Tinerii PAS cer abrogarea hotărârii Guvernului care obligă absolvenții la buget să lucreze 3 ani la în unitățile unde vor fi repartizați după absolvire.Tinerii consideră această metodă este ilegală, abuzivă și nefuncțională, deoarece Codul educației nu stipulează că bursele de studii acordate de la bugetul de stat pot atrage după sine obligativitatea angajării în sistemul public după absolvirea studiilor.

Dan Perciun, președinte al PAS Youth, și Artur Mija, secretar general al PAS Youth, au menţionat la o conferinţă de presă că hotărârea Guvernului contravine în mod expres articolului 86 din Codul educației care stipulează că raporturile dintre student și instituția de învățământ se reglementează prin “Contract de studii” – în timp ce hotărârea face referință la “Contractul-tip privind realizarea studiilor în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate în grupele cu finanţare bugetară şi plasarea tinerilor specialişti în câmpul muncii”.

De asemenea, tinerii au arătat că potrivit Codului educației, contractul-tip de studii se aprobă de către consiliile de dezvoltare strategică instituțională a universităților, nu de către Guvern.

Hotărârea este abuzivă, deoarece obligă studentul să restituie costul studiilor în cazul în care acesta refuză să lucreze acolo unde este repartizat”, au menţionat reprezentanţii PAS.

Potrivit lor, ea nu prevede o metodologie de calcul, studentul fiind pus în situația să semneze contractul fără a ști ce sumă ar urma să restituie statului.

“Lipsa acestor prevederi crează premise pentru abuz din partea universităților și poate duce la stabilirea unor costuri exorbitante și punitive, fapt atestat recent în cazul studenților la medicină care au refuzat repartizarea propusă de minister”, au adăugat ei.

PAS Youth va expedia un demers oficial către Guvernul Republicii Moldova cu solicitarea abrogării acestei hotărâri de Guvern.