Tiraspolul nu mai vrea să achite pensii străinilor

Un proiect de lege, cerut de pretinsul minister al protecției sociale din stânga Nistrului, prevede limitarea posibilităților ne-cetățenilor republicii nerecunoscute la pensia pentru limita de vârstă.

În opinia organelor de protecție socială din regiune, majoritatea cetățenilor din Republica Moldova, cu câțiva ani înainte de pensionare, își stabilesc intenționat traiul în regiune, pentru a beneficia de pensia transnistreană.

Această pensie este mai mare decât moldovenească și se achită cu câțiva ani mai devreme decât în partea dreaptă a Nistrului.

În acest sens, Tiraspolul își propune să înceapă achitarea pensiilor, după vârsta care este prevăzută de legislația ultimului stat și domiciliul al beneficiarului de pensii.

Dacă, persoana a venit din partea dreaptă a Nistrului, atunci pensia solicitată i se va achita conform vârstei de pensionare prevăzută de legislația Republicii Moldova.

Autorii proiectului vor ca legea să prevadă drept criteriu suplimentar, domicilierea pe teritoriul regiunii, timp de cel puțin 3 ani pentru a pretinde la pensia transnistreană.

Toate aceste modificări vin în contextul în care, regiunea se confruntă cu un deficit bugetar social estimativ de peste 990 mln lei.

Moldova.ORG precizează,potrivit datelor oficiale, pensia medie în regiunea transnistreană este de aproximativ 130 dolari, faţă de media de 55 dolari pe malul drept al Nistrului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare