Connect with us

Opinii

Strivirea Europei de Est

Publicat

pe

*Pentru a citi, ascultați https://www.youtube.com/watch?v=nDbeqj-1XOo

În diminețile verilor anilor ‘90, cu grijă, întorceam frunzele de cartof și căutam gândaci de Colorado. Îi nimiceam atent și nici nu bănuiam pe-atunci că eu, sora mea și bunica continuam lupta cu armele imperialiste americane împotriva oamenilor iubitori de pace. Așa spuneau, după cel de-al doilea Război Mondial, jurnaliștii germani care au semnat o declarație prin care au condamnat aceste mici bombe atomice da, gândacii de Colorado.

Chiar și despre asemenea detalii se povestește în cartea lui Anne Applebaum Cortina de Fier: strivirea Europei de Est, apărută în publicată în 2012 și lăudată foarte mult de critici.

Applebaum este o jurnalistă americană, câștigătoare a premiului Pulitzer, care scrie despre comunism și dezvoltarea societății civile în Europa Centrală și de Est.  

Textul este o descriere detaliată a perioadei de după cel de-al doilea Război Mondial alternând cazurile dureroase de represiune cu kitsch-ul absurd al perioadei. Cartea nu este o înșiruire de generalizări despre evenimente, dar nici nu este o analiză profundă a proceselor. Ea ne arată viața locuitorilor din Ungaria, Cehia, Polonia și Germania de Est, prin mărturii și istorii despre oameni concreți. Prin ele înțelegem mai bine de unde venim, relativitatea alor noștri”, de importanța circumstanțelor, dar și de voința, demnitatea și încăpățânarea multor oameni care au rezistat. Totodată, înțelegem și de ce nu trebuie să îi judecăm prea aspru pe cei care nu au avut această rezistență.

Sunt două părți: prima povestește despre viața de după război, a doua – apogeul stalinismului.

***

După sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, pentru mulți viața parcă a început din nou. Puțini observatori ar crede că acești oameni tocmai și-au revenit dintr-o catastrofă sau că, de fapt, continuă să trăiască în condiții inumane. Dincolo de o infrastructură economică distrusă (de exemplu, 40% în Ungaria) și dispariția a 3-6% din populația acestor țări, au rămas traumele care au afectat fiecare aspect al vieții cotidiene. Cum spunea poetul polonez Czeslaw Milosz: Războiul scutură ordinea naturală a lucrurilor. Cândva dacă găseai un cadavru pe stradă, ai fi chemat poliția, oamenii s-ar fi adunat și ar fi vorbit și comentat. Acum, cadavrul trebuie evitat și trebuie de abținut de la a pune comentarii inutile.

Colapsul instituțional din timpul războiului a fost urmat de colapsul moral care a încurajat cinismul oamenilor referitor la societățile în care au crescut și valorile pe care le-au avut. Nu e de mirare că aceste societăți au fost atât de slabe și valorile lor atât de ușor deturnate.

În timp ce Churchill ilustra cu ajutorul la trei chibrituri soarta Poloniei, generația post-război încerca să se adapteze la noile realități. Autoarea parcă ne îndeamnă să nu fim prea categorici în a arunca etichete despre viața de după război: ocupație sau eliberare. Pentru mulți nu a fost o eliberare, ci un brutal început al unei noi ocupații. Pentru alții a fost o întoarcere la ceea ce părea rutina cotidiană. Pentru unii nu a însemnat nici una, nici alta.

Relatările tragice despre violurile în masă însă nu ne lasă să fim imparțiali. În 1945, Ungaria interzice avortul, iar statul este copleșit de numărul de copii abandonați exact la 9-18 luni după terminarea războiului.

Applebaum continuă să povestească detaliat despre ce s-a întâmplat cu organizațiile de tineret, cu radioul, alegerile și opoziția, epurările etnice și poliție. Aflăm despre tinerii foști naziști, care, deziluzionați de situația din țară, devin ceea ce au fost învățați de mici să urască – comuniști; despre tinerii bine-educați din clasa mijlocie care devin membri ai diferitor grupuri criminale; despre cum în 1946, la Treblinka se răstoarnă un tren, iar oamenii nu au sărit în ajutor, dar să fure lucrurile valoroase. Decadența morală este prezentată empatic, fără a fi judecată. Așa erau vremurile.

