Connect with us

Social

STOP FALS! Diaspora susţine iniţiativa PDM privind votul uninominal?

Publicat

pe

La 8 martie 2017, postul de televiziune Publika TV a difuzat reportajul „Diaspora salută iniţiativa PDM de a introduce votul uninominal la alegerile parlamentare”, în care este menţionat că moldovenii din afara ţării susţin ideea democraţilor ca oamenii să îşi aleagă deputaţii favoriţi. Câteva persoane intervievate în reportaj afirmă însă că nu li s-a spus despre ce iniţiativă este vorba şi că au fost întrebaţi doar dacă sunt de acord ca diaspora să fie reprezentată în Legislativ.

Chiar de la începutul reportajului este menţionat că „moldovenii, stabiliţi în diferite ţări, salută iniţiativa de a introduce votul uninominal la alegerile parlamentare. Astfel, în premieră, membrii diasporei vor avea posibilitatea să-şi aleagă reprezentanţii săi în Legislativ”. În reportaj mai este  specificat că această iniţiativă legislativă este propusă de Vlad Plahotniuc şi că „democraţii mai vor ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatul unui deputat în cazul în care acesta nu-şi respectă promisiunile”.

Intervievaţilor nu li s-a explicat despre ce iniţiativă este vorba

Jurnalista care a realizat reportajul a mers la aeroportul din Chişinău, ca să afle opiniile „Moldovenilor stabiliţi peste hotare”.  De la aeroport sunt prezentate patru opinii, de la trei doamne şi un domn, dintre care doar unei singure persoane îi este prezentat numele şi prenumele, fiind vorba de Alla Mereniuc, stabilită de mai mulţi ani la copiii săi în Statele Unite ale Americii. Asociaţia Presei Independente (API) a găsit-o pe această doamnă şi a întrebat-o dacă ştia că este vorba de iniţiativa PDM de a introduce sistemul de vot uninominal. Doamna Mereniuc afirmă că jurnalista nu i-a dat detalii despre autorii acestei iniţiative şi că ea nu cunoaşte partidele politice din Moldova. „Am fost întrebată doar dacă sunt de acord ca moldovenii din diaspora să fie reprezentaţi în Parlament. Nu mi s-a spus că e vorba de un proiect de lege şi nici cine îl propune”, a menţionat doamna Mereniuc.

În reportaj sunt prezentate şi opiniile a două moldovence care muncesc în Italia: Aliona Purci şi Maria Colţa care au fost intervievate telefonic. Solicitată de API, A. Purci nu a dorit să comenteze acest subiect, iar M. Colţa a precizat că jurnalista i-a adresat o singură întrebare: dacă este de acord ca diaspora să-şi aleagă deputatul.

Jurnalistă Publika TV: ”Eu am colegi, adică superiori, şefi, ei decid cum să facem, ce să întrebăm….”

Autoarea acestui reportaj, jurnalista Oxana Bodnar, a confirmat pentru API că, într-adevăr, nu le-a spus celor intervievaţi cui aparţine iniţiativa privind introducerea votului uninominal. „Nu contează de la cine este  iniţiativa. Eu înţeleg că personalitatea domnului Plahotniuc poate fi înţeleasă şi tratată cum credeţi dumneavoastră sau altcineva, dar eu am întrebat doar ce cred despre această iniţiativă”, a precizat reportera. Întrebată de ce în titlul ştirii s-a afirmat că diaspora ar susţine iniţiativa democraţilor privind votul uninominal, atâta timp cât au fost intervievate doar câteva persoane care nu ştiau exact despre ce iniţiativă este vorbă şi cui îi aparţine ea, jurnalista a motivat că, probabil, editorul ar fi intitulat astfel reportajul. „Eu nu ţin minte să fi scris asta în titlu, dar nu cred că în vox (dacă ştiţi ce înseamnă acest lucru)  trebuie să spunem a cui a fost iniţiativa. Eu am colegi, adică superiori, şefi, care decid cum să facem, ce să întrebăm. Colegii au decis ca noi să facem astfel acest reportaj şi să îi întrebăm pe oameni aşa cum credem noi. Eu i-am întrebat strict despre idee, cea de a alege deputaţii. Eu nu cred că părerea oamenilor se putea schimba dacă această iniţiativă ar fi fost înaintată de in alt partid, de exemplu de către Partidul Comuniştilor”, a adăugat jurnalista.

