Studenții basarabeni din România cer mai multe secții de vot: Sunt prea departe și mulți vor renunța!

Studenții basarabeni din România au făcut kilometri în șir pentru a-și exprima dreptul de vot pentru alegerile din 30 noiembrie. Astfel, cele 11 secții de vot în România se dovedesc a fi insuficiente, iar studenții din Republica Moldova vor în acest sens deschiderea mai multor secții.

Studenţii basarabeni din Oltenia trebuie să meargă cel puţin 250 de kilometri ca să voteze. Tinerii spun că au cerut suplimentarea secţiilor, dar au fost refuzaţi de autorităţile de peste Prut, notează digi24.ro.

Pentru peste două mii de basarabeni din Craiova, Târgu Jiu sau Petroşani cea mai apropiată secţie de vot este la Bucureşti. Tinerii sunt nemulţumiţi de situaţie. Spun că au făcut solicitare pentru înfiinţarea unei secţii de votare la Universitatea din Craiova, însă au primit aviz nefavorabil. Iar şansele sunt mici să ajungă în capitală.

Eu am spectacol duminică la ora 11. Când mai ajung eu să votez și să mă întorc, ca să nu mai punem cheltuiala care este”, spune Ana Cebotar, actriță la Teatrul Colibri.

„Până la urmă e vorba și de o distanță care trebuie parcursă la București și cred că unii dintre studenți o să renunțe”, spune un reprezentant al comunității.

Numai la Craiova sunt peste 250 de studenţi basarabeni, care acum încearcă să se organizeze pentru a vota. „Organizăm câteva autocare care să meargă la București ca să ne ducă pe toți”, este soluția studenților basarabeni din Craiova.

Tinerii au cerut sprijin şi europarlamentarilor români. „Am trimis o scrisoare domnului Iurie Leancă. Am trimis-o și la cabinet, și la cele două ambasade de la Bruxelles”, spune europarlamentarul Marian Jean-Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European, familia politică din care face parte și partidul premierului Iurie Leancă.

Guvernul de la Chişinău a aprobat înfiinţarea a două secţii de votare în Bucureşti și Iași. Câte o secţie de votare există şi în Constanţa, Braşov, Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca, Bacău şi Suceava.

Se estimează că în România își fac studiile peste  15.000 de tineri din Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.