Studiul de fezabilitate al Arena Chișinău

Construcția Arenei Chișinău va avea beneficii directe pentru sănătatea populației țării, dezvoltarea economiei și promovarea imaginii Republicii Moldova. Acest lucru rezultă din studiul de fezabilitate pentru proiectul dat.

Astfel, grație construcției arenei polivalente, se va lansa procesul de lichidare a problemei actuale, când un moldovean din doi suferă de exces de greutate corporală, în condițiile în care inactivitatea fizică este al 6-lea cel mai mare factor de risc responsabil pentru anii trăiți cu dizabilitate în Republica Moldova. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că fiecare dolar investit în activitatea fizică determină o economisire de 3,2 dolari în sistemul medical.

Beneficiile economice ale proiectului sunt și mai vizibile. Potrivit studiului de fezabilitate, din totalul investiției de 40 de milioane de euro, se estimează că aproximativ 28 de milioane de euro sau 70% vor fi asimilate de economia națională, 30% revenind PIB-ului statului de origine al investitorului. Respectiv, la PIB-ul local al municipiului Chișinău, acest proiect va contribui cu o creștere de 0,6% în anul construcției.

În același timp, Ministerul Finanțelor estimează că suma taxelor și impozitelor colectate la buget va crește datorită parteneriatului dat cu 5,7 milioane de euro în perioada construcției arenei.

În această fază, urmează să fie create și 800 de locuri de muncă la construcția obiectivului. Iar după darea în exploatare, complexul va avea 48 de angajați permanenți. Autorii studiului mai arată că, la fiecare loc nou de muncă, vor apărea, ca efect de multiplicare, alte trei în sectoare adiacente.

Astfel, vor fi create, în total, peste 190 de locuri de muncă permanente. Estimările arată că muncitorii angajați la construcția complexului vor primi un venit cumulat de aproximativ 2,8 milioane de euro, iar angajații permanenți ai Arenei vor avea, pe durata de viață a complexului, un venit de peste 20 de milioane de euro. Din aceste sume, sub formă de impozite, statul va primi aproape 10 milioane de euro.

Autorii studiului au calculat că Arena Chișinău va putea găzdui anual 28 de evenimente sportive, 42 de concerte, spectacole și expoziții, zeci de evenimente corporative, reuniuni publice, conferințe, prezentări de modă, etc.

Durata contractului de parteneriat public-privat va fi de cel puțin 10 ani. În această perioadă, rambursarea investiției efectuate de către partenerul privat urmează a fi efectuată din veniturile obținute din operarea sălii polivalente și de la bugetul de stat. La final, Arena Chișinău va trece în proprietatea statului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.