Tiraspolul confirmă amplasarea ilegală a posturilor sale mobile în Zona de Securitate

La ședința Comisiei Unificată de Control din 24 mai, s-a stabilit că în orașul Bender continuă activitatea unilaterală a așa-numitor posturi mobile de „grăniceri și vameși” transnistreni.

Aceasta, în pofida faptului că delegația Republicii Moldova a adus în atenția părților, în special, a componentei transnistrene, necesitatea de a exclude amplasarea acestora în orașul Bender, declarat localitate cu regim sporit de securitate.

Copreședintele interimar a delegației transnistrene în Comisie, Vasile Vakarciuk a recunoscut că astfel de posturi mobile, într-adevăr periodic activează în Bender și în Zona de Securitate, având sarcina de control și verificarea anumitor informații operative și luarea măsurilor asupra acestora.

Delegația Republicii Moldova consideră că astfel de acțiuni nu doar că provoacă creșterea tensiunii în regiune, dar și subminează mecanismele de menținere a păcii și argumentează o dată în plus necesitatea instituirii unei misiuni internaționale de monitorizare și inspectare în Zona de Securitate.

În context, delegația moldovenească a prezentat tuturor componentelor CUC o adresare, prin care condamnă instalarea unilaterală de către structurile de forță transnistrene a posturilor mobile de „grăniceri și vameși” în or. Bender și evidențiază că aflarea acestora în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare este ilegală.

În aceeași zi, sub conducerea delegaţiei Federaţiei Ruse a avut loc ședința neordinară a Comisiei Unificate de Control pentru examinarea problemei privind asigurarea securității în preajma podului peste râul Nistru între localitățile Gura Bâcului și Bâcioc. Discuțiile din nou nu au condus spre un consens, fiind luată decizia de a efectua consultări suplimentare.

Următoarea întrunire a Comisiei va avea loc la 31 mai 2018.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare