Tărăsăuţi, prima localitate din Ucraina unde limba română e recunoscută drept limbă regională

Tărăsăuţi, este prima localitate din Nordul Bucovinei care a recunoscut statutul regional al limbii române.
Membrii Consiliului local al satului Tărăsăuţi, din regiunea Cernăuţi, au decis să acorde limbii române statut de limbă regională, anunţă infoprut.ro.
Astfel, deputaţii au decis să legalizeze limba română în cadrul activităţilor Consiliului, însă documentaţia va fi în continuare elaborată în limba ucraineană.

Primarul localităţii, Serghei Tugu, a spus că deputaţii au avut neclarităţi legate de punerea în aplicare a noii legi. Aceştia nu ştiau cum ar trebui să denumească limba – română sau moldovenească, deoarece unii dintre localnici îşi spun moldoveni, iar alţii, români. “Astfel, în hotărâre am menţionat că este vorba de limba română şi am trecut în paranteze "moldovenească". Oricum, acest demers nu va aduce nicio schimbare în Tărăsăuţi, pentru că românii şi moldovenii reprezintă 95% din populaţia satului. Oamenii comunică în limba lor maternă în viaţa de zi cu zi, şi chiar şi atunci când doresc să se adreseze Consiliului local. Documentaţia, însă, se face doar în limba oficială a statului – "ucraineana", a precizat Serghei Tugu.

Tărăsăuţi este unul dintre cele mai mari sate din raionul Noua Suliţă şi are peste cinci mii de locuitori.

Precizăm că de curând, în Ucraina, a fost promulgată legea privind bazele politicii lingvistice a statului. Adoptarea acestei legi de către Parlamentul de la Kiev a declanşat o serie de proteste în rândul societăţii civile ucrainene, iar opoziţia susţine că legea este una anti-ucraineană.

De la intrarea în vigoare a noii legi, limba rusă a primit statut regional în mai multe oraşe ale ţării printre care Ismail, Odesa, Sevastopol, Doneţk, Zaporojie. La fel şi limba maghiară, a fost declarată limbă cu statut regional în Berehove, un oraş din regiunea Transcarpatia, unde din 25,5 mii de locuitori, 12,8 mii sunt de maghiari.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.