Connect with us

Economie

Tinerii și femeile care vor să inițieze afaceri în domeniul agriculturii pot solicita subvenții în avans

Publicat

pe

Din 1 iulie 2018, tinerii și femeile care vor să inițieze afaceri în domeniul agriculturii vor putea solicita subvenții în avans, care vor fi acordate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a menționat astăzi la o conferință de presă că este pentru prima dată, când Guvernul a decis să acorde subvenții în avans, în special tinerilor și femeilor fermiere ce doresc să își inițieze o afacere în domeniul agroalimentar. În acest  an,  fiind alocate în acest sens 45 milioane de lei.

„Sperăm astfel, să sporim încrederea mai multor tineri de a investi în domeniu, să impulsionăm noi idei de afaceri și să creăm peste 500 de noi locuri de muncă, în special în mediul rural. Subvențiile în avans sunt o oportunitate pentru tinerii care au idei, însă nu dețin sursele financiare necesare”, a spus ministrul Liviu Volconovici.

El a menționat că toți doritorii de a beneficia de plăți în avans, trebuie să elaboreze un plan de afaceri, în baza cărora vor fi selectate proiectele, iar cei care vor convinge autoritățile că au capacități să facă agricultură performantă și că vor deschide cel puțin un loc de muncă în sat, au șanse mari să primească subvenții în avans din partea statului.

Statul va oferi o contribuție de 65% din valoarea totală a proiectului propus, iar alte 35% constituie contribuția proprie. Vor fi acceptate proiecte cu valoare totală ce nu depășește un milion de lei. Există 6 condiții principale pentru a obține suportul financiar: să aibă un plan de afaceri fezabil, investiția să fie amplasată într-o localitate rurală; proiectul ce urmează a fi realizat să nu depășească termenul de 24 de luni; să dețină legal bunul imobil pe care se realizează investiția. Bineînțeles să nu aibă restanțe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public național și să nu fie afiliați unui alt producător agricol”, a menționat ministrul Liviu Volconovici.

Conform Regulamentului producătorii vor trebuie să asigure cofinanțarea, chiar din primele două luni de la aprobarea proiectului.

Prevederile Regulament se extind asupra proiectelor start-up ce țin de investițiile pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri); investiţiile pentru înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

Directorul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc, a specificat că sprijinul financiar va fi oferit în două tranşe. Prima parte va constitui 75% din valoarea subvenţiei şi va fi acordată în momentul semnării contractului, iar cea de-a doua tranşă, de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăşi doi ani.

”În următoarele două săptămâni vom desfășura o campanie de informare a potențialilor beneficiari. Vom merge în raioane pentru a vorbi despre dosarul de aplicare pentru proiectele start-up. Din 1 iulie, fiecare beneficiar eligibil poate depune dosarul la oficiul teritorial al Agenției, în raionul unde își are sediul juridic și va realiza proiectul. Perioada de aplicare constituie două luni”, a comunicat Nicolae Ciubuc.

Totodată, directorul AIPA a explicat că după examinarea cererilor de acordare a plăților în avans, de către o Comisia de evaluare și selecție, beneficiarul va fi anunțat despre selectarea dosarului de finanțare și va trebui ca timp de 60 de zile de la prima notificare să prezinte documentele confirmative de capacitate de cofinanțare, în proporție de cel puțin 35%.

Această confirmare va servi drept bază pentru semnarea contractului de acordare a sprijinului financiar. În caz contrar, proiectul ar putea fi  respins.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Trei situații de avarii! Persoane necunoscute au furat tot uleiul din transformatoare la Ștefan Vodă și Taraclia

Publicat

pe

De către

Trei situații de avarii în reţea, cu posibile riscuri de electrocutare a populației și de deteriorare a aparatelor electrocasnic, au fost înregistrate în sudul țării, după ce hoții au furat tot uleiul din transformatoare în satele Răscăieți, Ștefan Vodă, Orehovca, Taraclia, și în orașul Taraclia.

„Red Union Fenosa” anunță că hoțiile au avut loc succesiv pe 19 mai, 4 iunie și respectiv pe 9 iunie. După ce a fost furat uleiul, transformatoarele de putere au ieșit din funcție, lăsând fără energie electrică sute de consumatori casnici și o unitate agricolă.