Este descrisă prima perioadă de după război, în care încă se permiteau  afacerile private, existau elemente ale unor alegeri libere și partide de opoziție, se tolerau bisericile și chiar presă liberă. În același timp, eforturi masive erau direcționate spre a înfiltra oameni în toate organizațiile cu riscuri, de a pregăti poliția secretă (informatorii trebuie să vegheze oamenii, iar poliția secretă informatorii) și antrenarea țăranilor să devină folk-comuniști.  

Bunăoară, în Polonia, tinerii se adunau într-un apartament să asculte jazz: noi nu știam nimic despre Katyn sau cum e să trăiești într-o țară liberă, noi nu aveam pașapoarte, cărți noi sau filme, dar aveam o nevoie firească de distracție și asta ne oferea jazz-ul.  Dar nu pentru mult timp, într-o zi, comuniștii au dat buzna și au distrus toate acestea.

Nu o să mă opresc la descrierile despre tentativele de alegeri corecte, sau despre luptele partizanilor sau hărțuirea preoților sau cum în referendumul din 1945 despre reforma pământului, germanii din Saxonia au trebuit să răspundă la o singură întrebare formulată astfel: doriți ca fabricile criminalilor de război și a criminalilor naziști să ajungă în mâinile oamenilor?  Referendumul a trecut.

În 1948, în toate țările din Europa de Est, sunt abandonate toate tentativele de legitimitate printr-un proces electoral și a fost stopată orice toleranță față de opoziție. Toată energia poliției a fost orientată spre biserică, spre deja învinsa opoziție și spre partid. Citim despre epurările din partide și cum membri de încredere ai Comitetului Central sunt interogați, arestați, torturați și uciși. Dar, în vorbele autoarei: spectacolul revoluției care își devorează proprii copii nu este nimic nou. Exact același set de obsesii a consumat sovieticii la sfârșitul anilor 30, perioada Marii Terori.

Avem imaginea scriitorului care plânge lângă un aparat de radio în Londra, ascultând confesiunea unui camarad despre inițierea pe un drum al adevărului și salvarea partidului. Partidul are mereu dreptate. Sau a femeii care, la întoarcerea din vacanță, își găsește soțul arestat și proclamat dușman al sistemului. Apoi, își pierde locul de muncă, apartamentul și majoritatea prietenilor, pentru că puțini au curajul să păstreze relația cu un oponent al regimului.

Dar să revenim la kitsch-ul perioadei. Autoarea descrie în profunzime cum se creează, cam stângace, noul om sovietic. Avem mici snoave ale perioadei. De exemplu, Alexei Stakhanov, un miner din Donbass care pe 31 august 1935 a săpat 102 de tone de cărbune în cinci ore și 45 de minute. De 14 ori cota necesară! Istoria de succes ajunge la urechile lui Stalin, iar în curând începe un mic cult al personalității. Cărți, articole, postere, străzi și scuaruri cu numele lui Stakhanov. Și, desigur, un mic oraș din Ucraina numit în cinstea sa. Fiecare țară avea un erou al său, cu versuri care să îl proslăvească: dacă vrei o scurtătură spre Rai, lucrează ca minerul Pstrowski” . Sau: nu-mi pasă de fete deja, mai degrabă îl urmăresc pe Ignor Pioler”  – un lucrător de fabrică care a atins planul său personal de 5 ani în doar patru ani! Așa au apărut competițiile socialiste, a căror idee era de terminat lucrul cât mai rapid, indiferent de calitate.

Kitsch-ul ne urmărește și în cinema, unde un regizor propune crearea de noi personaje și intrigă care ar dramatiza avantajele cooperativei. De exemplu, poate fi un copil care este devastat de refuzul tatălui de a se alătura cooperativei și se teme că viitorul lui va fi compromis. Tot el a criticat un alt film, unde un muncitor moare la final, iar asta nu este prea optimist. Un alt film, numit Căsătoria”, ne învață despre rolul partidului de conducere, semnificația competițiilor de lucru, valoarea diferitor tipuri de lucru și, desigur, despre importanța căsătoriei.

Dar și pentru asta existau soluții. Regizorul Andrzej Wajda povestește cum dialogul putea fi cenzurat, dar nu și imaginile. Imaginile pot fi ambigue. În filmul său, Ashes în Diamonds”, într-un local, doi indivizi au în față două pahare de vodkă și niște candele, iar fiecare din ei repetă câte un nume. Nimeni nu spune că sunt lumânări comemorative ale celor care au murit în timpul revoltei din Varșovia, dar audiența înțelege acest lucru.

