Connect with us

Externe

Statele Unite se retrag din UNESCO

Publicat

pe

Statele Unite ale Americii se retrag din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) – transmit joi AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Totodată, Statele Unite îşi păstrează statutul de observator, a precizat însă Departamentul de Stat, la reprezentanţa ONU cu sediul la Paris.

Statele Unite și-au suspendat încă din anul 2011 contribuția financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta față de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizație.

În comunicatul emis joi de către Departamentul de Stat, retragerea SUA este motivată prin ‘nevoia unei reforme fundamentale în cadrul organizației’ și este deplâns totodată faptul că, în opinia Washingtonului, în interiorul UNESCO se manifestă continuu poziții anti-Israel.

Directoarea generală a Unesco Irina Bokova a declarat că ”regretă profund” această decizie, potrivit News.ro.

Universalitatea este esenţială misiunii Unesco în vederea construirii păcii şi securităţii internaţionale în faţa urii şi violenţei, prin apărarea drepturilor omului şi demnităţii umane”, a subliniat Bokova, citată într-un comunicat.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Un bărbat a descoperit în grădina sa un vulcan care aruncă lavă// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un bărbat din Hawaii a reuşit să surprindă momente incredibile, atunci când s-a întors la locuinţa sa, pe care a evacuat-o din cauza erupţiei vulcanului Kilauea. Acesta a avut parte de un şoc, atunci când a văzut că vulcanul erupe chiar în spatele locuinţei sale.

Keith Brock  și-a părăsit locuinţa din Big Island, o insulă a arhipelagului Hawaii, din cauza lavei care se apropia periculos de casa sa. Bărbatul se întorsese acasă pentru a-și recupera o parte din bunuri, însă când a ieșit în grădină a văzut cum curtea era stropită cu lavă.

Pământul se cutremura și mi-a fost greu și să țin camera de filmat”, a povestit bărbatul.

Brock se numără printre cei peste 1.700 de oameni evacuați din calea lavei vulcanului Kilauea, a cărui erupție a fost înrăutățită și de un cutremur de magnitudine 6,9, petrecut vineri.

Imaginile dramatice surprinse în Hawaii arată cum lava topește totul în cale și eliberează gaze toxice în aer..

Citește mai departe

Externe

S-a apropiat prea mult de Putin. Un veteran de război, împins de paza liderului de la Kremlin// VIDEO

Publicat

pe

De către

Gărzile de corp ale președintelui rus Vladimir Putin au fost surprinse astăzi în timp ce îl împing pe un veteran de război, care a făcut greșeală de a se apropia prea mult de liderul țării.

Incidentul a avut loc chiar în Piața Roșie din Moscova, fiind surprins de camerele TV în timpul transmisiunii în direct pe toate canalele federale din Rusia.

Putin era însoțit de premierul israelian Benjamin Netanyahu și de liderul sârb Aleksandar Vucic atunci când veteranul s-a apropiat pentru a da mâna cu el și a fost bruscat de gărzile de corp.

Aproape imediat, Putin s-a dus spre el și l-a invitat să-l însoțească spre  Mormântul Ostaşului Necunoscut, pentru a depune flori.

La Kremlin, incidentul cu veteranul a fost caracterizat drept o „întâmplare neintenționată”.

„Aceasta, desigur, a fost o întâmplare neintenționată. Președintele a atras deja atenția asupra necesității de a evita astfel de situații în viitor“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Citește mai departe

Externe

Forbes anunță topul celor mai puternici oameni din lume. Cine l-a detronat pe Vladimir Putin

Publicat

pe

De către

Revista Forbes a publicat tradţionalul său top al celor mai puternici oameni din lume. Primul loc este deţinut în acest an în premieră de preşedintele Chinei, Xi Jinping. Liderul chinez este urmat de omologii săi rus Vladimir Putin şi american Donald Trump.

Topul pe 2018 conţine 75 de poziţii, la o populaţie mondială de aproape 7,5 miliarde de persoane, și evidenţiază consolidarea puterii în mâinile unei elite restrânse, spun realizatorii clasamentului.

Xi Jinping, care deţine funcţiile de secretar general al Partidului Comunist Chinez şi preşedinte al Chinei, a devenit în premieră cel mai puternic om din lume. Forbes îşi explică alegerea prin faptul că liderul chinez şi-a sporit influenţa în ţară şi are parte de un cult personalităţii nemaiîntâlnit din timpul lui Mao Zedong, aflat la putere între 1949-1976.

Xi Jinping l-a detronat pe preşedintele rus Vladimir Putin (poziţia a doua), care a deţinut locul întâi timp de patru ani consecutivi, un record. Putin se află la conducerea Rusiei, ca preşedinte şi, timp de un mandat, ca premier din mai 2000, iar în martie a fost reales pentru al patrulea mandat de şef al statului, cu aproape 77% din voturi. Este cel mai mare procent obţinut de un lider rus de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Donald Trump este pe poziţia a treia, în faţa cancelarului german Angela Merkel ( locul4). Forbes comentează că Trump a înregistrat puţine succese, în ciuda unui Congres controlat de formaţiunea sa, Partidul Republican, este investigat de mai multe agenţii de aplicare a legii şi se află în centrul unor scandaluri legate de viaţa sa personală sau de afaceri, dar rămâne comandantul suprem al celei mai mari puteri economice şi militare.

Pe poziţia a 5-a se află cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, fondator şi CEO al companiei Amazon, iar locul 6 este ocupat de Papa Francisc.

Pe 7 se situează prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman, pe 8, premierul indian Narendra Modi, pe 9, şi Larry Page, cofondator şi director executiv al Google, pe 10.

Forbes urmăreşte patru factori în întocmirea acestui top, şi anume numărul persoanelor aflate sub conducerea unui lider, resursele financiare de care dispune, sferele de activitate pe care le poate influenţa şi cât de activ îşi exercită puterea pentru a produce schimbări la nivel mondial.

Citește mai departe