Studiu despre moldoveni: Suntem gata să lucrăm mai mult, dar să ne îmbrăcăm cum vrem

Magenta Consulting a publicat, la sfârșit de an, un studiu despre aspecte interesante ce definesc firea moldovenilor.

“Suntem printre primii în lume la deservire cu zâmbetul pe buze. Nu ne imaginăm viața fără pâine. Iubim cu ochii și ne plac femeile frumoase”, se arată în concluziile studiului.

Potrivit acestuia, cele mai căutate joburi au fost în 2017 în domeniul IT, comerț, marketing, economie și limbi străine.

Pentru o remunerare adecvată a muncii și posibilitatea creșterii profesionale, 79% dintre angajați sunt dispuși
să lucreze peste program. Și tot aceasta ar putea să-i determine să-și caute de lucru în altă parte, la fel ca și motivul de a obține un salariu mai mare pentru o poziție similară la altă companie. Pentru 46%, un motiv serios de concediere îl reprezintă nerespectarea siguranței și securității la locul de muncă.

Alții, 31%, ar renunța din cauza monotoniei, 30%- nu ar suporta relațiile tensionate cu superiorii, 28% – ar fugi de stres, iar 15% – de colegii neprietenoși.

Noutatea bună este că majoritatea tinerilor nu planifică să emigreze – 58% și, totodată, își doresc să lucreze conform specialității. Cei mai deciși cu referire la profesarea a ceea ce studiază sunt studenții la medicină.

Nu poate fi trecută cu vederea însă că o cotă de 23% vor să plece la lucru peste hotare. 64% dintre aceste persoane sunt din mediul rural, 16% – din Chișinău. Cea mai mare parte dintre ei deja lucrează (56%). Deci, ei pleacă,
cel mai probabil, din motiv că munca de pe loc nu este suficient de bine remunerată.

Ce-și doresc tinerii la angajare? Salariu stabil și ”decent”, de cel puțin 5000 lei din primul an de muncă, orar de muncă flexibil cu ore normate și echipament performant. Cea mai mare cotă a tinerilor – 42%, este de părere că vor fi acceptați la primul, maximum la al doilea job

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.