Lilia Zaharia

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase – STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Citește mai departe
Advertisement

Social

Ministerul Apărării despre eliminarea serviciului militar obligatoriu: Planul de acțiuni este aproape finalizat

Publicat

pe

De către

Ministerul Apărării a anunțat astăzi că planul de acțiuni privind profesionalizarea Armatei Naţionale este aproape finalizat şi urmează a fi aprobat la nivel de Guvern. Acest plan de acțiuni prevede eliminarea treptată a serviciului militar obligatoriu.

Implementarea planului de acţiuni respectiv va fi iniţiată odată cu demararea următoarei campanii de încorporare din toamna anului curent.

Reducerea numărului de soldaţi în termen vine în favoarea creşterii numărului de militari profesionişti, angajaţi în bază de contract.

“Prin urmare, vor fi create noi locuri de muncă, resursele financiare utilizate anterior pentru întreţinerea soldaţilor vor fi direcţionate spre îmbunătăţirea condiţiilor de activitate a militarilor prin contract, asigurarea socială şi cu spaţiu locativ de serviciu şi nu în ultimul rând, remunerarea decentă a militarilor profesionişti”, a precizat Ministerul Apărării.

Totodată, instituția a relatat că va avea loc și revizuirea bugetului în domeniul apărării. Pe lângă aspectul financiar, va fi ajustat procesul de instruire a soldaţilor şi sergenţilor angajaţi prin contract şi a ghidului de carieră militară pentru aceştia, sistemul de mobilizare şi instruire a rezerviştilor şi va fi modificat sistemul de recrutare a militarilor.

O altă acţiune va fi modernizarea graduală a infrastructurii unităţilor militare, precum şi a tehnicii de luptă şi armamentului din dotare.

Reamintim că astăzi preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că Republica Moldova va renunța la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza etapizat, aproximativ în doi ani, timp în care urmează să aibă loc transformarea armatei Republicii Moldova în una profesionistă. Locul recruților va fi luat de militari profesioniști.

Citește mai departe

Social

25 martie: Fiecare localitate care a semnat Declarație de Unire cu România va primi în dar un drapel personalizat

Publicat

pe

De către

Reprezentanții tuturor localităților din Republica Moldova care au semnat Declarații de Unire cu România și-au anunțat prezența la Marea Adunare Centenară din 25 martie 2018. Mai mult, la manifestație vor participa reprezentanți ai formațiunilor politice pro-europene și unioniste atât din Republica Moldova, cât și din România.

Liderii unioniștii au anunțat astăzi într-o conferință de presă că Marea Adunare Centenară din 25 martie va fi cea mai mare manifestație unionistă de la independența Republicii Moldova. Totodată, fiecare localitate care a semnat Declarație de Unire cu România va primi în dar un drapel personalizat, cu care oamenii vor participa la manifestație.

”Noi suntem organizatorii acestei manifestații, împreună cu alte 120 de asociații. Cu toate acestea, nu înseamnă că monopolizăm Anul Centenar. Vom da un exemplu de unitate în această duminică la Chișinău și invităm toate formațiunile politice să participe la această activitate”, a precizat președintele Acțiunii 2012, George Simion.

În același timp, președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, a declarat că peste 20 de instituții de învățământ din Republica Moldova au semnat Declarații de Unire cu România și speră că numărul acestora va ajunge la 100.

Cu toate acestea, liderul UNIREA – ODIP spune că atât primarii, cât și directorii instituțiilor de învățământ sunt presați și împiedicați să-și manifeste dorința de reunire.

”Avem peste 20 de instituții de învățământ care și-au declarat dorința de reunire, iar numărul acestora continuă să crească pe zi ce trece. Mai mult, reprezentanții din diaspora au semnat Declarații de Unire și și-au anunțat prezența în număr mare la manifestația de duminică. Obiectivul nostru este unul singur – o majoritate unionistă în ambele state românești”, a precizat Vlad Bilețchi.