Capitolul meu preferat rămâne a fi despre orașele ideale socialiste. Stalinvaros, Nowa Huta sau Stalinstadt. Autoarea povestește despre apariția acestor orașe, libere de vechile obiceiuri de lucru sau de principiile vieții burgheze. O pagină nouă. Muncitorii au venit entuziasmați din toate colțurile să pună umărul la aceste proiecte grandioase. Desigur, birocrația, lipsa de organizare și de viziune, au făcut ca, de la început, să apară probleme în construcție. Chiar dacă artiști, poeți sau chiar Shostakovich au fost încurajați să le viziteze pentru a inspira locuitorii, în scurt timp, haosul și mizeria au triumfat. Construcțiile grandioase nu s-au realizat, iar cele care s-au făcut erau departe de a fi perfecte. În vorbele autoarei, Nowa Huta rămâne un simbol al eșecului totalitarismului în Polonia: planificare eșuată, arhitectură eșuată și un vis utopic eșuat.

Să revenim însă la oameni. Anne Applebaum crede că unul din meritele sistemului a fost că reușit să facă atât de mulți oameni apolitici din atât de multe țări să accepte fără prea multe proteste. Probabil amintirea recentelor violențe și frica de potențiale violențe a planat asupra situației. Mulți din colaboratorii rezervați, așa cum îi numește autoarea, nu voiau să fie nici șefi de partid, nici disidenți furioși. Ei doar voiau să își continue viața, să își reconstruiască țările, să își educe copiii, să își hrănească familiile și să fie departe de cei de la putere. Dar în perioada de stalinism intens, era imposibil să fii neutru. Astfel, majoritatea est-europenilor nu au făcut un pact cu diavolul. Nu și-au vândut sufletul să devină informatori, dar mai degrabă s-au scufundat într-o constantă atotcuprinzătoare și cotidiană presiune economică și psihologică.

***

Un clișeu ne spune că pentru a putea să ne continuăm viețile, trebuie să ne cunoaștem trecutul. Citind mărturiile acelor perioade, devenim  mai empatici, mai puțin categorici, mai înțelegători, dar, mai ales, mai convinși că nu trebuie de ajuns în vremurile când ai trei opțiuni: să fii un aprig susținător al unui partid pe care îl urăști; să fii un colaborator rezervat, care încearcă să se țină departe de politică, deși nu prea îi reușește; sau să fii torturat prin gulag-uri. Vremurile sunt exact așa cum noi le facem.

Autoare: Vlada Ciobanu

Cultură

Update / Cenzura se învață la școală. Un elev din Chișinău a fost blamat pentru că a vorbit despre V. Plahotniuc în timpul unei ore deschise

Publicat

pe

De către

Un elev al liceului român-francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău a fost blamat în fața întregii instituții pentru că, întrebat de profesoară, în timpul unei ore deschise, ce și-ar lua ei cu ei în călătorie, a răspuns că ar lua „cravata lui Plahotniuc și un milion de dolari”. Copilul a fost acuzat că „a făcut liceul de rușine în toată țara” și i s-a spus că minorii nu au voie să discute de politică.

Directorul Liceului Teoretic moldo-francez „Gheorghe Asachi” din Capitală, Boris Volosatâi, a declarat că regretă cele întîmplate și va lua toate măsurile de rigoare pentru a pedepsi cadrele didactie care și-au depășit atribuțiile.

„Nimeni nu este îndrept să-l învețe sau să-l impună pe copil la care Dumnezeu să-și facă cruce. Îndată ce a apărut acest material, am organizat o ședință și am luat notele explicative de la cadrele didactice implicate. Am scris sesizare la Consiliul de Control și Etică din instituția noastră care ulterior va veni cu propuneri de pedeapsă a acestor cadre didactice. Cu acest copil într-adevăr s-a comis o greșeală de neiertat și ea trebuie să fie corectată”.

Potrivit directorului, în ultimii doi ani, au fost înscriși peste o sută de copii ai foștilor absolvenți ai liceului.

„S-au reparat veceurile și coridoarele, s-a schimbat foarte mult în 20 de ani instituția noastră. Faptul că dumnealui venind din Elveția și-a adus copilul tot aici și nu în altă parte, înseamnă că tot a avut o anumită încredere”, a declarat pentru Moldova.org Boris Volosatâi.

