Taj Mahal începe să-și schimbe culoarea. A început să capete nuanțe galbene și verzi

Una dintre cele mai cunoscute clădiri din lume, Taj Mahal începe să-și schimbe culoarea din cauza poluării excesive din India, scrie Reuters.

Construit din marmură albă în secolul al XVII-lea, monumentul indian Taj Mahal a început să capete nuanțe galbene și verzi din cauza efectelor poluării în orașul indian Agra, al optulea cel mai populat oraș din lume, în apropierea căruia se află.

Schimbarea culorii este cauzată de praful și fumul provenite de la furnalele fumegânde și de la autoturismele din Agra, dar și de unele insecte minuscule din râul Yamuna, în care sunt deversate apele menajere ale orașului, și care murdăresc zidurile construcției.

Curtea Supremă a Indiei a criticat guvernul pentru că nu face suficient pentru a conserva monumentul, construit de împăratul Shah Jahan pentru a servi drept mausoleu pentru soția sa, Mumtaz Mahal.

„Dacă cercetătorii indieni şi (ecologiştii) nu pot rezolva problema, ar trebui să contacteze experți străini sau ecologiști, iar cei care pot veni vor fi fericiți să ajute”, a precizat avocatul M.C. Mehta, care a luptat să salveze Taj Mahalul de la poluare în ultimele trei decenii.

Activiştii sunt de asemenea îngrijoraţi că pânza freatică din Agra ar putea deteriora fundaţia din lemn a monumentului. Alte motive de îngrijorare sunt drumurile pline de vehicule poluante şi construcţiile ridicate într-un ritm galopant în vecinătatea monumentului.

Schimbarea culorii nu a apărut brusc. Ecologiştii şi istoricii au avertizat de mult timp despre riscul pe care îl presupune funinginea şi fumul de la fabrici şi tăbăcării pentru monument.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.