Connect with us

Economie

Tarifele la transportul auto si feroviar interurban vor fi majorate doar dupa desemnarea unui nou ministru al transporturilor si comunicatiilor

Tarifele la transportul auto si feroviar interurban vor fi majorate doar dupa desemnarea unui nou ministru al transporturilor si comunicatiilor

Publicat

pe

Saptamina aceasta, ministerul Transporturilor si Comunicatiilorurmeaza sa adopte o decizie privind majorarea costului biletelor latransportul auto si feroviar, ca urmare a cresterii preturilor la carburanti,a comunicat, pentru AP FLUX, seful Departamentului transporturi al ministerului,Tudor Coslet.

Majorarea tarifelor este determinata de pierderile suportatede intreprinderile din transport ca urmare a deprecierii monedei nationale si,respectiv, a cresterii preturilor la combustibil, a spus el.

Potrivit lui Tudor Coslet, ministerul Transporturilor si Comunicatiilornu a stabilit, deocamdata, cota majorarii pretului biletelor, deoarece"cursul monedei nationale nu este stabil, iar preturile la combustibilfluctueaza. Mai mult, a spus el, in ultimele zile se observa o tendinta dereducere a preturilor la carburanti, de aceea costul biletelor s-ar puteamajora cu doar 15-20 la suta, fata de 30-40% cum se preconiza anterior".

Costul biletelor la transportul auto si feroviar ar putea raminenemodificat doar in cazul in care cursul leului va reveni la valorile depina la majorare, ceea ce, in opinia lui Coslet, este greu de presupus.

Seful Departamentului transporturi a precizat ca decizia privindmajorarea costului biletelor nu va fi adoptata pina la desemnarea unui nouministru al Transporturilor si Comunicatiilor.

Tudor Coslet a infirmat zvonurile, potrivit carora in unele raioaneadministratiile garilor auto au majorat deja tarifele. Costul biletelor poatefi majorat doar in conformitate cu dispozitiile ministerului Transporturilorsi Comunicatiilor, informeaza AP FLUX. (Marcel Toma). // FLUX

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Expert: Republica Moldova a beneficiat de cel mai redus volum de granturi din ultimii zece ani

Publicat

pe

De către

În anul 2017 Moldova a primit cel mai mic sprijin de la partenerii externi din ultimii zece ani. Astfel, volumul granturilor primite a fost de doar un miliard de lei cu 2 miliarde de lei mai puțin decât a fost planificat inițial, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Tendința neplăcută se menține deja al treilea an consecutiv. Iar suma totală a ratărilor în ultimii 3 ani se ridică la 6,1 miliarde lei.

Creșterea masivă a suportului extern sa văzut foarte clar în perioada 2013-2014 când sprijinul financiar extern sub  formă de granturi a ajuns la 4 miliarde de lei.

Acest sprijin trebuia să crească și în următoarea perioadă și să ajungă la cel puțin 8 miliarde de lei anual. Însă din nefericire acest lucru nu a avut loc.

Autoritățile Republicii Moldova au obligația în regim de urgență să restabilească relația de încredere cu partenerii externi fără de care este imposibilă susținerea financiară a țării.

Fără suport extern Moldova nu are cum să-și dezvolte infrastructura sa care se află într-o stare deplorabilă, nu are cum realiza reformele necesare și nu poate crește competitivitatea economiei și a produselor sale atât pe piața externă cât și internă.

Citește mai departe

Economie

Ministrul Chiril Gaburici are un vis: La intrare în Tekwill să stea, pentru început, încă trei logouri – Apple, Google și Tesla

Publicat

pe

De către

„Am un vis, la intrarea în Tekwill, în afara de logo-urile noastre și cele ale partenerilor de dezvoltare, să stea, pentru început, încă trei logouri – Apple, Google și Tesla, de exemplu, iar apoi încă multe altele. În Republica Moldova să vină aceste mari companii ale sectorului IT, iar noi să avem peste 100.000 de specialiști care să muncească aici, în țara lor, cu salarii foarte bune și CV-uri care să le asigure viitorul”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la Moldova ICT Summit 2018.

Ediția din acest an este dedicată Educației și Inovației Digitale. La eveniment au participat prim-ministrul Pavel Filip, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, reprezentanți ai industriei IT și mediului academic, experți internaționali.

Chiril Gaburici a anunțat că, începând cu 1 septembrie 2018, în curricula școlară va fi introdusă educația digitală obligatorie în școli, din clasa I.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii va depune eforturile necesare pentru a contribui la asigurarea bazei materiale și conceptuale a acestei transformări. Vom susține și promova Proiectul educațional „TwentyTU” pe care-l privim ca pe o completare serioasă a programele școlare existente, dar cu accent sporit de digital și care va implica atât industria, cât și societatea”, a afirmat ministrul Gaburici.