Mai multe detalii puteți afla din scrisoarea deschisă semnată de Igor Moldovan, tatăl băiatului și absolvent al aceluiași liceu, care a fost adresată directorului instituției, Boris Volosatâi:

„Bună ziua, domnule Volosatii Boris.
Acesta este un long read, Vă rog să Vă înarmați cu răbdare.
Câteva luni în urmă Sergiu mi-a spus că aveți un nepoțel care Vă poartă numele și care merge în clasa întâi. Evident la Gheorghe Asachi. Numai din această cauză m-am încumetat să Vă scriu. Cred că trebuie să fiți pregătit pentru ce Vă așteaptă.
Anul acesta copilul meu a mers la olimpiada școlară de limbă română. Tema compunerii la care au fost învitați să lucreze copii a fost ceva de genul „Un dialog cu trântorul (care trăiește cu albinele)”. Am fost foarte fericit când am aflat că are mențiune, pentru că româna nu este tocmai partea lui puternică, dar m-am pus pe gânduri când am aflat de ce. Deoarece el a scris în lucrare că îl înțelege pe trântor. Înțelegeți? A spus că el, fiu-meu, îl înțelege pe trântor, pentru că el tot ar vrea să aibă posibilitatea să stea și să nu facă nimic, dar nu poate, pentru că sunt obligații și pentru că cineva are așteptări (asta e de la mine). Păi iată că profesoara lui, care a controlat lucrarea, i-a cerut socoteală pentru un asemenea raționament și a calificat ca fiind nepotrivite asemenea gânduri într-o compunere la olimpiadă. Dar să depășim acest moment lipsit de importanță.
Ieri fiu-meu a avut lecție deschisă la franceză. Cu asistenți din toată Moldova. De la institutul de stat. Nu știu care institut de stat, Vă rog să nu mă întrebați, dar mulți și importanți. Nu știu cine planifică aceste evenimente, nu știu care dacă trebuie informați sau nu părinții, nu știu dacă e necesar copiii să fie diferiți decât în zilele obișnuite, dar a fost. Așa s-a întâmplat, că fiu-meu a mers 3 ani la școală în satul Versoix, cantonul Geneva. Aveți dreptate, în satul unde a trăit răposatul Regele Mihai. Și da, aveți dreptate, în satul unde se află College de Leman și unde a învățat sau poate încă mai învață fiul domnului Plahotniuc. Ce vreau să spun e că Antuan vorbește franceza ceva mai bine decât majoritatea colegilor săi. Acum profesoara de franceză le-a dat o întrebare: ce și-ar lua ei cu ei într-o valiză, dacă ar pleca în călătorie. Și eu sincer nu știu ce i-o fi trecut copilului prin cap să spună că ar lua cravata lui Plahotniuc și un milion de dolari, dar a spus-o. Și știți ce a urmat, dle Director? Cred că știți, pentru că s-ar putea să fie o chestie de rutină.

Au fost telefonați părinții și pe un ton grav invitați urgent la școală. Când spun urgent e la propriu – la ora 15.00. Dar până la s-a produs ceva ce cu siguranță nu are dreptul să aibă loc nicăieri cu nimeni și mai ales cu un copil. Profesoara de franceză a chemat învățătoarea, l-a scos pe copil în fața clasei în care erau și cei de la institutul de stat, i s-a spus că a făcut liceul de rușine în toată țara, i s-a spus că copiii nu au voie să discute de politică, apoi, odată cu următoarea lecție, a început actul de linșaj public la propriu. Doamna învățătoare l-a scos timp de 45 de mine de 3 ori (trei ori, Karl!) în fața clasei, i-a spus că este cap de serie în lista dumneaei cu cei mai răi elevi din clasă, l-a umilit în public, l-a făcut să plângă, l-a pus să-și ceară scuze, și… a invitat părinții la școală. De ce? Pentru ce?

P.S. Acum – despre mine. Eu sunt cel pentru care epopeea școlară a început pe 1 septembrie 1989 în blocul vechi al școlii Nr. 1 „Grigore Kotovskii”, când Dvs. încă erați director adjunct, și s-a sfârșit pe 26 iunie 2000 pe terasa Teatrului de operă și balet „Maria Bieșu” odată cu balul de absolvire al Liceului teoretic român-francez (cu renume național) „Gheorghe Asachi”, când Dvs. deja de 10 ani erați la cârmă.
Nu știu dacă mai țineți minte cum arăta școala în 1989. Era frig peste tot în RSSM, dar mai ales în blocul vechi. Din cauza numărului mare de părinți care doreau să-și dea copiii la „prima” școală din Republică, ați construit în mare grabă niște anexe, ați reamenajat niște săli sportive și de evenimente și holuri, iar altele le-ați dat uitării, ca mai târziu, pur și simplu să le dați în chirie. În ce mă privește, caut dar nu găsesc nicio amintire caldă din acea vreme.

