Connect with us

Politică

Suedia reconfirmă susținerea pentru modernizarea Republicii Moldova

Publicat

pe

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu premierul Regatului Suediei, Stefan Löfven, în contextul celui deal cincilea Summit al Parteneriatului Estic. În cadrul discuțiilor, oficialii au remarcat caracterul ascendent al dialogului moldosuedez, confirmat inclusiv prin frecvenţa vizitelor şi întrevederilor bilaterale.

Pavel Filip a exprimat gratitudine pentru suportul constant acordat ţării noastre de către Regatul Suediei în cadrul instituţiilor europene, dar și pe dimensiunea bilaterală.

„Pentru noi este important atât sprijinul financiar, cât și suportul acordat de Suedia în realizarea agendei de reforme”, a notat Pavel Filip.

În special, șeful Executivului de la Chișinău a evidențiat programele de asistență implementate cu sprijinul Suediei, impactul cărora este resimțit de către cetățeni. Între acestea: asistența pentru îmbunătățirea calității democrației, pentru respectarea drepturilor omului, pentru asigurarea egalității de șanse, pentru dezvoltarea domeniului tehnologiei informației.

 „Apreciem contribuţia Agenţiei suedeze pentru cooperare internaţională şi dezvoltare în crearea primului Centru de Excelenţă în domeniul Tehnologiilor informaţionale. Este un proiect de suflet al meu, care va contribui la îmbunătăţirea competenţelor în acest sector şi la crearea de noi locuri de muncă”, a subliniat Pavel Filip.

 La rândul său, premierul Regatului Suediei, Stefan Löfven, a reiterat sprijinul țării sale în eforturile Republicii Moldova de modernizare şi de aliniere la standardele europene: „Susținem pe deplin eforturile Republicii Moldova de promovare a reformelor”. În acest sens, oficialul suedez a confirmat disponibilitatea țării sale de a împărtăși din experiența acumulată în domeniul reformării justiției, al combaterii corupției, al atragerii investițiilor.

 Suedia se numără printre principalii donatori ai Republicii Moldova, anual fiind alocate circa 12 milioane de euro pentru promovarea reformelor. În perioada 20112016, Suedia a acordat țării noastre asistenţă în valoare de peste 61 milioane de euro pentru implementarea proiectelor în diverse domenii.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Federica Mogherini: În lumea de astăzi, Uniunea Europeană este mai indispensabilă ca niciodată

Publicat

pe

De către

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Apărare, Federica Mogherini, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Europe, marcată pe 9 mai.

În mesajul său, oficialul european arată că, în lumea de astăzi, Uniunea Europeană este mai indispensabilă ca niciodată, iar Ziua Europei nu e doar un prilej de sărbătoare, dar și un angajament. Unul colectiv.

“În lumea de astăzi, Uniunea Europeană este mai indispensabilă ca niciodată. Este indispensabilă pentru cetățenii noștri, care au nevoie de creștere economică, locuri de muncă, securitate, oportunități și drepturi. Iar cetățenii noștri știu foarte bine că, într-o lume globalizată, ne confruntăm cu giganți economici și puteri de dimensiuni continentale. Prin urmare, și noi trebuie să fim un gigant, pentru a face față provocărilor și pentru a beneficia de eventualele oportunități”, se arată în mesajul Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Apărare.

Totodată, Federica Mogherini menționează că, în lumea de astăzi, Uniunea Europeană este indispensabilă și pentru partenerii UE – toți cei care doresc să coopereze pentru consolidarea multilateralismului, a păcii, a dezvoltării durabile, a unui comerț liber și echitabil, a drepturilor omului și a democrației.

“Prin urmare, anul acesta, mai mult ca niciodată, Ziua Europei nu e doar un prilej de sărbătoare, dar și un angajament. Unul colectiv”, a menționat ea.

De asemenea, Mogherini a mai spus angajamentul comun al țărilor din UE este de a investi în Uniune, pentru ca să o facă să funcționeze și să livreze, pentru țările europene și pentru restul lumii.

