Connect with us

Important

Spectacol astronomic: cea mai mare ploaie de stele din acest an

Publicat

pe

Astronomic, luna august este cunoscută pentru apariţia anuală a roiului Perseide, care îşi va atinge maximul de vizibilitate în noaptea de 12-13 august. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii, până dimineaţă.

De asemenea, vizibilitatea va fi maximă în afara oraşelor, unde lumina artificială este redusă.

Pentru a observa Perseidele nu este nevoie de niciun instrument astronomic, doar ochiul liber adaptat la lumina scăzută a nopţii. Se estimează că din afara oraşelor se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră.

Perseidele sunt denumite după constelația din care par că vin si reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Autorităţile vor lansa un nou tip de acte în februarie 2018

Publicat

pe

De către

Începând cu februarie 2018, cetățenii Republicii Moldova vor putea achiziționa pașapoarte de tip nou. Anunțul a fost făcut de directorul Agenţiei Servicii Publice, Sergiu Răileanu, în cadrul unui interviu oferit pentru postul TV Prime.

Potrivit acestuia, noile acte vor intra în vigoare în luna februarie a anului viitor, când se vor termina stocurile pașapoartelor de tip vechi. „Acest pașaport este cu un grad de securitate mai înalt, avem trei nivele de securitate și, cum s-a menționat, pașaportul biometric este practic imposibil de falsificat. Are și amprentele și datele biometrice”, a spus directorul Agenţiei Servicii Publice, Sergiu Răileanu.

Pașapoartele vor avea un design nou. Pe prima pagină se va afla imaginea brandului turistic al țării, Pomul Vieții, iar pe celelalte vor fi mai multe monumente și locuri turistice din Moldova, precum Mănăstirea Căpriana, Arcul de Triumf sau Orheiul Vechi. Potrivit lui Sergiu Răileanu, prețul noilor documente nu va crește.

Citește mai departe

Important

Procedura de intrare pe teritoriul din stânga Nistrului va fi simplificată

Publicat

pe

De către

Liderul autoproclamatei republici moldovenești nistrene, Vadim Krasnoselski, a semnat un ordin prin care se instituie proceduri simplificate de control la intrarea în regiune. Decizia vine în contextul sărbătorilor de iarnă. Procedurile simplificate vor fi valabile pentru perioada 30 decembrie – 15 ianuarie, transmite IPN cu referire la presa din regiune.

De asemenea, Krasnoselski a dispus să fie deschise temporar căi de trecere suplimentare a mijloacelor de transport cu pasageri prin următoarele puncte: Valea Adâncă-Zagnitkov, Ploti-Krutîe, Vinogradnoe- Novîe Butorî, Grușca-Nemirovka, Krasnî Oktiabri-Vetrujeni, Rașcov-Vadul-Rașcov, Țîbulevka-Țehanovka, Teia-Calfa.

Pasagerii, cetățeni ai Ucrainei și ai Republicii Moldova, vor prezenta actul de identitate sau actul ce confirmă viza de domiciliu în una din localitățile limitrofe. De asemenea, la toate punctele de control, în această perioadă, va fi aplicat un regim simplificat de verificare a mărfurilor, cu excepția celor care sunt interzise în regiunea transnistreană.

Sursa: IPN

Citește mai departe

Important

Peste 600 de tineri au depus jurământul militar

Publicat

pe

De către

Peste 600 de tineri au depus ieri jurământul militar în cadrul unor ceremonii desfăşurate în garnizoanele Chişinău şi Cahul.

Prezent la evenimentul desfăşurat cu această ocazie în Brigada de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, ministrul Apărării Eugen Sturza i-a felicitat pe cei 234 de soldaţi şi le-a solicitat să demonstreze responsabilitate în executarea misiunilor pe parcursul stagiului militar obligatoriu.

„Pe dumneavoastră vă aşteaptă 10 luni de instruire, cu un corp de sergenți, subofițeri și ofițeri care au învățat meseria armelor nu doar din manuale, ci au testat-o pe poligoane de instrucție și misiuni de menținere a păcii cu mandat internațional. Sunt sigur că v-ați convins de prestația, dar și dorința lor de a vă transmite ce au mai bun în perioada de când sunteți în această unitate. Ei v-au familiarizat cu viaţa militară, v-au învățat să faceți față provocărilor, iar voi, la rândul vostru, aţi dat dovadă de abnegaţie, străduinţă şi disciplină, a spus Eugen Sturza.

Tot astăzi, alţi 374 de ostaşi din Tabăra Militară 143, Regimentul Rachete Antiaeriene şi Brigada de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul au depus jurământul de credinţă Patriei în prezenţa corpului de comandă al Armatei Naţionale.

De notat că după depunerea jurământului militar, soldații vor beneficia de patru zile de concediu. Serviciul militar în termen durează 12 luni.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social5 ore în urmă

Pavel Filip a efectuat o vizită inopinată la Punctul vamal de trecere Leușeni. Ce a vrut să afle premierul

Premierul Pavel Filip a efectuat în această seară o vizită inopinată la Punctul vamal de trecere a frontierei de stat...

Externe6 ore în urmă

Avion întors din drum din cauză că un pasager a greşit aeronava

Un avion cu destinaţia Tokyo, în care se aflau modelul Chrissy Teigen şi soţul ei, muzicianul John Legend, a fost...

Social7 ore în urmă

Noul Cod al audiovizualului ar putea să se numească Codul serviciilor media audiovizuale

Experți naționali și internaționali din cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media propun ca noul Cod al audiovizualului să...

Social10 ore în urmă

Pentru alimentația copiilor din grădinițele capitalei au fost alocați suplimentar 30 milioane lei

Pentru anul 2018 din bugetul municipal au fost alocați suplimentar peste 30 milioane lei pentru alimentația copiilor din grădinițe. Conform...

Social11 ore în urmă

A vrut să-și dea foc! Un bărbat a sărit bariera de la bradul instalat în centrul capitalei și s-a stropit cu benzină

Un bărbat a încercat ieri, 26 decembrie, în jurul orelor 15:30să se autoincendieze lângă pomul de Crăciun din Piața Marii...

Social11 ore în urmă

Două unităţi militare, verificate inopinat de ministrul Apărării

În anul curent, în Armata Naţională au fost desfăşurate 29 de controale inopinate.

Externe11 ore în urmă

Descoperirea care i-a înfricoșat pe locuitorii din Sankt Petersburg: mormane de zăpadă albastră// VIDEO

Mai mulți locutori au relatat despre culoarea albastră și violet a mormanelor de zăpadă de pe anumite trotuare și de...

Advertisement

Opinii