Țara în care toate salariile sunt publice. Nimeni nu își poate ține veniturile secrete

Norvegia este țara în care toate salariile sunt publice și oricine poate afla cât câștigă o altă persoană prin doar câteva clickuri. Măsura aceasta a intrat în vigoare încă din 2001 și nimeni nu se plânge de faptul că nu își poate ține veniturile secrete, scrie BBC News.

Schimbarea s-a produs în 2001 și a avut un impact imediat. „A devenit o distracție pentru mulți”, a spus Tom Staavi, fost editor la cotidianul național VG. „La un moment dat ți se spunea automat cât câștigă prietenii tăi prin simpla logare pe Facebook. A fost ridicol”, a adăugat acesta.

Totuși, Staavi a precizat că transparența este importantă, parțial datorită faptului că norvegienii plătesc un nivel ridicat al impozitului pe venit – în medie 40,2% față de 33,3% în Marea Britanie sau 22,1% în România, potrivit Eurostat, în timp ce media UE este de doar 30,1%.

El a menţionat că cifrele care au apărut pe Facebook i-a luat pe oameni prin surprindere. La un moment dat, Tom Staavi și alții au cerut guvernului să introducă măsuri care să-i încurajeze pe oameni să se gândească de două ori înainte de a observa detaliile salariale ale unui prieten, vecin sau coleg.

Acum, utilizatorii trebuie să se conecteze utilizând numărul lor național de identificare pentru a accesa datele de pe site-ul web al autorității fiscale, iar în ultimii trei ani căutările anonime au devenit imposibile.

„Din 2014, a fost posibil să afli cine a căutat informațiile privind situația ta financiară”, a explicat Hans Christian Holte, șeful autorității fiscale din Norvegia. „După intrarea în vigoare a acestei măsuri am văzut o scădere cu aproximativ 10% a volumului de căutări”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.