În perioada 2016-2017, cifra de afaceri a sectorului tehnologiei informației și a comunicațiilor (TIC) a crescut de la 10,5 miliarde lei la 12,2 miliarde lei, înregistrând și o creștere a exportului IT și comunicații până la 3,3 miliarde lei.

„O creștere semnificativă a avut exportul de produse și servicii IT de la 1,1 miliarde lei până la 1,7 miliarde lei. Este o creștere semnificativă, dar și un semnal clar pentru noi, că industria va avea nevoie de mai multe resurse – în primul rând de resurse umane, dar și de mai multe investiții ”, a afirmat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Ministerul Economiei și Infrastructurii își ajustează politicile publice menite să contribuie la valorificarea oportunităților investiționale și potențialului de creștere a industriei TIC.

De asemenea, Chiril Gaburici a apreciat succesul înregistrat de primul parc IT din țară – „Moldova IT Park”, care a înregistrat un număr de 160 de companii rezidente, dintre care 52 cu capital social străin.

Volumul total prognozat de vânzări este de 1,4 miliarde lei pentru 2018. Totodată, ministrul a vorbit și despre facilitățile acordate rezidenților parcurilor IT: 7% – impozit unic, rezidență virtuală, mecanism simplificat de administrare și raportare printr-o formă unică, o gamă vastă de domenii de activitate inovațională.

„Un potențial nevalorificat încă, îl are „IT startup visa”, aprobată în 2017, care permite companiilor rezidente a parcului IT, angajarea fără permise de muncă și acces la un regim simplificat de obținere a vizelor de lungă durată pentru specialiștii IT din străinătate. Acest lucru va suplini lipsa forței de muncă calificate acasă, dar și va contribui la un transfer real spre țara noastră de tehnologii și modele de afaceri noi ”, a punctat ministrul Gaburici.

Potrivit lui, parcurile IT, ca o platformă inovativă pentru dezvoltarea afacerilor competitive în domeniul IT, vor oferi sectorului o creștere economică substanțială, perspective pentru tinerii profesioniști și locuri de muncă bine plătite aici în țară.

În acest an, Republica Moldova a urcat 4 poziții în Ratingul mondial privind evoluția societății informaționale, realizat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, plasându-se pe poziția 59 din 176 state incluse în clasament.

Elementul principal al evaluării este indicele de dezvoltare al tehnologiei informaționale și comunicațiilor, gradul de acces la rețea, deschiderea către inovație, calitatea educației digitale etc.

Potrivit datelor oficiale, rata de penetrare a Internetului, raportată la numărul populației este de circa 76%, iar ponderea gospodăriilor care dispun de cel puțin un calculator este de peste 70%.

Numărul de conexiuni la serviciile de acces la Internet fix de înaltă viteză este în continuă creștere și atins, în anul 2017, 584 mii de abonamente, iar la servicii de acces mobil a depășit cifra de 692 mii de abonați, dintre care circa 610 mii abonați au accesat Internetul prin intermediul smartphoanelor.

Citește mai departe

Economie

O fermă modernă de producere a laptelui va fi creată în satul Maximovca, cu participarea partenerilor din Belarus

Publicat

pe

De către

O fermă modernă de producere a laptelui va fi creată în satul Maximovca, raionul Anenii Noi. Complexul zootehnic va fi creat cu participarea partenerilor din Belarus și va prelua bunele practici implementate în această țară.

Miza este de a crește și în țara noastră productivitatea de lapte până la un nivel similar cu cel obținut de fermierii belaruși, adică o medie anuală de aproape 7000 litri de lapte pentru o vacă, dublu față de cea înregistrată, în prezent, în Republica Moldova.

De asemenea, fermierii moldoveni vor avea posibilitatea să asimileze tehnologiile belaruse de întreținere a vacilor, de producere a furajelor, dar și a îngrășămintelor organice. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul întrevederii delegațiilor de la Chișinău și Minsk.

„Anul trecut, în vizită la Minsk, am văzut o astfel de fermă și ne dorim să preluăm din experiențele pozitive. Specialiștii belaruși au fost deja în Moldova, așa că acest proiect avansează”, a spus astăzi premierul în cadrul întrevederii cu delegația din Belarus.

Partea belarusă va pune la dispoziția agricultorilor moldoveni și tehnologiile de producere a materialului biologic de înaltă productivitate. Acest lucru va permite asigurarea sectorului cu material biologic de înaltă calitate și reducerea costurilor de achiziție de aproape trei ori.

Conceptul proiectului urmează să fie definitivat în 3 săptămâni. Ferma din satul Maximovca a fost anterior stațiune tehnologico-experimentală în cadrul „Institutului Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară”, însă de aproape trei ani nu mai este exploatată.

Amplasarea fermei în apropierea Institutului va permite oamenilor de știință să efectueze cercetări specializate în baza unei ferme moderne.

Printre domeniile de interes comun în sectorul agricol a fost evidențiată și intenția de a exporta semințe de porumb, fructe și legume în Belarus.

Citește mai departe