“Spune NU”- fără șantaj și hărțuire sexuală online// VIDEO

Angajaţii Centrului pentru combaterea crimelor informatice în comun specialiștii Europol au elaboratun spotul video de informare și prevenire a șantajului sexual pe internet, care face parte dintr-o campanie mai amplă de informare, intitulată „Spune NU”.

Termenii ,,sextorsion” sau ,,șantaj prin webcam” reprezintă constrângerea sau forțarea copiilor și adolescenților să transmită imagini personale intime, să-și demonstreze părțile intime ale corpului în fața camerei web sau să plătească diferite sume de bani prin Internet – o formă a șantajului în care datele personale de natură sexuală sau imagini sunt folosite pentru scopuri sexuale sau pentru a estorca bani.

Infractorii au două motivații principale la alegerea victimei:

– un interes de natură sexuală, obiectivul fiind de a obține materiale de natură sexuală (fotografii sau înregistrări video) sau o întâlnire online, ori chiar în persoană, cu scopuri sexuale;

– un interes economic, obiectivul urmărit fiind obținerea de foloase materiale în urma șantajului.

Ești victimă? Cere ajutor! Raportează incidentul! Mesajul polițiștilor din întreaga Europă pentru victime este ,,nu plătiți și nu vă fie rușine să raportați fapta”.

Dacă cineva încearcă să vă amenințe prin publicarea de fotografii sau imagini compromițătoare dacă nu îi oferiți bani sau nu continuați să îi oferiți bani, vă recomandăm următoarele:

– nu trimiteți alte materiale și nu plătiți nimic;

– cereți ajutor, nu sunteți singuri;

– păstrați dovezile, nu ștergeți nimic;

– opriți comunicarea cu cei care vă cer bani, îi puteți bloca;

– raportați incidentul.

În prezent, polițiștii întreprind măsuri orientate spre stabilirea utilizatorilor reţelei „Internet”, implicaţi în săvârșirea acțiunilor de șantaj și hărțuire sexuală.

În cadrul Campaniei ”Spune NU” participă și Poliția din 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și Norvegia și Elveția.

[youtube id=”7n95YWBIMok” start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.