) | România, 61’

20:30 – Profesorul de vioară (r. Sérgio Machado) | Brazilia, 102’

Vineri, 7 octombrie

18:00 – Două lozuri (r. Paul Negoescu) | România, 85’  Q&A cu actorul Dorian Boguță

20:30 – Ușa deschisă (r. Marina Seresesky) | Spania, 88’

Sâmbătă, 8 octombrie

14:00 – Aventurile lui Nelly (r. Dominik Wessely) |Germania, 90’ EducaTIFF – film pentru copii cu vârsta 8+

16:00 – Fiul lui Saul (r. László Nemes) | Ungaria, 107’

18:15 – Câini (r. Bogdan Mirică) | România, Franța, Bulgaria, Qatar, 104’  Q&A cu actorul Vlad Ivanov

20:30 – Trei amintiri din tinerețe (r. Arnaud Desplechin) | Franța, 123’

Duminică, 9 octombrie

13:00 – Scurtmetraje româneşti din selecția TIFF (120’): O noapte în Tokoriki (r. Roxana Stroe), Blana (r. Tudor Botezatu), Mă cheamă Costin (r. Radu Potcoavă), Proiecționistul (r. Norbert Fodor), O faptă bună (r. Andrei Gruzsniczki), Te mai uiți și la om (r. Ana Maria Comănescu)

15:30 – Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase) | România, 106’ Q&A cu regizorul și actrițele Oana Rusu și Ana Vătămanu

18:15 – Bucureşti NonStop (r. Dan Chișu) | România, 86’

20:30 – Valul ucigaș (r. Roar Uthaug) | Norvegia, 105’

***

Prețul unui bilet la film este 60 MDL.

Studenții și elevii beneficiază de bilete la preț redus, de 30 MDL, pe baza carnetului de student/ elev.

Biletele pot fi cumpărate pe www.iticket.md. Începând din 6 octombrie, biletele pot fi cumpărate și de la casieria cinematografului Odeon.

***

Scurt istoric al Festivalului

Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, TIFF a reușit să devină foarte repede cel mai important eveniment dedicat filmului din România și unul dintre cele mai spectaculoase evenimente culturale anuale din zonă. A primit titulatura de membru CENTEAST – Alianța Festivalurilor de Film din Europa Centrală și de Est și este sprijinit de Programul MEDIA – Europa Creativă. În 2011, TIFF a fost acreditat de către Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF), fiind poziționat printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii.

Principalul obiectiv al TIFF este promovarea artei cinematografice, prin prezentarea celor mai inovatoare și spectaculoase filme ale momentului care pun accent pe originalitate și libertatea de exprimare și care se diferențiază prin limbajul cinematografic unic sau se concentrează pe curentele actuale din cultura noii generații.

Festivalul a dezvoltat și o platformă educațională puternică pentru copii, prin intermediul EducaTIFF (numit Cel mai bun Proiect Educațional din România, la Gala Premiilor în Educație, ediția din 2011) și adolescenți, prin programul Let’s Go Digital!, un program intensiv care le oferă adolescenților ocazia de a acoperi toate etapele procesului de filmare sub atenta supraveghere a profesioniștilor din industrie și cu ajutorul echipamentelor profesionale.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.