Taxa off-shore va fi anulata

Comisia parlamentara pentru politica economica, buget si finante a acceptat, miercuri, propunerea lui Vladimir Voronin privind anularea Legii cu privire la taxa off-shore, aprobata de Legislativ la 16 aprilie 2004.

Voronin a propus, recent, anularea legii dupa ce, in luna mai 2004, a refuzat sa o promulge si a formulat mai multe obiectii la documentul votat de deputati.

Reamintim ca legea prevedea aplicarea, incepind cu 1 iulie 2004, a unei taxe speciale, de 15 la suta, la importurile efectuate de catre agentii economici din Republica Moldova prin intermediul zonelor off-shore si, potrivit autorilor, urma sa „elimine problemele ce tin de legalizarea veniturilor agentilor economici, care efectueaza importuri prin intermediul zonelor off-shore”.

Documentul a fost supus unor critici dure de catre agentii economici, partidele de opozitie si expertii independenti. Lega a fost calificata drept „alogica sub aspect economic” si drept „un mecanism de santajare a agentilor economici”. Potrivit criticilor, punerea in aplicare a legii avea sa impulsioneze o crestere a preturilor pe piata interna, deoarece agentii economici vor fi nevoiti sa-si reduca profiturile, cu 15 la suta, in favoarea Bugetului de Stat. Expertii erau de parere ca atit timp cit Republica Moldova are un teritoriu necontrolat, cei mai mari profitori si beneficiari ai acestor schimbari vor fi agentii economici din Transnistria. Totodata, reprezentantii Guvernului au afirmat ca aplicarea taxei off-shore va permite acumularea suplimentar la Bugetul de Stat a unei sume de peste 100 milioane USD.

Potrivit datelor oficiale, pe parcursul anului 2003, peste 74 la suta din importurile de benzina si 83 la suta de motorina au fost efectuate prin zonele off-shore. Prin aceste zone sunt efectuate 80 la suta din importurile de hirtie, zahar si citrice, si peste 90 la suta din importurile de medicamente. // Mircea Zatu

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.