TIFF Chișinău 2017 începe astăzi! Află ce actori vor fi prezenți la proiecții

Astăzi, 20 iulie, începe cea de-a doua ediție TIFF la Chișinău. În perioada 20-23 iulie, Cinema Odeon, scuarul Liceului „Gh. Asachi” și Cinema Buiucani vor fi gazda unui eveniment cinematografic de amploare. Pe lângă proiecțiile de filme, în cadrul festivalului vor avea loc lecții de cinema cu actorii Dorian Boguță și Andi Vasluianu. Mai mult, producătoarea și directorul executiv TIFF, precum și actori din filmele „Breaking News”, „Vara s-a sfârșit” și „Povestea iubirii” vor discuta cu publicul.

Enlarge

Oana-Giurgiu_Gala-de-Inchidere-TIFF-2017-foto-Nicu-Cherciu
Oana Giurgiu, director executiv TIFF

De la ora 21.30, astăzi, la cinematograful Buiucani, la proiecția cu intrare gratuită „America, venim!”, producătoarea filmului, Oana Giurgiu, se va întâlni cu oaspeții festivalului. O comedie în regia lui Răzvan Săvescu, pelicula ilustrează cu mult umor povestea unei trupe de teatru de provincie care zboară pentru prima oară în America.

Vineri, 21 iulie, iubitorii de film se vor putea întâlni cu Dorian Boguță, actor, regizor, trainer de actorie de film și unul dintre fondatorii școlii Actoriedefilm.ro. Lecția de cinema va avea loc la Baker Street Pub, ora 12.00, cu intrare liberă. În aceeași zi, ora 18.00, Cinema Odeon va găzdui proiecția filmului românesc „Vara s-a sfârșit”. Regizorul acestuia, Radu Potcoavă, va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri despre cel de-al treilea lungmetraj al său. Filmul a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Montréal, anul trecut.

Enlarge

Dorian-Boguta_TIFF-2016_foto-Raluca-Erdei4
Actorul Dorian Boguță

Sâmbătă, la Cinema Odeon, de la ora 17.30, publicul va avea ocazia să discute cu trei actori din distribuția filmului „Breaking News”: protagoniștii Andi Vasluianu și Voica Oltean – adolescenta premiată recent cu Mențiunea Specială a Juriului la Karlovy Vary -,  alături de Dorian Boguță. Iulia Rugină, regizoarea filmului, a debutat cu un film independent cu succes la public, „Love Building” (2013), urmat de „Alt Love Building” (2015). Începând cu anul 2003, în filmografia regizoarei se regăsesc peste zece scurtmetraje.

Enlarge

andi_vasluianu_breaking-news
Actorul Andi Vasluianu în Breaking News

Tot sâmbătă, oaspeții festivalului vor avea ocazia să-l cunoască și pe Claudiu Maier, un tânăr actor care joacă în filmul „Povestea iubirii”, proiectat în aer liber, în scuarului Liceului „Gh. Asachi”, la ora 21.30, cu intrare gratuită. Primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, renumitul cineast român stabilit în Franța, este o adaptare a bestseller-ului omonim semnat de Nicole Krauss – o mare poveste de dragoste care traversează spaţiul şi timpul, din Polonia anilor ’40 până în New York-ul zilelor noastre.

În ultima zi de TIFF Chișinău 2017, duminică, pe 23 iulie, cinefilii sunt așteptați la o altă lecție de cinema cu unul dintre cei mai apreciați tineri actori români. Andi Vasluianu are un portofoliu impresionant, cu peste o sută de roluri în teatru şi film. A colaborat cu regizori precum Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Szabolcs Hajdu, Cristian Nemescu, Cătălin Mitulescu, Paul Negoescu. Lecția va avea loc la Baker Street Pub, ora 12.00, cu intrare liberă.

Biletele pot fi cumpărate deja pe www.iticket.md sau, începând de astăzi, 20 iulie, de la cinematograful Odeon. Prețul biletelor este de 30 de lei pentru o proiecție sau 250 de lei pentru un abonament general.

***

PROGRAMUL TIFF Chișinău 2017:

Cinema Odeon:

Joi, 20 iulie

  • 18:00 – „Planeta Petrila”, r. Andrei Dăscălescu (1h20) – Premiul Publicului pentru film românesc la TIFF 2017
  • 19:45 – „Piatră pe inimă” / „Heartstone”, r. Gudmundur Arnar Gudmundsson (2h09) – Premiul pentru regie și Premiul Publicului la TIFF 2017

Vineri, 21 iulie

  • 18:00 – „Vara s-a sfârșit”, r. Radu Potcoavă (1h45)
  • 20:00 – „Gloria”/ „Glory”, r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov (1h41) – Mențiunea specială a juriului la TIFF 2017

Sâmbătă, 22 iulie

  • 14:00 – Scurtmetraje românești din selecția TIFF – calup 1 (1h51)
  • 16:15 – „Varză, cartofi și alți demoni”, r. Șerban Georgescu (1h04)
  • 17:30 – „Fixeur”, r. Adrian Sitaru (1h38)
  • 20:00 – „Nebune de fericire”/ „La pazza gioia”, r. Paolo Virzì (1h56)

Duminică, 23 iulie

  • 14:00 – Scurtmetraje românești din selecția TIFF – calup 2 (1h52)
  • 16:15 – „Ultimul căldărar” (1h00), r. Cosmin Bumbuț, Elena Stancu – Premiul pentru debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017
  • 17:30 – „Breaking News”, r. Iulia Rugină (1h21)
  • 19:30 – „(M)ucenicul”, r. Kirill Serebrennikov (1h58)

 

Proiecții gratuite în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”, ora 21:30:

  • 20 iulie – „La drum cu tata”, r. Anca Miruna Lăzărescu (1h51)
  • 21 iulie – „Dumnezeu să ne ierte”/ „Que Dios nos perdone”, r. Rodrigo Sorogoyen (2h04)
  • 22 iulie – „Povestea iubirii”/ „The History of Love”, r. Radu Mihăileanu (2h14)
  • 23 iulie – „Complet străini”/ „Perfetti sconosciuti”, r. Paolo Genovese (1h37)

 

Proiecții gratuite la Cinema Buiucani, ora 21:30:

  • 20 iulie – „America, venim!”, r. Răzvan Săvescu (1h30)
  • 21 iulie – „Profesorul de vioară”/ „The Violin Teacher”, r. Sérgio Machado (1h42)
  • 22 iulie – „Ursul”, r. Dan Chișu (1h23)
  • 23 iulie – „Câinele japonez”, r. Tudor Cristian Jurgiu (1h30)

 

***

TIFF Chișinău (20-23 iulie) este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijnul: Centrul Național al Cinematografiei din România, Ministerul pentru Români de Pretutindeni, Ministerul Culturii al Republicii Moldova

Co-organizator: ALTFilm

Parteneri: Liceul „Gheorghe Asachi”, POT MUSIC, Berea Timișoreana, Hotel Dacia, Baker Street, Cinematograful Buiucani, Cinema Odeon

Parteneri media: RealitateaTV, TV8, KissFM, Ziarul Timpul, Ziarul de Gardă, Diez.md, Locals.md, Moldova.org, Zugo.md, Agora.md, Realitatealive.md, Ea.md, CineHub.md, Briciul

www.tiff.ro | facebook: TIFF Chișinău| twitter: #TIFF2017 | 

Instagram | Youtube.com Blog TIFF

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.