START VOT: Primăria îndeamnă chișinăuienii să aleagă proiectele preferate ce vor fi finanțate din Bugetul Civil

Primăria municipiului Chișinău a dat start astăzi procedurii de vot pentru proiectele depuse spre finanţare din fondul Bugetului Civil. În concurs au fost înregistrate 73 de idei de proiecte, valoarea cărora depășește suma de 15 milioane de lei.

Primarul interimar Ruslan Codreanu a solicitat preturilor și structurilor responsabile să asigure buna funcționare a concursului.

Perioada de votare pentru proiectele înaintate de cetăţeni se va încheia pe data de 29 mai 2018, ora 17.00.

„Mă bucură că toate cele 73 proiecte depuse pentru finanțare din Bugetul Civil au fost evaluate pozitiv și au acces în etapa de votare. Acum să decidă locuitorii capitalei ce proiecte ar dori să fie implementate în Chișinău. Or, anume asta înseamnă democrație locală – când cetățenii au posibilitatea să prioritizeze proiectele care vor fi implementate din bugetul municipal”, a declarat primarul interimar Ruslan Codreanu.

Potrivit lui, bugetarea civilă este un proiect pe care îl supervizez personal și în raport cu care am mari speranțe.

„Am să insist ca responsabilii din Preturi și Primărie să prioritizeze implementarea proiectelor care vor fi votate în acest an, precum și cele care au fost selectate anul trecut astfel încât la finele lui 2018 să avem rezultate palpabile”, a adăugat Ruslan Codreanu.

Conform Regulamentului, cetăţenii vor putea să voteze, pentru unul din proiectele mari și mici, on-line, accesând direct: sondaj.chisinau.md.

De asemenea, cetăţenii vor putea vota direct, în urnele de vot, prezentându-se la sediul Primăriei Chişinău, dar şi la sediile Preturilor de sector. Pentru a se elibera buletinul de vot, cetăţenii vor avea nevoie de buletinul de identitate.

Pentru proiectele înaintate spre finanţare prin intermediul Bugetului Civil au semnat circa 11.500 de persoane, iar valoarea totală a proiectelor ce urmează să fie implementate din bugetul municipal este de 3 milioane de lei.

Majoritatea proiectelor depuse țin de amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, amenajarea terenurilor de sport, amenajarea unor scuaruri, mese de șah în aer liber, iluminarea clădirilor istorice, reabilitarea parcurilor, colectarea selectivă a deșeurilor, extinderea fondului forestier, proiecte artistice și sculpturale sau protecția animalelor de companie fără stăpân.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.