Studiu: O cantitate mică de alcool îmbunătățește pronunția într-o limbă străină

Consumul unei cantități mici poate îmbunătăți pronunția într-o conversație într-o limbă străină, au arătat cercetători britanici și olandezi într-un nou studiu publicat în revista Journal of Psychopharmacology.

Cercetătorii au supus unui test 50 de persoane a căror limbă natală este germana și care studiază la Universitatea din Maastricht, în Olanda.

Toți subiecții, care au învățat recent să vorbească, să citească și să scrie în olandeză, au trebuit să vorbească cu un olandez timp de 2 minute, după ce jumătate dintre ei au băut un pahar de apă, iar cealaltă jumătate a consumat o cantitate de alcool în funcție de greutatea lor (echivalentul unei beri pentru un om de aproximativ 70 de kilograme),

Rezultatul a fost că cei care au consumat alcool au fost mai bine cotați de interlocutorii lor olandezi decât colegii lor perfect sobri, mai ales în ceea ce privește pronunția.

O posibilă explicație ar putea fi efectul alcoolului de reducere a anxietății. Dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a testa acest lucru, spun cercetătorii care amintesc că o cantitate mare de alcool afectează în mod negativ discursul.

Întrucât participanții la studiu au știut ce au consumat, este imposibil să se determine dacă este vorba de un efect biologic al consumului de alcool sau dacă este un efect psihologic. “În viitor, cercetarea va trebui să includă un placebo la alcool”, precizează autorii cercetării, care a fost finanțată de Universitatea din Maastricht.

Legătura dintre o bună pronunție într-o limbă străină și consumul moderat de alcool a mai fost studiată și în trecut. Astfel, în 1972, un studiu a constatat că subiecții americani care au băut doze mici de alcool și-au îmbunătățit pronunția unor cuvinte în limba thailandeză.

În același timp, fără nicio surpriză, multe studii au confirmat deja că, cu cât cineva este mai beat, cu atât este mai puțin capabil să vorbească în mod corespunzător inclusiv în limba sa maternă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.