Tot ce trebuie să știi despre BAC 2015 // INTERVIU

Viceministrul Educației, Igor Grosu, explică tot ce trebuie să știi despre sesiunea de bacalaureat 2015 într-un interviu publicat în Buletinul Ministerului Educației, nr. 5.

– Ce prevede Metodologia de organizare a sesiunii de bacalaureat 2015? Care sînt elementele de noutate și ce a rămas neschimbat comparativ cu anul trecut?

– Metodologia de examen prevede două schimbări majore față de anul precedent. Este vorba despre acordarea notei „10” din oficiu pentru candidații care dețin certificate internaționale de cunoaștere a limbilor străine, precum și despre instrucțiunea care stabilește procedurile de organizare a examenelor de bacalaureat pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. Instrucţiunea respectivă a fost elaborată pentru a acorda şanse egale elevilor cu cerinţe educaţionale speciale de a susține examenul de bacalaureat și examenele de absolvire a ciclului gimnazial. În acest document sînt stabilite reguli clare pentru responsabilii de organizarea examenelor, astfel încît să nu mai existe loc pentru interpretări. Prevederile noului document au fost consultate cu membrii Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării.

Și în sesiunea din anul curent toate examenele de bacalaureat vor avea loc în centre  supravegheate video. Rămîne în vigoare și prevederea conform căreia vor fi anulate notele la toate examenele în cazul candidaților care vor fi surprinși  copiind sau avînd asupra lor materiale interzise. Această măsură antifraudă se referă și la candidații care vor încerca să transmită subiectele rezolvate. Elevii respectivi vor avea posibilitatea să susţină examenul de bacalaureat abia în sesiunea din anul următor.

Vom menține și practica verificării cu detectorul de metale a elevilor care vor fi suspectați că au intrat în sala de examen cu materiale interzise.

– Cum va fi implementată la modul practic prevederea privind acordarea notei „10” din oficiu pentru deținătorii certificatelor internaționale de cunoaștere a limbilor străine? Ce pași trebuie să urmeze un elev care are un certificat internațional aprobat de ME?

– Candidații respectivi vor trebui să deţină un certificat care atestă un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului B2 (C1 pentru candidaţii din clasele bilingve), corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Nota ”10” (”zece”), din oficiu, se poate acorda la oricare dintre limbile străine care au fost studiate de candidaţi pe parcursul învăţămîntului liceal în fiecare din clasele a 10-a, a 11-a şi a 12-a şi la care candidatul are note medii anuale pentru fiecare dintre aceste clase.

Candidaţii la examenul de Bacalaureat care deţin certificate obţinute în urma promovării examenelor cu recunoaştere internaţională au depus la secretariatul instituţiei de învăţămînt, pînă la data de 10 aprilie, certificatul, în original, o cerere, în scris, prin care solicitau acordarea notei ”10” (”zece”) din oficiu la proba de examen la limba străină, o copie a buletinului şi trei copii ale certificatului/diplomei respective. Trebuie să specific aici că pentru candidații care au promovat examenul TOEFL este acceptat și certificatul pe care l-au obținut în format electronic. O comisie în cadrul instituției de învățămînt va analiza cererile candidaților, și dacă în urma verificării se atestă că un anumit candidat întrunește toate cerințele pentru acordarea notei zece, va înainta cererile către Agenția de Asigurare a Calității.

Urmare a dosarelor primite, agenția va solicita organizațiilor internaționale care au emis aceste certificate să confirme autenticitatea acestora și doar în urma primirii din partea organizațiilor internaționale a confirmării autenticității va fi acordată nota „zece” din oficiu.

– Cu ce materiale pot intra elevii în sălile de examen?

– Elevii intră în sala de examen cu un pix cu cerneală albastră și cu buletinul de identitate. În același timp, la proba de geografie, candidaţilor li se permite să intre în sala de examen cu atlasul şcolar pentru geografia fizică şi geografia umană, iar la probele de matematică, fizică, informatică – cu creion simplu, riglă, radieră.

– În ce perioadă se va desfășura  sesiunea de bacalaureat din anul curent? Cîți elevi s-au înscris pentru a susține examenul din anul curent?

Sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 2-19 iunie. La sesiune s-au înscris circa 27 de mii de candidați, inclusiv 7 mii de restanțieri din anii precedenți.

