Spitalele mari din Republica Moldova pot sa ramana in scurt timp fara caldura — Moldova.org
Connect with us

Social

Spitalele mari din Republica Moldova pot sa ramana in scurt timp fara caldura

Spitalele mari din Republica Moldova pot sa ramana in scurt timp fara caldura

Publicat

pe

Rezervele de carbuni alecelor 42 de spitale finantate de la bugetul central din RepublicaMoldova mai ajung numai pentru trei saptamani, a comunicat pentruBASA-press Mihai Vlasov, sef de directie la Ministerul Sanatatii(MS).

Firma "Soprocom", care furnizeaza combustibilul, si-a intreruptlivrarile pentru aceste spitale din cauza ca MS nu a platitpentru cantitatile de carbuni deja primite. Firma in cauza importacarbunii din Ucraina, la pretul de $ 41 tona. "Bolnavii internatiin spitalele respective vor fi nevoiti sa indure frigul, daca nu sevor gasi cat mai repede bani pentru carbuni", a spus Mihai Vlasov.

Solicitat de BASA-press, Vasile Tulei, director adjunct la"Soprocom", a declarat ca MS a achitat numai 181 mii lei ($ 21mii), fata de 470 mii lei, cat datoreaza pentru cele 2256 tonelivrate. Potrivit contractului, "Soprocom"-ul ar trebui sa maiasigure MS inca 3809 t, cu plata la livrare. Tulei a adaugat capartenerul ucrainean a incarcat deja 2500 t de carbuni, care insavor fi expediati numai la efectuarea platii.

In afara de cele 42 de spitale care utilizeaza combustibilulcontractat de MS, in RM mai functioneaza peste 1000 de institutiimedicale a caror incalzire este asigurata din fondurileexecutivelor locale. Vasile Tulei a precizat ca din cele 15executive locale cu care a incheiat contracte pentru carbuni, 9 audeja datorii pe 1998, iar 4 datoreaza "Soprocom"-ului" 1 mln leiinca de anul trecut.

Surse de la MS au informat reporterul BASA-press ca in multeinstitutii medicale bolnavii sunt tinuti in frig, din cauza"neasigurarii cu surse energetice si a deficientelor tehnice lasistemele de incalzire". Temperatura medie in ultimile zile variazain RM intre 16 si 20 grade sub zero.

BASA-PRESS

Citește mai departe
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

„Adoptă un vot” organizează cea de-a III-a ediție a Offline-ului. Se discută despre implicarea diasporei în campania electorală// VIDEO

Publicat

pe

De către

Grupul „Adoptă un vot” organizează astăzi cea de-a III-a ediție a Offline-ului la Chișinäu. Tema acestei ediții este: lmplicarea civică a diasporei în campania electorală pentru Alegerile Parlamentare din 2018.

Offline-ul este un eveniment civic și împărtășește viziunea comunității „Adoptă un vot” de a contribui prin acțiuni concrete în vederea dezvoltării și democratizării societății din Moldova. Participanții vor putea să se implice direct în proiectele şi acțiunile care au fost inițiate la edițiile anterioare, dar și să vină cu idei și propuneri noi pentru îmbunătățirea situației actuale din țară.

La eveniment participă analistul politic Igor Boțan și membru CEC Sergiu Gurduza, iar în cadrul discuțiilor se va vorbi despre specificul alegerilor parlamentare 2019.

Citește mai departe

Social

Conducerea IGSU s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat

Publicat

pe

De către

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, generalul – maior Mihai Harabagiu s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat. Tema discuțiilor celor doi oficiali a fost platforma națională română de pregătire pentru situații de urgență fiipregătit.ro, dar și posibilitatea lansării în Republica Moldova a unei pagini web similare celei române SMURD.

Secretarul de stat Raed Arafat a menționat că Republica Moldova are toată susținerea în implementarea platformei dar și asistența în gestionarea acesteia. În România programul prevede ghiduri de supraviețuire în caz de situații de risc cum sunt inundații, incendii, alunecări de tren, cutremure, caniculă, dar și alte riscuri.

Mai mult, prin intermediul platformei, populația poate vede campaniile realizate de instituțiile de gestionare a crizelor în prevenirea și reacționare în caz de situații excepționale.

Tot în cadrul discuțiilor s-a abordat tema creării în țara noastră a unei pagini web destinată intervențiilor SMURD de tip național, dar și transfrontalier.

Pe pagina oficială, cetățenii Republicii Moldova ar putea vizualiza misiunile SMURD realizate, activitățile transfrontaliere, dar și perspectivele dezvoltării proiectului. Lansarea ambelor platforme în țara noastră ar putea fi posibilă odată cu dezvoltarea proiectelor și necesitatea comunicării cu societatea în vederea prevenirii riscurilor.

Citește mai departe

Social

Premierul Filip convoacă ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică în legătură că majorarea cazurilor de rujeolă

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip convoacă luni, 20 august, ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în legătură cu agravarea situației epidemiologice  urmare a creșterii numărului de copii infectați  cu rujeolă.

În prezent, sunt înregistrate 88 de cazuri confirmate și suspecte de rujeolă, dintre acestea 27 – confirmate și 61-suspecte. Din numărul total de cazuri numai 3 copii au fost vaccinați cu o singură doză de vaccin.

Pavel Filip a cerut anterior Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă măsuri urgente pentru a lichida focarul de rujeolă și a preveni extinderea bolii.

Focarul de rujeolă a fost înregistrat într-o tabără de vară organizată în localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că din numărul total de cazuri numai 3 persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, restul persoanelor sunt nevaccinate

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii.

Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă.

Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Citește mai departe