Connect with us

Politică

Toate inițiativele legislative ale socialiştilor, respinse de Parlament

Niciunul din cele 10 proiecte ale socialiștilor nu au fost susţinute astăzi de majoritatea parlamentară în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului. Cele 10 proiecte au fost discutate, însă nu au acumulat votul necesar. La rândul său, deputaţii socialişti au declarat că iniţiativele vor fi votate în 2018, atunci când PSRM va veni la guvernare.

„Este păcat că guvernarea de astăzi se comportă în așa mod. Suntem convinși că aceste idei bune vor fi votate în 2018, atunci când PSRM va veni la guvernare și va implementa agenda de politici sociale”, a menţionat deputatul socialis Vasile Bolea.

Totodată, parlamentarul s-a arătat convins că unele idei din proiectele PSRM vor fi preluate şi implementate de actuala guvernare în cadrul propriilor proiecte.

În plenul Legislativului au fost examinate și dezbătute astăzi proiecte pentru modificarea și completarea Legii cu privire la pensiile de asigurări sociale de stat, Legii cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice, Codului contravențional, Legii comunicațiilor electronice.

La fel, au fost examinate proiecte de modificare și completare a legislației economico-financiare, precum Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, Legea cu privire la patenta de întreprinzător, Codul fiscal etc.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu Dirk Schuebel și Peter Michalko

Vicepremierul Gheorghe Bălan a avut, astăzi, 12 octombrie, o întrevedere cu șeful Departamentului pentru Țările din Parteneriatul Estic Dirk Schuebel și cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko.

În cadrul întrevederii, vicepremierul a informat diplomații europeni despre situaţia actuală în procesul de negocieri, despre unele aspecte ale dialogului Chişinău-Tiraspol şi opţiunile de soluţionare a problemelor existente.

Astfel, a fost abordată asigurarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole și a condiţiilor adecvate de activitate pentru şcolile moldoveneşti cu predare în grafie latină ş.a.

La rândul lor, oficialii europeni au reiterat sprijinul UE pentru dinamizarea tuturor formatelor de negocieri și avansarea procesului de reglementare transnistreană.

Totodată, a fost menționată necesitatea coordonării acțiunilor în vederea implementării eficiente a cerințelor Acordului Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător pe întreg teritoriul țării și a asigurării continuității Programului ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”

Citește mai departe

Important

De ce a fost invitată Maia Sandu la Procuratură

Președintele PArtidului Acțiune și Solidaritate a fost citată astăzi la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Preşedintele Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu a fost citată astăzi la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, unde a fost atenționată despre răspunderea penală în cazul unui denunț fals. Aceasta după ce PAS a depus un denunţ împotriva președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, privind uzurparea puterii de stat.

La ieşire de la Procuratură, Maia Sandu a calificat această situație ca pe o intenție de intimidare.

„Procurorul m-a invitat să-mi aducă la cunoștință art 311 din CP – răspunderea penală pentru denunț fals. Am fost invitată mâine la următoarea ședință ca martor pentru a discuta pe cazul acestui denunț. Noi interpretăm acest lucru ca o intenție de intimidare, sperând că voi renunța la acest denunţ”, a spus Maia Sandu.

Lidera PAS a precizat că nu va renunţa la denunţul depus pentru că chiar crede că este un caz de uzurpare a puterii. “Noi am invocat faptele prezentate în spațiul public de mai mulți oameni. Acum este de datoria Procuraturii să investigheze dacă aceste fapte se adeveresc și dacă se merge mai departe în instanța de judecată”, a adăugat politiciana.

Pe de altă parte, Procuratura a precizat că invitarea la audieri este o măsură necesară, care se aplică în toate cazurile de acest gen în scopul bunei desfăşurări pe mai departe a măsurilor procedurale legale.

Totodată, instituţia a precizat că  preşedintele PAS, Maia Sandu, nu a dorit să ofere astăzi procurorului detalii suplimentare privind fapta denunţată, optând pentru o nouă audiere în cursul zilei de mâine.

Amintim că Maia Sandu a depus, la 21 septembrie, un denunț la Procuratura Generală în care a cerut atragerea la răspundere penală a cetățeanului Plahotniuc Vladimir pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a puterii în stat.

Citește mai departe

Important

Proiectul de redenumire a limbii de stat în Constituție va fi trimis la Curtea Constituţională

Inițiativa privind modificarea articolului 13 din Constituție în ceea ce privește limba română va fi trimisă la Curtea Constituţională.  Aceasta după ce 34 de deputați au semnat inițiativa care prevede ca limba moldovenească, stipulată ca limbă de stat în Legea Supremă, să fie redenumită în limba română.

Anunţul a fost făcut astăzi de președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, care a precizat că proiectul a fost semnat de deputații liberal-democrați, cei din grupul popular-european și de parlamentarii liberali.

„Fracțiunea PLDM a inițiat procedura de modificare a art. 13 al. 1 din Constituție, și anume schimbarea sintagmei de limbă moldovenească în grafie latină în limba română. Vrem să restabilim adevărul istoric.

Am reușit să strângem numărul de semnături necesare, 34, pentru a expedia la Curtea Constituțională proiectul pentru avizare”, a declarat Deliu în timpul ședinței plenare a Parlamentului.

Parlamentarul şi-a exprimat speranţa că în viitorul apropiat se va purcede la modificarea acestui articol prin votul deputaților.

Precizăm că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență în care este menționată la limba română, prevalează asupra textului Constituției care vorbește despre „limba moldovenească” drept limbă de stat.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important49 de minute în urmă

68 de ani de la punerea în circulație a primului troleibuz în Chișinău

Astăzi, 12 octombrie 2017, se împlinesc 68 de ani de la punerea în circulație a primului troleibuz în capitală. Troleibuzul...

Cultură2 ore în urmă

Carla’s Dreams, surprinde cu o nouă piesă „Beretta”// VIDEO

Carla’s Dreams a lansat piesa „Beretta” care cu siguranţă va intră ușor în playlist-ul fanilor.

Social3 ore în urmă

Poliţiştii de frontieră letoni au donat colegilor din RM doi câini de rasă ciobănesc german

Poliţiştii de frontieră letoni au donat colegilor din Republica Moldovs doi câini de rasă ciobănesc german. Aceştia își vor îndeplini...

Externe3 ore în urmă

Statele Unite se retrag din UNESCO

Statele Unite ale Americii se retrag din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) – transmit joi AFP...

Politică3 ore în urmă

Toate inițiativele legislative ale socialiştilor, respinse de Parlament

Niciunul din cele 10 proiecte ale socialiștilor nu au fost susţinute astăzi de majoritatea parlamentară în cadrul şedinţei plenare a...

Diaspora3 ore în urmă

Start! Tinerii care studiază la universitățile de peste hotare pot aplica la Gala Studenților Originari din Republica Moldova

A dat startul perioadei de depunere a dosarelor pentru ediția a V-a a Galei Studenților Originari din Republica Moldova. Tinerii...

Economie4 ore în urmă

Centrele comerciale din țară verificate de Serviciul Fiscal de Stat

Angajați ai Serviciului Fiscal de Stat vor verifica centrele comerciale din ţară. Operațiunea a luat start luni, în capitală, inspectorii...

Advertisement

Opinii