Connect with us

Social

Străini vor putea lucra în R.Moldova fără permis de muncă

Publicat

pe

Cetățenii străini vor putea lucra pe teritoriul Republicii Moldova în baza permiselor de ședere provizorie în scop de muncă, fără a obține un permis de muncă. Aceștia vor putea ocupa posturile de muncă, care nu sunt solicitate de către moldoveni.

Lista ocupațiilor prioritare, care include 127 cele mai solicitate funcții pe piața muncii din Republica Moldova, care pot fi ocupate de către migranții aflați în țara noastră, a fost aprobată astăzi de Guvern.

Astfel, printre funcțiile vacante nesolicitate de șomeri, în 2017, se numără inginer constructor, inginer electric, asistent medical, designer grafic și multimedia, proiectant de software, specialist  în rețele de calculatoare.

Hotărârea de Guvern are scopul de a suplini cererea pentru ocupațiile la care se atestă un deficit al forței de muncă autohtonă. În context, străinii care vor depune actele în baza Listei ocupațiilor prioritare vor fi scutiţi de obţinerea permisului de muncă.

Aceștia vor activa în baza permisului de ședere provizorie în scop de muncă, pe perioada de  un an, cu posibilitatea prelungirii acestui drept.

 Ocupațiile incluse în Listă au fost stabilite în baza datelor înregistrate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în anul 2017, privind bilanțul dintre cerere și ofertă. Astfel pentru fiecare ocupație prioritară, au fost înregistrate peste 100 de locuri vacante la ANOFM, iar solicitarea de suplinire nu a putut fi satisfăcută în termen de o lună.

Lista ocupațiilor prioritare se actualizează anual, sau la necesitate de către Guvern, în baza Legii cu privire la migrația de muncă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Asociațiile unioniste îndeamnă românii din R.Moldova să participe la Referendumul pentru familie

Publicat

pe

De către

Asociațiile unioniste îndeamnă românii din Republica Moldova care dețin și cetățenia română să participe la Referendumul național pentru revizuirea Constituției României, din 6 și 7 octombrie, la care alegătorii vor răspunde cu „DA” sau „NU” dacă sunt de acord cu modificarea articolul 48, privind redefinirea definiției familiei.

Vlad Bileţchi, președintele organizației „Unirea-ODIP” a îndemnat oamenii, astăzi, la o conferință de presă, să participe la referendum, căci este un exercițiu democratic.

„Eu personal sunt o persoană conservatoare şi susţin familia tradiţională formată dintr-un bărbat şi o femeie. Doar un bărbat şi o femeie pot procrea copii. Și eu sunt creat de către un bărbat şi o femeie şi consider că acest lucru este normal. Eu nu îndemn la violență împotriva minorității sexuale”, a spus Vlad Bileţchi.

Și Pavel Vintilă, prim-vicepreședinte al Mișcării „Noua Dreaptă”, a chemat cetățenii să iasă la referendum.

„În mediul online este o luptă de boicotare a referendumului pe motiv că acesta ar fi o discriminare sau că este organizat de PSD. PSD-ul nu are nicio legătură, deoarece au fost strânse peste 3 milioane de semnături şi acesta a fost organizat de Coaliţia pentru Familie”, a remarcat Pavel Vintilă.

Ion Jalbă, reprezentant al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români „A.S.C.O.R.”, a spus că referendumul din 6 și 7 octombrie este un examen de credință și unul de moralitate. „Trei milioane de români au afirmat că sunt pentru ocrotirea familiei. Este timpul să dăm curs normalității”, a afirmat tânărul.

Oleg Chicu, vicepreședinte al Blocului Unităţii Naționale „BUN”, a spus că este importantă participarea la referendum. „Fiecare să voteze cum le dictează conștiința. Dar este important ca orice cetăţean român din Republica Moldova să participe la toate exerciţile democratice organizate”.

În anul 2015, Coaliția pentru Familie a inițiat strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum privind modificarea articolului 48, alin (1) din Constituție, care se referă la familie.

În mai 2017, Camera Deputaților, apoi, în septembrie 2018 și Senatul României, au adoptat propunerea legislativă privind referendumul de modificare a Constituției.

Inițiativa este contestată de mai multe organizații ce apără drepturile omului motivând că acest referendum va duce la încălcarea normelor internaționale privind drepturile omului și la creșterea descriminării cu caracter homofob.

Citește mai departe

Social

Trei secţii din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime” au fost renovate

Publicat

pe

De către

Trei secţii din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime” au fost renovate. Este vorba de Secţia infarct miocardic, care deserveşte anual 1300 de pacienţi, Secţia gastrologie şi Secţia urologie.