În anul 2000 lucrurile stăteau altfel. În societate, mă refer. La liceu totul rămăsese pe vechi. Vecee nespălate fără hârtie și apă caldă, scări antiincediare nefuncționale, coridoare prăfuite, laboratoare pustii, sală de informatică cu calculatoare Electronica etc. În schimb, era foarte mult patriotism. Din perioada ceea am mai multe amintiri frumoase, pentru că frumoși eram noi. Și vârsta. Și unii profesori.
După ultimul examen de bacalaureat eu și cu un coleg de clasă, pe care îl cunoașteți bine, am scris cu cariocă neagră de-a lungul peretelui la etajul 5: „В ЭТОЙ ШКОЛЕ МЫ ЗВЕРСКИ УБИЛИ ВРЕМЯ”. Pentru atunci era valabil, însă astăzi aș scrie:

„В ЭТОЙ ШКОЛЕ ВРЕМЯ ЗВЕРСКИ УБИЛО НАС”

De atunci au mai trecut aproape 20 de ani și copilul meu merge în aceeași sală de clasă, în care am mers și eu în primii ani. Să știți că nu am foarte mulți colegi și nici colege care au decis să-și dea copii la Asachi. Din clasa noastră știu doar despre Dorina.

Ce vreau să spun e că mi se întâmplă să vizitez alma mater-ul mai des decât alții, ceea ce nu neapărat Vă și bucură, chiar dacă prin interviuri declarați că sunteți ca și părinții – în așteptarea copiilor. Și Vă spun că din 1989 puține lucruri s-au schimbat în genere, și încă mai puține spre bine. Prin preajma liceului s-au mai schimbat ele, dar în liceu – puține: vecee în care nu vrei să intri, fără hârtie și apă caldă, coridoare prăfuite etc etc. În schimb și mai mult patriotism. Patriotism în compuneri, patriotism în manuale, patriotism la olimpiade și patriotism în capul învățătorilor.

Trebuie să Vă mai spun că anul acesta la întâlnirea cu absolvenții am fost 2 oameni din toată promoția. Nu mă credeți? Verificați listele celor prezenți. Anul acesta de 1 martie am avut cel mai clar senzația că liceul meu de suflet a devenit nimic mai mult decât o școală provincială cu orgoliu de sorbonă. Cred că de la cap se trage.”

Citește mai departe

Opinii

Mă declar un militant al feminismului

Publicat

pe

De către

Inițial trebuia să scriu o recenzie pentru cartea „Pe lumea asta sunt femei” semnată de istoricul Iurie Colesnic. Un titlu care, indirect, ne sugerează că femeile cu greu și-au găsit un rol în istorie. De atlfel, cartea este o compilație de istorioare „inspiraționale” despre femei de succes. Însă succesul acestora, care presupune un rol activ în istoria umanității, e de ordinul excepțiilor. În mare parte, excepții pe criterii de clasă. În introducere, femeia este comparată cu „a opta minune a lumii”, „un mister” sau „o cloșcă în jurul căreia se învârt puii”. Eu nu sunt adeptul unei asemenea abordări a femeii. Consider că femeia trebuie percepută în primul rând ca om și apoi ca un element „complementar” al bărbatului prin roluri ca mamă, iubită sau soție. Și nu îmi pare nimic misterios în modul ei de manifestare. Pentru a-mi argumenta punctul de vedere, propun o mică incursiune în istoria dezvoltării relațiilor umane.

Istoria umanității este, per general, un mix de ascensiuni și regrese. O luptă nu atât între ce-i bine și ce-i rău sau ce-i firesc sau nefiresc, cât o luptă între două sau mai multe „adevăruri”. O luptă antitetică din care mereu rezultă o sinteză care îmbină elementele comune dintr-un pluralism de abordări. Am spune că un nucleu al acestei lupte ar fi „Natura Umană”. Progresul umanității a depins mereu de acest concept sau, mai bine spus, de reconceptualizarea continuă a acestuia. Cu cât mai mult ne-am îndepărtat de conceptul inițial, de natura noastră animalică și discursul speculativ, cu atât mai rapid am accelerat procesele de eliberare a individului și formare a ceea ce e acceptat pe larg ca Civilizație.

