Tinerii se exprimă prin teatru social. Un grup de adolescenți au prezentat o piesă despre prevenirea sarcinilor

Un grup de adolescenți din mai multe orașe ale țării, fete și băieți, membri ai Rețelei de Tineri Educatori de la Egal la Egal „Y-PEER Moldova”, au prezentat astăzi, de Ziua internațională a Fetelor, o piesă de teatru social despre prevenirea sarcinilor nedorite în adolescență.

Piesa, montată și jucată de tineri, cu susținerea UNFPA, explorează fenomenul sarcinilor nedorite și a necesității educației pentru sănătate în rândul tinerilor din Moldova.

Piesa de teatru social prezintă istoria Alinei și a lui Andrei, doi adolescenți, care s-au îndrăgostit, și au trăit prima lor experiență sexuală după o petrecere organizată de unul dintre colegi. Chiar dacă ambii aveau reușite școlare bune, aceștia nu s-au protejat, iar, la scurt timp, Alina a descoperit că este însărcinată.

Ea a vrut să vorbească cu mama, care, însă, nu a avut timp pentru asta; a încercat să găsească sprijin la școală și printre colegi, dar s-a ciocnit de reacții dure. Într-un final, tânăra a fugit de acasă, și abia atunci s-au sensibilizat atât părinții, cât și profesorii.

Cazul este unul reprezentativ printre tinerii din Moldova, susțin membrii „YPEER”.

„Anual, în jur de 3600 de fete adolescente rămân însărcinate neplanificat, iar 2500 dintre ele dau naștere, nefiind pregătite pentru această schimbare din viața lor. O naștere neplanificată în adolescență înseamnă un risc sporit atât pentru sănătatea fizică și psihologică a mamei, cât și a copilului. Este important să prevenim asemenea situații, prin educație în familie, la școală și în comunitate”, afirmă Galina Manole, coordonatoare „Y-PEER”.

Piesa de teatru social, prezentată în incinta Liceului „Ion Luca Caragiale” din or. Orhei, a adunat zeci de elevi, profesori și părinți din mai multe raioane. Spectacolul a fost urmat de o discuție cu cei prezenți în sală, iar părerile au fost diferite.

Ce s-a întâmplat cu Alina si Andrei se poate întâmpla cu oricine dintre noi. Eu cu părinții nu am discutat așa subiecte, până a deveni membră Y-PEER”, susține Mihaela.

Cred că ar trebui să mergem la un medic sau psiholog de la un Centru de sănătate prietenos tinerilor pentru a vorbi despre relațiile în adolescență”, spune Ana-Maria.

Scoala ar trebui să ne ajute, dar disciplina “Educație pentru sănătate” este opțională și ajunge la prea puțini elevi. Sper că treptat atitudinea față de acest subiect se va îmbunătăți și va fi acordată o mai mare atenție sănătății tinerilor, spune Sorin, un adolescent din or. Bălți.

Ludmila Sîrbu, analistă de Programe Tineret la UNFPA Moldova, afirmă că educația pentru sănătate în școli, predată în mod sistematic, previne comportamentele riscante în adolescență și consecințele acestora cum ar fi sarcinile și infecțiile cu transmitere sexuală.

Este un fapt demonstrat. Un studiu recent în Europa, inclusiv țările fostei Uniuni Sovietice, a arătat că acolo, unde educația pentru sănătate se predă în mod regulat în școală, doar șase fete cu vârsta de 15-19 ani din 1000 de fete de aceeași vârstă nasc. Pe când în Republica Moldova, această cifră este de cinci ori mai mare”.

În R. Moldova locuiesc astăzi peste 160,000 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.

Piesa de teatru social despre prevenirea sarcinii nedorite în adolescență se aliniază campaniei de informare și mobilizare comunitară “Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”, care se desfășoară în 22 de localități din mun. Chișinău, Cahul, Orhei, Rezina și Fălești, fiind susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, UNFPA Moldova și Ambasada Olandei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.