“Construim o Europă a apărării – unindu-ne forțele pentru securitatea cetățenilor noștri și pentru pace în regiunea noastră. Salvăm vieți pe mare prin Operațiunea Sophia și lucrăm cu partenerii noștri în Africa pentru a salva mii de migranți din centrele de detenție din Libia. Deoarece migrația poate fi gestionată într-un mod care poate fi mai uman – și mai sustenabil în același timp”, a adăugat ea.

Federica Mogherini a declarat că UE este alături de prietenii din Balcani pe drumul lor de accesiune în Uniunea Europeană. De asemenea, creionează un nou buget pentru Uniunea Europeană – investind mai mult în rolul nostru global sau prin dublarea resurselor alocate proiectului Erasmus.

“Uniunea Europeană este ceea ce noi facem din ea. Este cel mai puternic instrument pe care îl avem în lumea de astăzi. Așa că haideți să îl valorificăm împreună”, se mai arată în mesajul Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Apărare.

Citește mai departe

Politică

Cum comentează ex-ambasadorul Vlad Lupan nominalizarea Cristinei Balan în funcția de ambasador al R.Moldova în SUA

Publicat

pe

De către

“Acceptarea de către SUA a unui ambasador cu nominalizare politică nu reprezintă recunoașterea corectitudinii unui Guvern. Pur și simplu Guvernul SUA trebuie să lucreze cu un Guvern din altă țară”, susține ex-ambasadorul al RM la ONU Vlad Lupan cu referire la nominalizarea Cristinei Balan la postul de ambasador al Republicii Moldova în SUA

Potrivit lui, după ani de absență a unui ambasador la Washington și poate mai puțin din cauza alegerilor din Republica Moldova, Guvernul SUA va accepta un ambasador cu care să poată discuta.

Totodată, Vlad Lupan a spus că nu este o idee fericită să fie trimisă o persoană necunoscută în SUA, partenerul declarat strategic al Republicii Moldova si al actualei guvernări, chiar dacă Plahtoniuc călătorește deseori în SUA.

“Un ambasador nu este agent de călătorii sau protocol – comparați cu ambasadorii SUA în Republica Moldova”, a menționat el.

Pentru un parteneriat real este nevoie de relații reale. Trebuie de luat în calcul faptul că actualmente în SUA la guvernare se află Partidul Republican (conservator), iar în Republica Moldova, Partidul Democrat este considerat de filieră stângă.

“Pentru ca un asemenea parteneriat să existe, acesta trebuie cimentat cu acțiuni reale în domeniul alinierii reale la standardele occidentale democratice, inclusiv în domeniul justiției și respectării drepturilor omului, etc, etc. Altfel parteneriatul nu pare a fi strategic”, a mai spus el.

În plus, Vlad Lupan atenționează că nominalizarea Cristinei Balan presupune aprobarea președintelui Dodon. Deci există în continuare o înțelegere intre Partidul Democrat, declarat pro-Occidental și presedintele Dodon, pro rus – în Binomul moldovenesc, inclusiv pe distribuție de posturi pe criterii politice.

“Ar fi interesant de aflat ce a cerut în schimb președintele Dodon pentru nominalizarea dnei Balan și a dlui Ciocoi în funcțiile de control și importanta pentru dl Plahotniuc. O astfel de “distribuție” și înțelegerile cu Dodon neagă narativul ca PD ar fi pro-occidental”, a adăugat Vlad Lupan.

Citește mai departe

Politică

Guvernul va prezenta raportul anual de activitate în ședința plenară a Parlamentului

Publicat

pe

De către

Raportul anual privind implementarea Programului de activitate al Guvernului pentru anii 2016-2018 va fi prezentat în ședința plenară a Parlamentului din această săptămână. Biroul permanent al Parlamentului a aprobat, în ședința de astăzi, ordinea de zi a ședințelor plenare pentru săptămâna curentă.

Deputații vor mai audia Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2017. Totodată, plenul Parlamentului va dezbate proiectul Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022.

Pe ordinea de zi mai figurează ratificarea Acordului cu Guvernul Turciei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, precum și modificările legislative la Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi.

Parlamentul se va convoca în ședință plenară vineri, 11 mai, începând cu ora 10.00.

Citește mai departe