Încă din Antichitate, filosofi ca Socrate, Platon sau Aristotel au încercat să pună temelie unui discurs emancipat de misticism. Un discurs cât mai apropiat de ceea ce am putea numi „cunoaștere adevărată”, un lucru care ulterior va deveni și se va numi știință. Încă de atunci au existat tentative de a construi un discurs rațional cât mai puțin distorsionat de percepția individuală.

Apoi a urmat „Marea Stagnare”, alimentată de invaziile barbare și dogmele creștinismului. Inițial, o religie a săracilor și renegaților. Ulterior, odată cu instituționalizarea acesteia, un adevărat instrument ideologic, prin care suveranii își confereau statutul de „unși ai lui Dumnezeu” – aleși divini cu manifestații despotice îndreptățite de proviniența lor divină. Voia Domnului, a unui Mare Celălalt, putea justifica orice. Iar întruchiparea acesteia era nimeni altcineva decât Suveranul.

Au trecut secole până cursul omenirii a pornit-o pe o cale mai „rațională”. Acest lucru se datorează Umanismului și Iluminismului. Umanismul, pentru că a readus Omul în centrul discuției. Omul a devenit nu doar un mijloc, ci și un scop al progresului. Iar Iluminismul pentru că a pus, din nou, în prim-plan Rațiunea. Poporul s-a ridicat împotriva tutelei unei autorități deplasate, îndepărtate total de nevoile acestuia. Tăierea capului regelui Ludovic al XVI-lea a pus capătul „vechii orânduiri”. Omul obține statutul de Cetățean, ceea ce presupune anumite drepturi și obligațiuni civile.

Odată cu iluminismul, accelerează procesele de industrializare și dezvoltare științifică. În mare parte, datorită acestor factori, secolul XXI este mai prielnic traiului uman decât secolele care l-au precedat. Factori importanți, dar nu singurii. Odată cu obținerea drepturilor civile, vocea maselor a devenit treptat un punct de reper pentru clasele dominante. Poporul a obținut treptat, de cele mai deseori, cu sila, ceea ce cunoaștem azi ca drepturi sociale. Cum ar fi dreptul muncii sau drepturile la asigurări și asistență sociale. Cu alte cuvinte, o reglementare a activității statale întru crearea unui mediu favorabil pentru cetățenii care își vând timpul și energia în folosul statului.

Cu alte cuvinte, istoria poate fi caracterizată ca o luptă mare și continuă între clase – clasa dominantă, care și-a impus mereu propriul confort ca pe o necesitate universal valabilă și clasa opresată, care a căutat mereu noi moduri de expresie, un areal mai mare de opțiuni și îmbunătățirea condițiilor de viață.

Una din aceste categorii opresate sunt femeile, adică mai mult de jumătatea populației globului pământesc. Dacă pentru bărbat opresiunea se limitează, în mare parte, la relațiile de producție dictate de regulile de piață și politica statului în care se află, atunci femeia este supusă încă unei relații de constrângeri, cea în raport cu bărbatul, atât în interiorul, cât și înafara familiei.

Condițiile la care sunt supuse azi femeile sunt mult mai favorabile ca înainte, acestora fiindu-le asigurate drepturi egale. Totuși, acestea se confruntă cu probleme ca:

– abuzurile sexuale acasă și la serviciu;

– presiunea psihologică din partea bărbatului și a societății pentru tentativele de emancipare de rolul de casnică sau soție;

– tot felul de deșeuri ideologice care alimentează percepția maselor cu imaginea unei femei slabe, firave, un sumpliment al bărbatului, o parte „complimentară” a acestuia.

Cu alte cuvinte, chiar dacă avem drepturi egale, femeia încă nu și-a devenit propriul reper. Femeia este mereu condamnată a se compara cu bărbatul. Aparent, un cerc vicios fără scăpare, în care singurile opțiuni prezentate sunt: recunoașterea propriei feminități sau masculinizarea. Ambele variante sunt instrumentalizate împotriva femeilor. Prima, pentru că femeia admite diferențele de gen. A doua, pentru că femeile și-ar dori să fie „bărbați”, că s-ar comporta ca niște „bărbați castrați” în căutarea membrului pierdut.

