SUA sugerează că România trebuie să sprijine condiționat Republica Moldova

SUA privesc „pozitiv” faptul că România, acordând sprijin Republicii Moldova, se asigură că reformele din acest stat vor continua, a declarat, duminică, într-o discuție cu jurnaliști români, Antony Blinken, adjunct al secretarului american de stat. Oficialul american se află la Bucureşti unde a avut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.

Potrivit lui Antony Blinken, continuarea reformelor va asigura stabilitatea și un progres real în Republica Moldova. “Sprijinul României pentru o Moldovă puternică, independentă şi proeuropeană este decisiv”, a menţionat oficialul american citat de presa de peste Prut.

La sfârșitul anului trecut, preşedintele României a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015. Administrația prezidențială a argumentat atunci că „nu există siguranța că Republica Moldova va continua reformele”.

Împrumutul a fost deblocat de curând.

Digi 24 atenţionează că săptămâna trecută controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a fost în SUA, unde s-a întâlnit cu Victoria Nuland, un alt adjunct al secretarului de stat american, o vizită care a provocat o oarecare nedumerire.

În aceste condiții, Antony Blinken a părut să aprecieze că guvernul de la Chișinău a depus eforturi în ultimele luni în sprijinul reformelor, începând cu angajamentele cuprinse în programul cu Fondul Monetar Internaţional.

Diplomatul american a precizat că a atins subiectul Moldova în toate discuțiile avute cu oficiali din România.

„Cred că este demn de remarcat că sprijinul României pentru Moldova a însemnat asigurarea că Moldova continuă pe drumul reformelor, inclusiv îndeplinirea angajamentelor asumate”, a punctat Antony Blinken.

El a dat toate aceste răspunsuri după ce fusese întrebat dacă discuțiile despre unirea României cu Moldova ar putea fi o sursă de tensiuni în regiune și dacă Washingtonul vede în Moldova un al doilea stat românesc.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.