Totodată, primarul comunei Parcova din Edineț a venit cu un mesaj pentru colegii săi:  Vreau să îi îndemn pe toți colegii mei primari să se mobilizeze și pe 25 martie, împreună cu localnicii, consilierii, să fie prezenți în număr cât mai mare la Marea Adunare Centenară. Oamenii au nevoie de bunăstare și stabilitate și doar prin unire vom reuși să scăpăm de nedreptățile istoriei”, a declarat primarul comunei Parcova din Edineț și co-președintele Ligii Aleșilor Locali Unioniști, Marcel Snegur.

”Am hotărât ca fiecare partid politic să vină cu insigne și drapele de partid. E important să fim cât mai mulți și să demonstrăm că unioniștii sunt o forță, iar unirea va avea loc în scurt timp. Vedem că Președintele Donon continuă să ne amenințe, iar în această privință autoritățile statului trebuie să se sesizeze. Reiterăm încă odată că manifestația de pe 25 martie va avea loc pașnic și fără destabilizări”, a declarat președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco.

Amintim că duminică, 25 martie 2018, la ora 12.00, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc Marea Adunare Centenară cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România din 1918.

Citește mai departe

Social

Poliția a oferit detalii despre explozia din centrul capitalei. Cine este persoana care deținea explozibilul

Publicat

pe

De către

Bărbatul care a provocat explozia din magazinul alimentar de pe strada Armenească și care a decedat în urma deflagrației este un locuitor al capitalei, în vârstă de 50 de ani, care are antecedente penale, a anunțat astăzi șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui, în jurul orelor 11:00, bărbatul a intrat în magazin şi a luat 10 pachete de ţigări. Acesta a mers spre tejghea, unde i s-a spus să achite, însă el a refuzat și s-a îndreptat spre ieșire. În acest moment, fie din mână, fie din rucsac a căzut un obiect explozibil neidentificat, care a explodat la ieşirea din magazin.

Bărbatul a decedat pe loc. Puterea de distrugere a obiectului explozibil a fost întreptată spre strada adiacentă, unde în acel moment se afla un bărbat neidentificat care a decedat la faţa locului.

“Bărbatul care a produs explozia este un locuitor al Chişinăului, născut în 1968. Persoana a fost anterior judecată de mai multe ori”, a spus şeful IGP Alexandru Pânzari.

Reamintim că două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite în urma unei explozii la un magazin de pe strada Mateevici cu Armenească. Este vorba despre un magazin alimentar de lângă cimitirul de pe strada Armenească.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Externe8 ore în urmă

Statul american Mississippi a adoptat cea mai dură lege anti-avort din Statele Unite

Statul american Mississippi a adoptat cea mai dură lege anti-avort din Statele Unite. Avortul este interzis după 15 săptămâni de...

Social8 ore în urmă

Ministerul Apărării despre eliminarea serviciului militar obligatoriu: Planul de acțiuni este aproape finalizat

Ministerul Apărării a anunțat astăzi că planul de acțiuni privind profesionalizarea Armatei Naţionale este aproape finalizat şi urmează a fi...

Economie9 ore în urmă

O platformă de laboratoare ultramoderne a fost inaugurată la Universitatea Tehnică a Moldovei

O platformă de laboratoare ultramoderne TIC și Ingineria Sistemelor – CIRCLE a fost inaugurată astăzi în cadrul Universității Tehnice a...

Economie10 ore în urmă

Kaufland anunță investiții de 100 de milioane de euro în următorii trei ani și 1000 de locuri de muncă

Evoluțiile în implementarea proiectului investițional Kaufland în Republica Moldova au fost examinate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu...

Social11 ore în urmă

25 martie: Fiecare localitate care a semnat Declarație de Unire cu România va primi în dar un drapel personalizat

Reprezentanții tuturor localităților din Republica Moldova care au semnat Declarații de Unire cu România și-au anunțat prezența la Marea Adunare...

Economie12 ore în urmă

Noi prețuri la carburanți. Benzina se scumpește, iar motorina se ieftinește

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 20 martie, prețul plafon la benzină şi a scăzut cel la...

Politică12 ore în urmă

Ambasadorul Ambasadorul R. Moldova în Rusia Andrei Neguță revine la Moscova

Ambasadorul R.Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, va reveni la Moscova, după ce în decembrie 2017 a fost rechemat pentru...

Advertisement

Opinii