Într-o lume construită de bărbați, dat fiind faptul că femeii i-a fost restricționat un rol activ în societate, o lume a cărei nucleuri discursive au fost mereu luptele pentru putere și posesiuni, femeia este impusă a prelua un rol masculinizat, care presupune un joc după niște reguli primitive necaracteristice omului contemporan. Niște reguli care presupun o concurență acerbă între genuri. O concurență în care una dintre părți este din start favorizată.

Totuși, problemele principale cu care se confruntă societatea contemporană nu sunt nici de departe „masculinizarea femeii” sau „feminizarea bărbatului”. Nu atâta timp cât există o luptă dirijată de elitele politice pentru a ne dezbina și angaja pe toți într-o luptă după comodități. Comodități ca: un loc de muncă care să ne permită un trai decent, hrana, accesul la apă potabilă sau un acoperiș deasupra capului. Niște comodități care, din motive evidente, întârzie a deveni niște necesități garantate de asistența socială.

Principalul factor care împiedică progresul umanității este profitul unora pe munca altora. Iar cum ne arată statisticile, banii, care presupun și puterea de decizie, sunt concentrați în mâinile unui grup restrâns de oameni. Munca poate fi cu greu catalogată drept un criteriu al îmbogățirii. Mitul, conform căruia „cine muncește – are”, este departe de a fi unul real. Chiar și comoditățile sunt segmentate după criterii „cenzitare”.

În timp ce la televizor se promovează intensiv un mod de viață sănătos și o alimentație corectă, cetățeanul simplu este nevoit să-și dozeze o astfel de alimentație după puterile financiare disponibile. La ce salarii mizere au cetățenii din Republica Moldova, este evident că masele vor opta, din când în când, pentru produse ieftine și necalitative. Un factor care ne influențează direct sănătatea și capacitatea de muncă.

În spațiul academic și mediatic, sunt promovate o mulțime de oportunități de afirmare ca personalitate, o carieră de succes și o viață colorată. Ceea ce obținem, însă, sunt opțiuni limitate, dictate de piață. Suntem nevoiți să ne vindem, să ne formăm un ambalaj atractiv, iar activitatea noastră se rezumă la mila celor care oferă granturi. Dacă nu suntem de acord cu aceste condiții, ne putem „regăsi” într-o altă țară, mai ales că o bună parte deținem pașapoarte românești. Cu atât mai bine, pentru că vom trimite bani acasă.

Mulți ar crede că vreau să distrag atenția de la problemele cu care se confruntă femeile zi de zi, eclipsându-le cu probleme care se confruntă întreaga societate. Însă nu acesta este scopul meu. Ceea ce vreau să afirm este că toate aceste probleme sunt rezolvabile doar prin colaborarea dintre femei și bărbați. Resurse și mijloace există, ceea ce lipsește este intenția elitei politice, care acum mai are o problemă pe cap, pregătirea pentru alegeri.

Ce ar presupune o astfel de colaborare? Pentru început, stabilirea unui discurs comun. Un discurs care să garanteze mai multe opțiuni de manifestare, în care fiecare membru al societății să-și poată regăsi un rol. Un discurs care să includă diversitatea de gen, rasă, naționalitate sau meserie. Fiecare are un rol și acesta trebuie respectat.

Din acest motiv, eu susțin cauza femeilor. Mă declar un militant al feminismului. Militez nu atât pentru egalitate între genuri, cât pentru accepțiunea diferențelor, întru elaborarea unui discurs comun. Militez pentru un discurs care să ajute femeile să-și regăsească propriul reper, să se manifeste ca individualități active ale societății, fără a fi întâmpinate de pornirile libidinoase și represive ale bărbaților. Militez, totodată, pentru abolirea competiției acerbe și inumane pentru niște iluzii alimentate de interesele celor care dețin puterea și vor să o păstreze în formatul actual.

Prin luptă, oamenii au obținut drepuri civile și sociale. Prin luptă, oamenii au dat jos regimuri. E timpul să cerem o reformatare a relațiilor de distribuire a puterii întru garantare unui rol activ pentru fiecare cetățean, indiferent de gen, rasă, naționalitate sau meserie.

Să luptăm împreună pentru depășirea condițiilor de coteț, în care bărbatul se manifestă ca un cocoș, iar femeia ca o cloșcă. Condiții care, într-un final, ne asigură doar retezarea capetelor. Retezate de cei care ne-au promis a ne îngriji. Să curățim împreună politicul și să-l instrumentalizăm în folosul cetățenilor! Atât.