Administraţia „Red Union Fenosa” și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu producerea acestor noi ilegalități și neidentificarea făptașilor.

Potrivit acesteia, hoțiile au un impact negativ direct asupra furnizării continue a energiei electrice, conducând la deconectări avariate și prin urmare creează deranjamente consumatorilor care rămân timp îndelungat fără energie.

Iar, în al doilea rând, acestea pot provoca situații de risc major de electrocutare pentru făptași și de incendii pentru populația din apropiere. În același timp. aceste acțiuni afectează funcționalitatea și securitatea instalațiilor electrice, astfel aducând prejudicii materiale considerabile companiei.

De la începutul anului 2018 au avut loc deja 13 asemenea cazuri, iar în 2017 au fost constatate și documentate 18 cazuri de furt al uleiului de transformator, în urma cărora a fost afectat un număr considerabil  de consumatori din mai multe localități ale raioanelor Taraclia, Comrat, Vulcănești,Cahul, Căușeni, Orhei și altele.

Prejudiciul material a constituit 850 mii lei.

Citește mai departe

Economie

Mărfuri de circa un milion de lei, transportate peste râul Nistru prin contrabandă// FOTO

Publicat

pe

De către

Oamenii legii au reținut trei persoane, învinuite de introducerea în ţară cu ajutorul unei bărci a mărfurilor procurate de le piaţa „KM7” din Odessa şi cea din orașul Cernăuţi.

Suspecții au fost reținuți în flagrant în momentul transportării mărfurilor trecute peste râul Nistru, întregul traseu, de la punctele de aprovizionare și până la cele de depozitare, fiindu-le monitorizat prin intermediul mijloacelor tehnice speciale.

Documentările pe acest caz au durat circa patru luni de zile.

Astfel, în localitatea Codreni din raionul Ocniţa, au fost reţinute trei vehicule, în care au fost descoperite loturile de mărfuri, precum şi ambarcaţiunea utilizată la transportarea acestora.

În colete se aflau articole vestimentare şi de încălţăminte, produse de îngrijire personală şi alte bunuri, pentru care suspecţii nu deţineau niciun act de provenienţă sau posesie.

Valoarea mărfurilor ridicate de la învinuiţi ajunge până la aproximativ un milion de lei.

Membrii grupării, inclusiv liderul acesteia, au fost reţinuţi pentru 72 de ore, iar ulterior, la demersul procurorilor, au fost plasaţi în arest preventiv.

În prezent, activităţile procesuale continuă, în scopul stabilirii implicării învinuiţilor şi în alte cazuri similare.

În caz de condamnare, învinuiţii riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 10 ani.

Citește mai departe

Economie

Judecătoria Chișinău a suspendat ordinul ANRE de majorare a prețurilor pentru benzină și motorină

Publicat

pe

De către

Ordinul emis de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de majorare a prețurilor plafon pentru carburanți a fost suspendat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, până la emiterea unei hotărâri irevocabile.

Aceasta după ce Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au contestat ordinul respectiv în instanța de judecată.

Ordinul ANRE stabilea noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină și cu 32 de bani pentru un litru de motorină.

Instanța a decis să admită cererea de aplicare a măsurilor de asigurare a acțiunii prin dispunerea suspendării actului administrativ contestat.

„Menținerea în continuare a acestui act administrativ ar putea aduce atingerea drepturilor și intereselor unui cerc nelimitat de persoane, care în fapt sunt consumatori finali ai produselor petroliere principale, iar pe cale de consecință ar putea degenera în cauzarea unor pagube economico-financiare iminente presupus a fi neîntemeiat și arbitrat generate de ordinul contestat”, se menționează în Încheierea Judecătoriei Chișinău.

Decizia este executorie din momentul emiterii, însă poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile de la comunicare.

Reamintim că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 12 iunie, prețul plafon la benzină şi motorină.

ANRE a explicat că prețul de 19,49 lei/litru pentru benzină include: 9,23 lei/litru prețul conform cotațiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA.

Prețul motorinei de 17,41 lei/litru include inclusiv: 9,50 lei/litru prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA.

Citește mai departe