Pentru reabilitarea acestor secţii din bugetul municipal pentru anul 2018 au fost alocate 6,6 milioane lei, iar contribuţia instituţiei medicale la lucrările de reparaţie a fost de peste 1 milion de lei.

Lucrările de reparaţie au durat circa 3 luni, începând cu luna iunie.

Cu această ocazie, primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a întreprins o vizită de documentare în cadrul Spitalului „Sf. Treime”. Primarul capitalei s-a arătat satisfăcut de calitatea lucrărilor de reparație, apreciind faptul că agentul economic a oferit o garanţie de bună execuţie pe un termen de 10 ani.

După ce a mers în secţiile renovate, Ruslan Codreanu a verificat situaţia în întregime din instituţia medicală şi a avut o discuţie cu managementul spitalului.

Potrivit directorului Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime”, Oleg Crudu, instituția medicală este renovată în proporție de 70 la sută.

Din cele 25 de secții existente, mai rămân nereparate 8, dar şi blocul de operații. În acelaşi timp, în 3 secţii deja se efectuează lucrări de reparaţie şi acestea vor fi deschise pe parcursul lunii octombrie.

În acelaşi timp, managerul SCM „Sf. Treime” a sesizat problema privind starea estacadei, care asigură accesul maşinilor de urgenţă către secţia de internare. Estacada actuală este destul de îngustă şi pe ea are acces o singură unitate de transport, spitalul fiind singura instituţie medicală din municipiu care oferă asistenţă medicală în cazul infarctului miocardic.

În context, Ruslan Codreanu a dat asigurări că Primăria se va implica şi va soluţiona problema, astfel încât accesul mașinilor specializate pe estacadă să fie organizat pe două benzi. În termen restrâns, specialiştii ÎM „Chișinău-Proiect” vor elabora proiectul de execuţie, iar surse financiare pentru executarea lucrărilor vor fi identificate din economiile subdiviziunilor administraţiei publice locale.

În altă ordine de idei,  Ruslan Codreanu a menţionat că în perioada următoare va fi elaborată şi un aşa-numit „paşaport” pentru fiecare instituție medicală municipală, pentru a stabili nivelul necesar de investiții pe perioadă medie şi a putea planifica surse financiare în bugetul municipal în acest sens.

Citește mai departe

Social

Aeroportul Chişinău are o sculptură proprie: „Echipajul” // FOTO

Publicat

pe

De către

Aeroportul Chişinău are o sculptură proprie. Avia Invest a inaugurat astăzi lucrarea, care prezintă imaginea unui pilot, urmat de două însoţitoare de bord. Sculptură îşi propune să fie un simbol al aeroportului şi să reprezinte bunăstare, siguranţă şi un zbor liniştit.

Avia Invest a venit cu această idee frumoasă de a crea un obiect de artă, ca un atribut al aeroportului ţării, reuşind astfel să ofere atât pasagerilor moldoveni, cât şi celor străini un simbol, care să le reamintească mereu de Republica Moldova şi de experienţa călătoriei prin Aeroportul Internaţional Chişinău.

Lucrarea a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, cetățean de onoare al capitalei, distincţie oferită acestuia pentru aportul în cultura şi arta sculpurii din Chişinău. Veaceslav Jigliţchi are deje peste 50 de sculpturi create, iar pentru meritele sale a primit numeroase premii atît în ţară, cît şi peste hotare.

„Încă din cele mai îndepartate timpuri sculptura a fost considerată un mijloc de exprimare artistică, simbolistica acesteia fiind una foarte puternică. Am fost onorat să lucrez la acest proiect şi din primele clipe am privit foarte pozitiv idea companiei Avia Invest. Este o lucrare foarte complexă, la care am muncit minuţios şi am depus mult suflet”, a menţionat autorul sculpturii, Veaceslav Jigliţchi.

Sculptura „Echipajul” reprezintă în sine idea că anume aceste personaje, pilotul şi stewardesele sunt cele mai importante în asigurarea confortului şi siguranţei pasagerilor în timpul călătoriei.

Fiind la cârma avionului, pilotul întruchipează imaginea încrederii, profesionalismului şi siguranţei unui zbor. Strângerea mâinii comandatului navei are şi o conotaţie simbolistică, acest gest fiind de bun augur. Stewardesele, la rândul lor, sunt cele care au grija de atmosfera caldă şi de confortul călătorilor.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com