Connect with us

Social

Studiu despre moldoveni: Suntem gata să lucrăm mai mult, dar să ne îmbrăcăm cum vrem

Publicat

pe

Magenta Consulting a publicat, la sfârșit de an, un studiu despre aspecte interesante ce definesc firea moldovenilor.

“Suntem printre primii în lume la deservire cu zâmbetul pe buze. Nu ne imaginăm viața fără pâine. Iubim cu ochii și ne plac femeile frumoase”, se arată în concluziile studiului.

Potrivit acestuia, cele mai căutate joburi au fost în 2017 în domeniul IT, comerț, marketing, economie și limbi străine.

Pentru o remunerare adecvată a muncii și posibilitatea creșterii profesionale, 79% dintre angajați sunt dispuși
să lucreze peste program. Și tot aceasta ar putea să-i determine să-și caute de lucru în altă parte, la fel ca și motivul de a obține un salariu mai mare pentru o poziție similară la altă companie. Pentru 46%, un motiv serios de concediere îl reprezintă nerespectarea siguranței și securității la locul de muncă.

Alții, 31%, ar renunța din cauza monotoniei, 30%- nu ar suporta relațiile tensionate cu superiorii, 28% – ar fugi de stres, iar 15% – de colegii neprietenoși.

Noutatea bună este că majoritatea tinerilor nu planifică să emigreze – 58% și, totodată, își doresc să lucreze conform specialității. Cei mai deciși cu referire la profesarea a ceea ce studiază sunt studenții la medicină.

Nu poate fi trecută cu vederea însă că o cotă de 23% vor să plece la lucru peste hotare. 64% dintre aceste persoane sunt din mediul rural, 16% – din Chișinău. Cea mai mare parte dintre ei deja lucrează (56%). Deci, ei pleacă,
cel mai probabil, din motiv că munca de pe loc nu este suficient de bine remunerată.

Ce-și doresc tinerii la angajare? Salariu stabil și ”decent”, de cel puțin 5000 lei din primul an de muncă, orar de muncă flexibil cu ore normate și echipament performant. Cea mai mare cotă a tinerilor – 42%, este de părere că vor fi acceptați la primul, maximum la al doilea job

Citește mai departe
Advertisement

Social

Primăria Chişinău: Au fost depuse 28 mii de cereri pentru compensații la plata agentului termic pentru sezonul 2017-2018

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chişinău anunță că până la data de 31 decembrie 2017, au fost depuse circa 28 de mii de cereri pentru compensații la plata agentului termic, pe durata sezonului de încălzire 2017-2018. Peste 25 500 de beneficiari și-au reconfirmat solicitările, iar restul au depus dosare noi -2344 familii.

E de menționat că de facilități la plata facturi pentru agentul termic beneficiază familiile cu venituri mici din municipiul Chișinău, a căror venit mediul global pe ultimele 12 luni nu depășește suma de 3000 de lei per persoană.

Cetățenii care au primit compensații din partea Primăriei Chișinău în sezonul termic anterior, vor depune cereri de reconfirmare prin care declară că veniturile lunare ale familiei nu au crescut și respectiv, componența familiei a rămas aceeași.

Solicitări pentru ajutoare pot face şi alte familii din Chișinău și din suburbii, cu venituri mici, care n-au beneficiat anterior de compensaţii, dar care au un venit global de până la 3000 lei lunar. Valoarea ajutorului la plata agentului termic este de 40% din costul facturii pentru încălzire.

Cererile pentru compensații sunt depuse la următoarele subdiviziuni:

– Întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL) nr. 1 – 23, pentru cetăţenii care locuiesc în sectoarele Botanica, Centru, Râşcani şi Buiucani;

– Pretura sectorului Ciocana, prin intermediul gestionarilor fondului locativ, de la cetăţenii care locuiesc în sectorul respectiv;

– Primăriile localităților suburbane pentru locuitorii din orașele, comunele și satele din componența municipiului Chișinău.

E de menționat că familiile sărace, de rând cu solicitarea de ajutor la plata agentului termic beneficiază, de asemenea, de compensarea diferenţei în urma majorării tarifului pentru transportarea deşeurilor menajere solide, precum şi pentru plata volumului de apă suplimentar calculat.

Citește mai departe

Social

Și-a procurat o foaie turistică în Turcia, dar când a ajuns a fost cazată la un alt hotel. Peripețiile unei familii din Orhei

Publicat

pe

De către

O familie de la Orhei a procurat o foaie turistică pentru un sejur în Turcia. Ajunsă la fața locului, aceasta și-a dat seama că a fost cazată la un alt hotel, decât cel prevăzut în contractul de servicii turistice, încheiat cu agenția de turism din Moldova. În urma insistenței de a li se oferi cazare în hotelul indicat în contract, turiștii în ziua următoare au fost transferați după solicitare.