– Ce recomandări aveți pentru elevii care vor susține bacalaureatul? Din ce surse să se pregătească?

– În primul rînd, desigur, manualele la disciplinele de studiu. În afară de acestea, testele pentru exersare pe care Ministerul Educației și Agenția de Asigurare a Calității le-au făcut publice. Agenţia a publicat cîte două modele de teste şi bareme de corectare la fiecare disciplină de examen din cadrul examenelor de absolvire a învăţămîntului liceal. Testele şi baremele de corectare pot fi accesate pe pagina web a Agenţiei de Asigurare a Calităţii la compartimentul Evaluări Naţionale, Sesiunea 2015, Teste pentru exersare: http://aee.edu.md/. Pe aceeași pagină web pot fi găsite şi testele utilizate în sesiunile anterioare. În plus, programele de examen pe care le punem la dispoziție au menirea să îi ghideze pe elevi din ce conținuturi vor fi itemii în varianta finală a testelor.

– Există și opinii potrivit cărora testele de bacalaureat au un grad de complexitate sporit. Cum comentați aceste afirmații?

– Gradul de dificultate a testelor  și formatul acestora a rămas neschimbat.  În acest an, am organizat discuții la toate disciplinele, invitînd mai mulți experți, profesori, cu care am analizat încă o dată testele propuse în ultimele sesiuni de examene. Candidații trebuie să acumuleze 25 % din numărul total de puncte pentru a lua o notă de trecere. Examenul de Bacalaureat este o testare serioasă la care cei mai bine pregătiți elevi iau notele cele mai mari. Totodată,  testele de bacalaureat sînt elaborate pentru elevii cu o pregătire medie.

– Elevii trebuie să plătească vreo taxă pentru examenul de bacalaureat sau acesta este gratis?

– Toate cheltuielile legate de organizarea și desfășurarea examenelor de Bacalaureat sînt acoperite de către stat. Respectiv, candidații nu trebuie să achite nicio taxă în acest scop. Orice formă de colectare de fonduri din partea profesorilor, directorilor sau altor persoane implicate este o acțiune ilegală.

– Cum veți lupta cu fenomenul copiatului?

– Precum am menționat anterior, elevii care vor fi surprinși cu materiale interzise vor fi eliminați din sala de examen, fiindu-le anulate notele la disciplina respectivă, precum și notele la celelalte examene. Candidatul va avea posibilitatea să repete examenul abia în sesiunea din anul viitor. În cazul în care frauda, comisă de către candidat, este constatată după încheierea examenului de bacalaureat, Comisia Naţională de Examene are posibilitatea de a modifica rezultatele, în sensul că respectivul candidat este declarat „eliminat din examen”. Menționez că măsurile anticopiat promovate de Ministerul Educației au avut efecte vizibile. Astfel, a scăzut de 5 ori numărul elevilor care au încercat să facă uz de fraudă, adică să aducă materiale interzise în sălile de examen. Prin urmare, dacă în sesiunea de examen din anul 2013 au fost eliminați peste 1000 de candidați, anul trecut numărul acestora s-a redus pînă la 200.  Pentru a asigura securitatea testelor  din examen, acestea vor fi făcute publice doar după ce vor fi anunțate rezultatele. În altă ordine de idei, menționez că vom menține și în anul curent elementul de scanare a testelor, astfel încît fiecare candidat va avea posibilitatea să consulte pe internet  testul verificat.

De asemenea, recomandăm elevilor să utilizeze la examen doar cunoștințele acumulate, deoarece astfel au mai multe șanse să ia notă de trecere și să susțină examenul repetat în aceeași sesiune, în cazul în care nu promovează din prima dată.

Totodată, datorită unor modificări la Codul contravențional, începînd din anul curent, există posibilități de sancționare a persoanelor care vor facilita publicarea testelor la examenele de Bacalaureat și a celor de absolvire a clasei a IX-a înainte sau în timpul probelor. Publicarea subiectelor examenului de bacalaureat și/sau a celui de absolvire a ciclului gimnazial, precum și a soluțiilor la acestea pînă la începutul examenului sau pe durata desfășurării lui se va sancționa cu amendă. În concluzie, le dorim elevilor mult succes la examene și să se bazeze pe faptul că propriile cunoștințe valorează mai mult decît cîteva puncte în plus la notă, iar frauda constituie un element de neonestitate și furt.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.