Stefan Uritu: prezenta scazuta la alegeri se datoreaza imposibilitatii de a vota a unor categorii de alegatori si interesului administratiei locale de a conserva situatia

Info-Prim-Neo // Presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM), Stefan Uritu, considera ca neparticiparea masiva la scrutinul de duminica a electorilor din Chisinau se datoreaza alegerii unei zile nepotrivite, imposibilitatii de participare la votare pentru numeroase categorii de alegatori, precum si interesului administratiei publice locale de a conserva situatia existenta, – transmite Info-Prim-Neo.

Stefan Uritu a constatat ca in aceasta perioada o mare parte din populatia activa cu drept de vot pleaca in concedii si deplasari, ceea ce a generat artificial lipsa unui procentaj important din electorat. Sursa citata presupune ca alegerile, in mod intentionat, au fost fixate pentru data de 10 iulie, pentru ca in oras ramin persoanele de virsta inaintata, care reprezinta electoratul permanent al partidului de guvernamint.

O alta cauza a participarii scazute la alegeri, potrivit presedintelui CHDOM, a fost crearea intentionata a conditiilor de nevotare pentru studenti, a caror viza temporara de resedinta a expirat la 1 iulie. Studentii fiind fortati sa paraseasca caminele au fost nevoiti sa plece la locurile de bastina. Comisia Electorala Centrala (CEC), potrivit sursei citate, a avut o atitudine diferita fata de studenti, in comparatie cu persoanele care detin pasapoarte de tip sovietic, carora li s-a permis participarea la alegeri.

Presedintele CHDOM considera ca populatia nu a participat activ la alegeri si din cauza ca nu a fost stimulata de administratia publica locala, care, potrivit sursei citate, nu este interesata in acest sens. Uritu constata ca administratia orasului dispune de pirghii puternice de a influenta populatia sa participe la alegeri, dar acesteia ii convine situatia de moment, pentru ca se stie, – spune presedintele CHDOM, – daca vine un alt primar el isi alege, in mare parte, o alta echipa.

Sursa citata considera ca pentru a trezi interesul populatiei si a o determina sa participe la alegeri urmeaza ca mass-media sa acorde o mai mare atentie campaniei electorale, iar societatea civila, administratia locala si cea centrala sa promoveze necesitatea participarii la alegeri a populatiei. De asemenea, a mentionat Uritu, urmeaza ca populatia sa fie informata despre necesitatea aplicarii stampilei „votat” pe fisele de insotire ale buletinului de identitate, deoarece multe persoane nu au participat la scrutin, refuzind aplicarea respectivei stampile.

La scrutin din 10 iulie curent in municipiul Chisinau au participat circa 27% de alegatori din cei o treime necesari pentru ca alegerile sa fie validate. Urmatorul scrutin se va desfasura la 24 iulie, – noteaza Info-Prim-Neo.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.