Sute de întreprinderi au furat curent electric

Angajaţii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) au demascat o schemă criminală, în baza căreia 15 persoane fizice şi peste 200 de agenţi economici au comis furturi de energie electrică în proporţii deosebit de mari, aducând Companiei „Union Fenosa” în Moldova un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de lei.

Potrivit Serviciului de presă al CCCEC, în urma unor investigaţii efectuate de către angajaţii centrului, în comun cu specialiştii Companiei „Union Fenosa” în Moldova, au fost stabiliţi şi reţinuţi, în flagrant delict, 15 indivizi care au favorizat, timp îndelungat, pentru mai mult de 200 de agenţi economici din capitală şi alte localităţi ale republicii, eschivarea de la plata energiei electrice, utilizate prin aplicarea frauduloasă pe contoare a unor microprocesoare, cu ajutorul cărora contoarele de evidenţă a energiei electrice de la întreprinderile în cauză arătau un consum de zeci de ori mai mic decât consumul real.

De exemplu, în două cazuri, CCCEC a iniţiat acţiuni penale împotriva factorilor de decizie ai SA „Azurit” şi ai Fabricii de produse lactate din Hânceşti care, evitând sistemele de evidenţă instalate s-au eschivat de la achitarea furnizorului a energiei consumate real, cauzându-i un prejudiciu în valoare de peste 132.000 de lei şi, respectiv, 107.000 de lei.

Într-o altă cauză penală este vizat cetăţeanul Oleg Cojemiachin (care se dădea drept angajat al Companiei „Union Fenosa” în Moldova) care, în complicitate cu alte persoane, presta contra unei recompense de 250-500 de dolari, servicii de falsificare şi denaturare a indicilor contoarelor electrice unor importante întreprinderi agricole şi industriale de pe întreg teritoriul republicii, a căror consum lunar de energie electrică depăşeşte sute de mii de kw/h. Grupul dat de persoane acţiona la solicitarea conducătorilor acestor întreprinderi. Ei au fost reţinuţi în flagrant delict, împreună cu managerul unui magazin alimentar din comuna Durleşti, municipiul Chişinău, în momentul în care încercau să introducă, într-o priză din apropierea contorului, un amplificator care, prin intermediul unor unde electromagnetice, frânează contorul.

În prezent, reprezentanţii CCCEC au iniţiat mai multe cauze penale pe aceleaşi fapte în privinţa SRL „Temacop Impex”, SRL „Eco Bas”, SRL „Leia”, SA „Victoria” şi multe altele la care, de asemenea, în contoarele electrice erau montate astfel de dispozitive.
Prin demascarea acestor scheme criminale au fost micşorate cheltuielile de energie electrică sustrase ilegal furnizorului prin diferite metode criminale de la 46 până la 4 la sută. Totodată, prejudiciu cauzat furnizorului a fost restituit în totalitate, iar Bugetului de Stat i-au revenit 4 milioane de lei. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.