Statul va aloca mai mulți bani pentru vaccinarea populației

Bugetul destinat pentru imunizarea populației împotriva bolilor infecțioase va crește. În acest scop, peste 40 de milioane de lei vor fi alocați din bugetul de stat în următorii trei ani, cu circa 12 milioane de lei mai mult decât în prezent.

”Vaccinarea este cea mai corectă și eficientă investiţie în sănătatea populației. Pentru noi, prioritate este implementarea unui Program Național de Imunizări bine organizat. În continuare, trebuie să îmbunătățim mecanismele de procurare a vaccinurilor și să instruim specialiștii responsabili de promovarea imunizării”, a declarat Oxana Domenti, președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie.

Specialiștii au precizat că vaccinarea populației trebuie să rămână în continuare o măsură obligatorie, așa cum prevede legislația țării, fiind cea mai eficientă metodă de a preveni bolile infecțioase, complicațiile maladiilor transmisibile şi decesele premature.

Guvernul a aprobat, anul trecut, al cincilea Program Național de Imunizări, care prevede vaccinarea populației în proporție de 95 la sută, până în anul 2020.

În Republica Moldova, datorită programelor naționale de imunizări implementate în ultimii ani, a fost eliminată poliomielita. De asemenea, rata copiilor bolnavi de hepatita virală B a scăzut de peste 20 ori. În același timp, sunt raportate tot mai puține cazuri de difterie, tuse convulsivă și tetanos.

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.