Citește mai departe

Economie

Expert: Republica Moldova a intrat în blocaj financiar din cauza pieței slab dezvoltate

Publicat

pe

De către

La 28 de ani de la obținerea independenței constatăm că piața financiară a Republicii Moldova este slab dezvoltată. Unicul instrument care rămâne valabil sunt băncile și mai nou companiile de microfinanțare, care se dezvoltă cu pași rapizi. Este constatarea făcută în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În prezent asistăm la o creștere fără precedent a creditării non bancare pe fundalul crizei bancare prin care a trecut Republica Moldova după anul 2014.

Sectorul non bancar înregistrează o creștere de 25% dublându-și creditele oferite economiei, dar și ponderea în volumul împrumuturilor acordate – la 16% și cel mai probabil va depăși 20 – 25% în câțiva ani. Creditarea economiei a fost stopată, iar majorarea împrumuturilor sectorului bancar și nebancar are loc pe seama persoanelor fizice. Aceasta ne duce la ideea că Republica Moldova trebuie să regândească tot sistemul financiar.

Băncile și sectorul non bancar sunt prea puține, în condițiile în care cererile de finanțare nu sunt acoperite și asistăm de fapt la un blocaj pe fundalul majorării depozitelor populației.

”Băncile în prezent finanțează VMS, practic unicele documente care circulă în RM, de aceea autoritățile trebuie să creeze premize pentru dezvoltarea altor instrumente financiare cum ar fi emiterea obligațiunilor de către companii și de către autoritățile publice locale. Astfel, va fi oferită oportunitatea agenților economici și populației de a finanța businessul și autoritățile evitând sistemul bancar și non bancar”, a mai spus Ioniță.

În opinia lui, un alt instrument care trebuie dezvoltat sunt hârtiile de valoare ale entităților private și anul acesta în premieră compania vinicolă Purcari a făcut o emisiune de acțiuni la Bursa de la București.

Este o cotitură, deoarece companiile private devin deschise, transparente cu acces la piața de capital. Este un instrument nou care permite dezvoltarea obligațiunilor. Iar Republica Moldova trebuie să vadă cum poate integra bursa de la Chișinău într-o bursă regională cu cea de la București sau Budapesta.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a menționat că autoritățile trebuie să atragă atenția și la liberalizarea serviciilor financiare transfrontaliere. Or, lipsa libertății fluxului bagă Republica Moldova într-un blocaj.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Economie49 de minute în urmă

Vinurile moldovenești – premiate la concursul anual organizat de Organizația Mondială a Comerțului

Republica Moldova, reprezentată de Compania de vinuri Chateau Vartely, s-a clasat pe locul I, categoria vin de desert, în cadrul...

Economie57 de minute în urmă

Un lot de 1,5 tone de pește, reținut de vameși: cumpărat în Ucraina, urma să fie vândut pe piețele din capitală

O nouă tentativă de plasare pe piață a produselor alimentare fără acte de proveniență a fost stopată de către Echipele...

Politică3 ore în urmă

O declarație simbolică de unire a României cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara

În anul Centenarului, o declarație simbolică de unire cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara, după ce unul...

Economie3 ore în urmă

Noutăți aeronautice: crește numărul de zboruri, au loc lansări de curse și intrarea unei noi companii aeriene. Detalii

În ultima duminică de martie a fiecărui an, industria aviatică va trece la orarul de vară, valabil până în ultima...

Cultură4 ore în urmă

Zdob și Zdub, Gândul Mâței, Alex Calancea band & Guz, Cuibul și Siaj la concertul #dinBasarabia la Bucureşti

Zdob şi Zdub, Gândul Mâţei, Alex Calancea band & Guz, Cuibul şi Siaj vor urca pe scenă pe 24 martie,...

Diverse4 ore în urmă

Cum își propune FISC-ul să lupte cu salariile în plic

Serviciul Fiscal de Stat a lansat astăzi campania de informare „Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate...

Social6 ore în urmă

Un bărbat cu hipotermie și degerături, depistat în regiunea cheiului Nistrului

Un bărbat cu hipotermie și degerături a fost depistat duminică în regiunea cheiului Nistrului. Acesta nu reacționa la stimuli verbali...

Advertisement

Opinii