Tiraspolul pretinde că nu i-a împiedicat pe ucrainenii din Transnistria să meargă la Chișinău sau Bălți, pentru a vota la prezidențiale

Administrația de la Tiraspol neagă că ar fi blocat duminică accesul cetățenilor ucraineni care locuiesc pe malul stâng al Nistrului la secțiile de votare deschise la Chișinău și Bălți, pentru alegerile prezidențiale din Ucraina, calificând asemenea afirmații drept încă o „provocare”, pe care o pune pe seama autorităților ucrainene, „din dorința de a justifica propriile inacțiuni”.

Ba mai mult, secțiile raionale și orășenești ale Procuraturii din Transnistria au fost însărcinate de a verifica veridicitatea declarațiilor făcute în acest sens de ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Serghei Pirojkov.

Drept urmare, potrivit unui comunicat al Procuraturii transnistrene, s-a stabilit că Ambasada Ucrainei în Republica Moldova n-a pus pe data de 25 mai la dispoziția cetățenilor ucraineni mijloace de transport cu care aceștia s-ar fi putut deplasa la Bălți sau Chișinău, așa cum a făcut-o bunăoară, în 2012, în timpul alegerilor parlamentare din Ucraina. „În urma verificării, se poate trage concluzia că Ambasada Ucrainei n-a fost interesată să asigure participarea cetățenilor ucraineni care locuiesc pe teritoriul Transnistriei la alegerile prezidențiale din Ucraina”, afirmă sursa citată.

De asemenea, Procuratura de la Tiraspol pretinde că liderii organizațiilor etnice ucrainene din regiune ar fi declarat că autoritățile transnistrene nu le-ar fi creat nicio piedică pentru a participa la acest scrutin.

Pe de altă parte, Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov, declara luni, a doua zi după alegeri, că autoritățile din regiunea transnistreană îi sfătuiau deschis pe alegători ucraineni să nu participe la vot.

„De această dată, alegerile s-au desfășurat în condițiile unei blocade totale, inclusiv informaționale, din partea Transnistriei, unde locuiesc 90 la sută dintre alegătorii ucraineni”, a subliniat Pirojkov.

Cu toate acestea, la vot s-au prezentat 470 de locuitori din Transnistria, fapt care, în opinia ambasadorului, este un rezultat pozitiv.

În total, la cele două secții de votare, deschise la Ambasada Ucrainei de la Chișinău și Consulatul de la Bălți, au votat 782 de cetățeni ai Ucrainei, majoritatea sufragiilor fiind acumulate în Moldova de Petro Poroșenko.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare