Stela Stângaci: Italia este un important partener european al Republicii Moldova// INTERVIU

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Moldova la Roma, Stela STÂNGACI, punctează unele repere ale cooperării bilaterale moldo-   italiene pe parcursul a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între ţara noastră şi Italia.

În cei 25 de ani de la stabilirea relațiilor  diplomatice între Republica Moldova şi Republica Italiană care este dinamica cooperării. Dumneavoastră fiind la a doua misiune la Roma cum vedeţi evoluţia relaţilor moldo-italiene?

Cred că avem o evoluție foarte bună. În acești 25 de ani am reușit să clădim cărămidă cu cărămidă un parteneriat solid și amplu, bazat pe comunitatea de valori, dar și pe afinitățile de cultură, limbă, istorie. În 1992, când au fost stabilite relațiile diplomatice, nu aveam acorduri bilaterale, nici schimburi economice, nici ambasade la Roma sau la Chișinău.

Astăzi Italia este, cu siguranță, unul dintre cei mai importanți parteneri europeni ai Republicii Moldova, care ne susține constant pe calea integrării europene și a reformelor, este unul dintre principalii noștri parteneri economici. Astăzi avem o prezență instituțională solidă în Italia: pe lângă Ambasada de la Roma, avem un Consulat general la Milano, un Consulat la Padova. Recent am deschis 3 consulate onorifice: în Toscana, Marche și Abruzzo, Puglia, Basilicata și Molise.

 În  ce domenii cooperarea este mai armonioasă şi mai eficientă şi în care există rezere şi ar fi nevoie, poate de o implicare a autorităţilor celor două ţări pentru a oferi un cadrul juridic mai relevant, semnând noi acorduri de cooperare ?

Avem o colaborare optimă în domeniul politico-diplomatic.  Dovadă este, după cum ziceam, sprijinul constant al Italiei în aspirațiile noastre europene, inclusiv prin acordarea unei asistențe sectoriale concrete în implementarea Acordului de Asociere, în reforma justiției, combaterea corupției, afacerilor interne ș.a. Un argument în susţinerea acestei afirmaţii este și schimbul de vizite realizat la diverse nivele: chiar în aceste zile pregătim vizita la Roma a prim-ministrului Pavel Filip. Avem peste 30 de acorduri bilaterale.

La fel, relațiile comercial-economice sunt intense. Italia este al doilea investitor străin în R.Moldova, al treilea partener economic după volumul exporturilor noastre.

Evident, sunt încă multe de făcut, în special, în domeniul social-umanitar. Avem în Italia peste 250 mii de concetățeni. Ei merită să aibă și titluri de studii recunoscute, și să fie asigurați cu pensii decente și alte prestații sociale. De aceea, în centrul atenției noastre, rămân acordul în domeniul protecției sociale și cel privind recunoașterea titlurilor de studii.

Produsele întreprinderilor moldo-italiene care activează în ţara noastră se întâlnesc pe piaţa italiană ?

În R. Moldova avem peste 1200 de societăți moldo-italiene, Italia plasându-se pe locul 2 după numărul întreprinderilor străine şi investiţiile în capitalul social. Peste 30% din producția acestora este re-exportată pe piața europeană, inclusiv pe cea italiană. Este vorba, în principal, de confecții, textile, componente automobilistice, cablaje.

Acordului de Liber Schimb RM – UE se  implementează mai bine de 2 ani, iniţial provizoriu, apoi în totalitate. Care este impactul acestuia  asupra schimburilor  comercial-economice dintre Republica Moldova şi Republica Italiană ?

Dacă privim exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene, în ansamblu, constatăm o creștere a acestora de la 46,8% în 2013 până la 65,1% în 2016.  Deci, vedem nu doar o reorientare netă a exporturilor noastre spre piața europeană, ci și o creștere a ponderii de aproape 20% în doar câțiva ani.

Cât privește Italia, în 2016, a fost înregistrat practic același volum al schimburilor comerciale ca și în 2015, Italiei revenind 13% din volumul total al comerțului, cu o balanță pozitivă de circa 16 milioane euro în favoarea Republicii Moldova.

Bineînțeles, ne dorim o creștere mult mai semnificativă. De aceea, vom continua să organizăm forumuri de afaceri, misiuni economice, prezentări de țară, în colaborare cu Camera de comerț moldo-italiană, Camera de comerț italo-moldavă, cu Consulatele onorifice, MIEPO și alte structuri specializate.

 Constată că Italia este interesată  în cooperarea cu Republica Moldova. Care sunt motivele, de ce ar fi interesată de o ţară din afara spaţiului comunitar ?

Cred că lucrurile trebuie privite într-un context mai amplu.  În primul rând, Italia, ca și orice alt stat european, este interesată ca să aibă la hotarele estice ale Europei un stat democratic, dezvoltat, sigur și stabil din punct de vedere politic, economic și social.

În al doilea rând, prin poziționarea geografică, resursele umane, legislație, cred că suntem destul de atractivi din punct de vedere economic pentru italieni.

La fel, numeroasa comunitate de moldoveni din Italia, care își aduce contribuția sa importantă la dezvoltarea economiei italiene, nu doar a celei moldovenești, ne motivează pe ambele state să avem relații foarte bune.

Italia este în topul  ţărilor din UE în care s-au deplasat moldovenii în căutarea unui loc de muncă. Profilul migranţilor moldoveni este multiaspectual, oricum ne interesează dacă mulţi concetăţeni ai noştri s-au afirmat profesional,  depăşind statutul de simplu muncitor sau migrant?

Bineînțeles. Iată doar câteva nume, cu titlu de exemplu: Constantin Beschieru, prima vioară a renumitei Orchestre a televiziunii naționale italiene RAI. Soprana Natalia Roman, care și-a făcut în Italia o carieră impresionantă, evoluând pe scenele celor mai prestigioase teatre de operă. Artur Ionița, fotbalist, evoluează în Clubul italian Cagliari din Serie A pe post de mijlocaș. Viorel Mitu, actor, care câștigă tot mai multă popularitate, protagonist al filmului Infernet. Pictorii Igor Sava, Mihai Ungureanu, Veaceslav Codreanu, care își expun operele în galerii de prestigiu. Lilia Bicec, ziaristă și scriitoare: cartea sa în limba italiană ”Miei cari figlivi scrivo” (Dragii mei fii, vă scriu) a reușit să facă cunoscută în toată Italia istoria și durerea zecilor de mii de mame moldovence, nevoite să-și lase copiii acasă și să plece la muncă pe meleaguri străine.

Mai avem peste 400 de moldoveni, care exercită profesia de medic în spitalele din toată Italia. Avem mai mulți tineri avocați. Avem peste 5000 de titulari de întreprinderi, majoritatea în construcții, comerț, transporturi, servicii. Circa 2500 de studenți universitari, în creștere cu 20% în ultimii doi ani. Doar anul trecut, peste 300 de tineri moldoveni au absolvit diverse facultăți în Italia.

Într-un cuvânt, suntem o comunitate care, deși din punct de vedere numeric, aici în Italia,  este al treilea an în descreștere, din punct de vedere calitativ creștem.

Anatol CACIUC

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.