Mare le-a fost mirarea, când au văzut condițiile neconforme a hotelului multrâvnit, comparativ cu cele promise la momentul procurării foii turistice – lipsa piscinii, dereticarea odăii și schimbarea lenjeriei de pat o dată în 7 zile, telefonul și televizorul din odaie erau defecte și lipsea accesul la rețeaua Wi-Fi.

De asemenea, plaja din fața hotelului nu era curățată. O altă nemulțumire exprimată de turiști este asupra serviciilor de alimentație – produsele erau de o calitate inferioară, mesele și vesela murdară, iar personalul de deservire- necorespunzător.

La revenirea din călătorie, familia a depus o reclamație la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP).

În urma acțiunilor întreprinse de către APCSP,  agenția de turism din Moldova a soluționat conflictul pe cale amiabilă și a fost nevoită să achite o compensație în mărime de 40% din valoarea costului foii turistice.

În acest context, APCSP recomandă tuturor celor care urmează să achiziţioneze pachete de servicii turistice de la agenţiile de turism din Moldova, să solicite informaţii complete despre pachetele de servicii ce urmează a fi contractate (în conformitate cu obligaţiile de informare impuse agenţilor economici din turism).

“Fiţi precauţi dacă se oferă informaţii vagi sau incomplete. În cazul în care turistul este nemulţumit de serviciile turistice primite, acesta este în drept să întocmească o sesizare în scris, clar şi explicit, cu privire la deficienţele constatate la faţa locului, legate de realizarea pachetului de servicii turistice contractat”, a îndemnat instituția.

Citește mai departe

Social

Șofer reținut. Și-a instalat ilegal pe mașină girofar și se deplasa cu viteză excesivă pe trotuar

Publicat

pe

De către

Un șofer a fost reținut de inspectorii de patrulare în timp ce se deplasa cu viteză excesivă și avea instalat și conectat ilegal pe mașină un girofar.

Cazul a avut loc în dimineața zilei de 31 decembrie 2017, când un automobil de model „Skoda” a fost surprins de polițiștii de patrulare cum deplasa cu viteză excesivă pe trotuar. Mai mult decât atât, avea instalat și conectat ilegal pe mașină un girofar.

Șoferul imediat a fost somat să se stopeze, însă acesta a refuzat, deplasându-se spre intersecția străzilor Ismail cu Kogălniceanu,.

Aici acesta a accidentat un automobil parcat pe trotuar.

Într-un final, mai multe echipe de patrulare, acesta a fost stopat și reținut la intersecția străzilor Independenții cu Traian.

La volanul automobilului s-a dovedit a fi un bărbat de 34 de ani, locuitor al capitalei.

La fața locului a fost solicitată grupa operativă pentru stabilirea circumstanțelor și luarea unei decizii conform legislației în vigoare.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social1 minut în urmă

Studiu despre moldoveni: Suntem gata să lucrăm mai mult, dar să ne îmbrăcăm cum vrem

Magenta Consulting a publicat, la sfârșit de an, un studiu despre aspecte interesante ce definesc firea moldovenilor. “Suntem printre primii...

Politică16 minute în urmă

Igor Dodon după decizia CC: Partea bună este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor

Președintele Igor Dodon a criticat dur decizia Curții Constituționale ce permite suspendarea temporară a acestuia din funcție pentru a numi...

Diverse49 de minute în urmă

Igor Dodon, suspendat temporar din funcția de președinte al țării

Curtea Constituţională a decis marți, 2 ianuarie, instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, în urma unei sesizări depuse...

Social1 oră în urmă

Primăria Chişinău: Au fost depuse 28 mii de cereri pentru compensații la plata agentului termic pentru sezonul 2017-2018

Primăria municipiului Chişinău anunță că până la data de 31 decembrie 2017, au fost depuse circa 28 de mii de...

Social2 ore în urmă

Și-a procurat o foaie turistică în Turcia, dar când a ajuns a fost cazată la un alt hotel. Peripețiile unei familii din Orhei

O familie de la Orhei a procurat o foaie turistică pentru un sejur în Turcia. Ajunsă la fața locului, aceasta...

Opinii2 ore în urmă

Veaceslav Negruța: 7 minciuni de la autorități în 2017

Ex-ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, expert Transparency International-Moldova, a publicat astăzi o listă cu „șapte minciuni”, pe care au insistat autorități...

Politică3 ore în urmă

Igor Dodon: Anul lui Stefan cel Mare și Sfânt va fi lansat oficial pe 2 februarie

Președintele Igor Dodon a declarat anul 2018 – Anul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Cu acest prilej, potrivit președintelui,...

Advertisement

Opinii