Connect with us

Economie

SUA oferă 500.000 de dolari pentru consolidarea sistemului financiar din Moldova

Publicat

pe

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, semnarea unui amendament la Acordul de Asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova și cel al Statelor Unite ale Americii pentru creșterea comerțului și investițiilor în sectoarele cheie.

Documentul prevede alocarea unei sume suplimentare de 500 de mii de dolari SUA pentru sporirea transparenței și responsabilității instituțiilor financiare, dar și pentru creșterea capacităților Guvernului și ale societății civile în domeniu.

Astfel, suma totală a grantului oferit de SUA în cadrul acestui acord va ajunge la 10,8 milioane de dolari SUA.

Acordul de Asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernele Republicii Moldova și cel al SUA va contribui la menținerea relațiilor de cooperare dintre cele două state, la creșterea economică și la sporirea investițiilor în cele mai promițătoare industrii ale Republicii Moldova.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

40 mii lei pentru fiecare loc de muncă creat: agenții economici pot depune cereri pentru subvenționare

Publicat

pe

De către

Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat astăzi că agenții economici pot depune cereri de rezervare a subvenției unice în mărime de 40 de mii de lei, pentru fiecare loc de muncă creat, până la data de 31 iulie.

Cererile pot fi depuse în scris sau prin intermediul portalului E-cerere, în adresa Ministerului Finanțelor.

Pentru a solicita subvenția unică agenții economici (investitori) trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, printre care creșterea efectivului de salariați de cel puțin 100 de persoane, salariul mediu lunar la întreprindere pentru persoanele angajate nu este mai mic decât 75% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, menținerea posturilor de muncă create pentru cel puțin 3 ani, lipsa restanțelor la achitarea impozitelor şi taxelor față de bugetul public național.

Cererile depuse vor fi înregistrate în Registrul acordării subvențiilor pentru crearea locurilor de muncă, iar solicitantul va fi informat despre recepționarea acesteia în decurs de două zile lucrătoare.

Ulterior, acestea vor fi examinate și aprobate, în conformitate cu criteriile de eligibilitate. Cererile depuse după data-limită vor fi examinate la rectificarea bugetului sau în următorul ciclu bugetar.

Ministerul Economiei și Infrastructurii a precizat că implementarea mecanismului privind subvenționarea creării locurilor de muncă va contribui la stimularea investițiilor şi creșterea economică, sporirea nivelului ocupării forței de muncă, creșterea plaților la buget consolidat, stimularea angajatorilor pentru încadrarea forței de munca disponibile și crearea de noi locuri de munca, diminuarea achitării salariilor în plic, și respectiv, diminuarea evaziunii fiscale.

Citește mai departe

Diverse

Tur la Aeroportul Chișinău pentru jurnaliști ruși

Publicat

pe

De către

Astăzi, 17 aprilie, Aeroportul Internațional Chișinău a fost gazdă pentru un grup de jurnaliști, bloggeri și reprezentanți ai unor posturi de radio din Rusia care activează în domeniul promovării turismului.

Reprezentanții companiei Avia Invest au organizat o excursie prin Aeroportul Internațional Chișinău pentru jurnaliștii și blogerii din Rusia care scriu despre turism. În cadrul întrunirii, aceștia au aflat despre extinderea și modernizarea terminalului și au vizitat zona unde este instalat ecranul pentru derularea filmelor pentru pasagerii care își așteaptă zborul. Gazdele au prezentat oaspeților biblioteca online gratuită, zona de joacă pentru copii, salonul de înfrumusețare și, nu în ultimul rând, localurile aeroportului.

Bloggerii și jurnaliștii au gustat berea artizanală, preparată la propria fabrică a aeroportului și au savurat din mâncărurile tradiționale moldovenești, care au dus faima țării noastre.

Oaspeții eu rămas impresionați de comoditatea și condițiile din Aeroportul Chișinău, de atmosfera relaxantă și de designul modern care corespunde celor mai recente tendințe mondiale.


Jurnaliștii din Moscova, Sankt-Petersburg, Krasnodar și Ekaterinburg au vizitat Moldova pentru a promova această destinație pentru turiștii din Rusia.

Citește mai departe

Diverse

Ce vinărie din R. Moldova a produs 1 400 400 de sticle de vin în doar trei luni

Publicat

pe

Combinatul de vin „Mileștii Mici” a exportat în primele trei luni ale anului 2018 cu 88,81 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. În aceste trei luni, Combinatul a produs 1 400 400 de sticle de vin.

Structura exporturilor pentru această perioadă este următoarea: China – 80%, Polonia – 7%, SUA – 6%, Emiratele Arabe Unite – 4%, Letonia – 2%, Elveția – 1%.

Numărul total al angajaților companiei a crescut și la acest moment constituie 216 persoane.

În ianuarie 2018, pe teritoriul Combinatului a fost organizat un festival unic de tradiții de iarnă din întreaga republică, „Gerar Fest”, la care au participat circa 2000 de persoane. S-au consumat 850 de litri de izvar și s-au vândut mai mult de 500 de sticle de vin. Festivalul „Gerar” este planificat să fie o tradiție bună, a doua ediție va avea loc anul viitor.

În primele trei luni ale anului 2018, peste 3500 de turiști au vizitat galeriile subterane, cu 25% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Au fost organizate 675 excursii și degustări, cu 21% mai mult decât în primul trimestru al anului 2017.

Pentru a atrage noi parteneri pentru dezvoltarea turismului, reprezentanții Combinatului „Mileștii Mici” au participat la expoziții internaționale din Moscova, Berlin și București. La evenimentul „Gala Turismului 2018”, organizat de ANTRIM, Combinatul a obținut al treilea loc de onoare la categoria „Vinăria moldovenească recomandată turiștilor”.

„În ceea ce privește dezvoltarea vinăriei „Mileștii Mici”, în viitorul apropiat ne propunem să achiziționăm vehicule electrice pentru excursii în galeriile subterane, să îmbunătățim infrastructura Combinatului, să extindem zona viilor, inclusiv prin plantarea soiurilor de struguri autohtoni, să producem serii noi de vinuri și spumante”, – a declarat administratorul Combinatului de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici”, Viorel Bezede.

Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici” este o întreprindere vinicolă de stat, înființată în anul 1969. Pe teritoriul ei se află cea mai mare galerie subterană de vinuri din Moldova, cu o lungime de mai mult de 200 km, dintre care doar 55 km sunt utilizate pentru depozitarea vinului.

Colecția de vinuri stocate în subteranele de la „Mileștii Mici” a fost introdusă în Cartea Recordurilor Guinness și are mai mult de 1,5 milioane de sticle. Din 2005, Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici” a fost declarat de către Parlamentul Republicii Moldova patrimoniu cultural-național al țării.

Citește mai departe